Чи справді у закарпатців псуються зуби через нестачу у воді фтору

Кожному хочеться мати гарну посмішку та білосніжні здорові зуби. У той же час мало кому невідомий зубний біль, який особливо допікає вночі і не дає спати. Карієс виникає навіть у дітей, що вже казати про дорослих…

Тож як зберігати зуби здоровими, які продукти шкодять їм найбільше і які є корисними, як правильно вибрати зубну щітку, чи дійсно в закарпатській воді бракує мікроелементів, від нестачі яких псуються зуби, як підготувати дитину до візиту до лікаря?

Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» ми говорили з лікарем-стоматологом Михайлом ДУМНИЧЕМ.

На Закарпатті ще говорять, що у воді не вистачає якогось мікроелементу, тому у багатьох псуються зуби. Це правда, чи міф?

Це правда. У воді на Закарпатті не вистачає фтору, через що у людей часто прогресує карієс. Якщо, наприклад, взяти зони, де є надлишок фтору, то там карієсу дуже мало, зате в них частіше буває флюороз (патологічні зміни в емалі зубів), у населення там зуби жовтуватого кольору. Раніше, коли був СРСР, з цим боролися, у школах у воду додавали фтор і карієсу було менше. Зараз цьому питанню увага не приділяється взагалі. Утім зуби можна фторувати у лікаря-стоматолога. На зуби наносяться спеціальні перепрати, які  їх захищають.

zakarpatpost.net