Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 9 липня

День на Закарпатті був багатим на події.

Дехто винаймає помешкання в Ужгороді на короткий термін – на добу, або на декілька. Як розповіли у газеті «Закарпатські оголошення», середня вартість доби проживання у однокімнатній квартирі в Ужгороді обходиться зараз у 400 гривень.

  • ⇒ Подавайте оголошення у газету «Закарпатські оголошення» ⇒ 050 222-50-50

Але цінова політика подобової оренди нерухомості дуже різна.

Наприклад, однокімнатна квартира у центрі коштує 530 грн. за добу, на Заньковецькій – 330 грн, на Минайській – 430 грн., на Гагаріна – 300 грн.

Двокімнатна квартира з дизайнерським ремонтом неподалік автовокзалу обійдеться в 700 гривень за добу, на проспекті Свободи – 780 грн, на Підгірній – 540.

Трикімнатна квартира на проспекті Свободи обійдеться у 840 грн., але тут же є й за 520 грн, у районі Токіо – 710 грн., біля «Юності» – 780 грн.

За квартиру з VIP-апартаменти в історичному центрі господар просить 1500 гривень за ніч, а в Минаї котедж із банею на 6 місць обійдеться в 1000 гривень із людини.

Ідеально чисті та безкоштовні туалети у місті. Чи таке можливо?

Адже кажуть, що якщо люди не платитимуть, не дбатимуть про порядок, вбиральня не окупиться і як її тоді обслуговувати.

В Ужгороді та й загалом у всьому Закарпатті немає жодного безкоштовного туалету, який би мав хоч більш-менш пристойний вигляд. В Ужгороді єдиний старий металевий, що нагадує сільську халупу, на пляжі, що був завжди зачинений на ключ, наразі хоч і відчинили, та він не “сяє” красою, а вздовж трас вбиральні розвалюються, смердять і взагалі жахають своїм видом.

Принаймні вбиральні мали б бути завжди у людних місцях, у тому числі, особливо влітку, там, де купаються люди.

У цьому плані нам варто звернути увагу на столичні туалети.

У Києві на Трухановому острові вбиральня-будиночок  доступна кожному. Передусім приміщення гарне, в ньому чисто, воно досить велике. Вхід туди є абсолютно безкоштовним. Виходить, що туалети також можуть бути і прибраними, і безкоштовними. Зробити це можна і в нас, головне, було б бажання.

В Ужгороді є австанції, залізничний вокзал, зупинки, але немає річкового вокзалу, хоча регата у проводиться щороку.

А в Києві про Закарпаття нагадують катери “Говерла” та “Карпати”.

Подорождують вони головною водною артерією України. Екскурсійне судно «Говерла» здійснює тури Дніпром і туристи мають змогу помилуватися краєвидами із  палуби катерів.

Екскурсії можуть здійснюватися на різному водному транспорті, а тривалість прогулянки може бути як одно, так і тригодинною.

Водні подорожі приваблюють багатьох гостей, але наші земляки особливо полюбляють «Говерлу», яка, за словами окремих мандрівників, випромінює щось особливе, адже має назву найвищої гори України.

Журналіст  zakarpatpost.net також здійснив мандрівку Дніпром і переконався, що часточку рідного краю можна знайти навіть далеко від рідної домівки. Головне, аби небо пахло Україною.

Голова ОДА ініціює створення робочої групи для вивчення питання будівництва вітряків на Боржаві

Спільним розпорядженням голови облдержадміністрації Ігоря Бондаренка та голови облради Михайла Рівіса створено робочу групу, яка детально проаналізує питання будівництва вітрової електростанції на Боржавських полонинах. Ініціював створення групи очільник ОДА І.Бондаренко, повідомляє прес-служба Закарпатської ОДА.

– Головне завдання групи, до складу якої ввійдуть представники органів місцевого самоврядування, виконавчих органів влади, а також юристи та екологи, – провести юридичну експертизу документації на відповідність чинному законодавству і вивчити всі плюси й мінуси проекту, – зазначив І.Бондаренко. – Хочу підкреслити, що ми вітаємо в області будь-яких інвесторів, котрі створюють робочі місця й ведуть чесний, прозорий бізнес. Однак інвестиційні проекти ніяким чином не мають шкодити унікальній природі Закарпаття.

Цікаву і в той же час радісну новину повідомила в соцмережі ужгородка  Mushak Alla.

“Знайшла трьох лебедят без батьків, у суботу🤔”, – написала вона й оприлюднила фото та відео лебедів.

Виявляється, Леді Гага, що прилетіла до Ужгорода з Угорщини і створила родину з лебедем Татом з Кірпічки, “перша дружина” якого торік загинула, взяла чужих малят у свою сім’ю. У лебедів є шестеро своїх пташенят, утім це не завадило їм прихистити і чужих.

Поки що деталі цієї історії невідомі. Скоріш за все, ці лебедята від тієї пари, де батька вбили, а мати-лебідка, не знайшщовши днями дітей, перелетіла на Уж.

Де їхні братики та сестрички, залишається тільки здогадуватись. Усього в сім’ї народилося семеро лебедят, одне загинуло через кілька днів, а доля трьох інших – невідома.

Кожному з нас хочеться жити в краї, що розвивається, процвітає, де приємно і затишно, куди можна запросити гостей. Адже закарпатці – люди як-не-як дуже гостинні. Туристам у нас радіють по-особливому. Шкода тільки, що їх у області не так уже й багато. Але чому? Чому й самі закарпатці змушені не насолоджуватися унікальною природою вдома та працювати на благо рідного краю, а заробляти гроші на чужині далеко від рідних та друзів?

Почнемо з Ужгорода. Це ж головне місто області, тому туристів тут, хто б що не казав, а таки найбільше. Але чи все в нас ідеально? На жаль, ні.

Наприклад, зовсім не приваблює погляди «Корона» у центрі міста. Багаторічний довгобуд, обтягнутий страшним тентом, зараз взагалі простоює. Власники пересварилися, але від цього ужгородцям не краще, бо роботи взагалі призупинено.  А поруч із будівлею площа Театральна-Фенцика (разом з філармонією), яка є серцем міста, але теж уже давно потребує ремонту. Корзо з викривленою бруківкою і поламаними від віку решітками для зливневої каналізації не просто виглядає потворно, але й стає причиною нещасть. Через отвори часто травмуються перехожі. Особливо діти.

Так само «Україна» на площі Кирила і Мефодія, яка мала стати сучасним торгово-розважальним комплексом, завмерла у часі. Нещодавно звідти вивезли кран, що свідчить про те, що найближчим часом будівництво, скоріш за все, не відновиться. А сама площа зараз не просто в жахливому, а в катастрофічному стані. Тротуарна плитка розбита, на клумбах такі зарості, що в них живуть щури.

Як стало відомо виданню 0312 з власних джерел, завтра, 10 липня, Петро Порошенко відвідає Закарпаття.

Лідер “Європейської Солідарності” і п’ятий президент України Петро Порошенко відвідає чотири міста Закарпаття – Сваляву, Мукачево, Хуст і Ужгород.

Як повідомили “Сайту міста Ужгород” в обласному осередку партії, заплановано зустріч Петра Порошенка з мешканцями Сваляви і Хуста та Мукачева, а в обласному центрі о 19 годині на площі Театральній політик представить команду партії на Закарпатті, що бере участь у парламентських виборах.

Незвичний, але головне – здоровий. В Ужгороді почали продавати все більше видів «живого хліба».

Газета «Неділя Закарпатські новини» продовжує знайомити читачів із продуктами, які корисні для організму.

Відомо, що звичний хліб є нездоровим. По-перше, борошно часто відбілюють речовинами, які входять до складу прального порошку і є просто вбивчими для людини. Це робиться для того, аби здешевити продукцію. Крім того, відомо, що найбільшими ворогами здоров’я є борошно, сіль та цукор. Їх називають білою смертю.

Утім повністю відмовлятися від хліба не варто, його можна просто замінити продуктом, який корисний для здоров’я.

Такий хліб не випікається і виготовляється із термічно необроблених складників.

Міноборони та органам на місцях Президент Володимир Зеленский доручив встановити централізовану систему обліку деревини в державних та комунальних лісгоспах для припинення незаконної вирубки лісу.

Про це заявив заступник керівника офісу президента Олексій Гончарук під час брифінгу, передає УНН. 

9 липня Президент України Володимир Зеленський підписав Указ “Про додаткові заходи щодо раціонального використання лісових ресурсів та удосконалення системи управління лісовою галуззю”, що спрямований на боротьбу з незаконним обігом деревини.

Газета «Неділя Закарпатські новини» із радістю продовжує відкривати імена знаних закарпатських жінок, які готові поділитися секретами свого успіху з іншими.

Купуйте журнал у кіосках Закарпаття

Однією них є альпіністка Ірина Галай.

  • ⇒ Подавайте оголошення у газету «Закарпатські оголошення» ⇒ 050 222-50-50

«Я по життю дуже стримана людина, ніколи не впадаю в паніку. Ще з дитинства вмію зберігати стабільність в стресових ситуаціях і заспокоювати всіх навколо. Мені це завжди допомагало в горах, на Евересті – в тому числі.

Зараз, коли побачила стільки країн і маю тисячі друзів по усьому світу, то я можу сказати таке: ставте цілі і йдіть до них. Навіть світ нам підказує, що життя – це рух, зараз всі починають бігати, і це дуже круто. Подорожі – це не завжди великі гроші, можна отримати кайф від недорогої мандрівки. Ходіть в гори і шукайте себе!», – розповіла вона.

Більше про відомих та знаних закарпаток читайте у ексклюзивному журналі «Успішні жінки Закарпаття».

Купуйте журнал у кіосках області або замовляйте за тел.: (050) 222-50-50.