Астрономи отримали потужний сигнал з далекого космосу: що це було

У Всесвіті зафіксований найпотужніший сигнал, який коли-небудь реєструвався приладами. Космічне послання неймовірної сили вловив радіотелескоп HEGRA в рамках експерименту Tibet ASgamma, який проводили вчені з Японії та Китаю, повідомляє Сегодня з посиланням на Phys.org.

Вивчення сигналу показало, що його джерелом був потужний викид космічного гамма-випромінювання.

На думку дослідників, причиною явища стала взаємодія високоенергетичних електронів з космічним мікрохвильовим фоновим випромінюванням – залишковим випромінюванням Великого вибуху.Крабоподібна туманність – тут був зафіксований сигнал небувалої потужності

Джерело випромінювання знаходився у Крабоподібній туманності, розташованій в 6500 світлових роках від Землі в сузір’ї Тельця. Ця туманність є залишком загиблої зірки SN 1054. Вперше ця зірка була описана ще у 1054 році нашої ери. Люди того часу побачили в небі дуже яскравий вибух наднової, який на Землі спостерігався як дуже яскрава зірка, видима навіть вдень. Ця подія була відзначена в офіційному літописі китайської династії Сун, а також у творі японського поета XII століття Фудзівара Тейка.

В ході експерименту дослідники спостерігали за туманністю за допомогою різних типів електромагнітних хвиль. Ці спостереження показали наявність гамма-випромінювання в діапазоні від 100 до 450 тераелектрон-вольт (ТеВ). Раніше найвищий рівень енергії гамма-випромінювання, який коли-небудь спостерігали на Землі, становив 75 ТеВ.

На лівому малюнку показаний експеримент з Tibet ASgamma, який фіксував гамма-промені з найвищою енергією понад 100 тераелектрон-вольт (ТеВ)

На лівому малюнку показаний експеримент з Tibet ASgamma, який фіксував гамма-промені з найвищою енергією понад 100 тераелектрон-вольт (ТеВ)
Фото: phys.org

Експеримент Tibet ASgamma проводиться в Тибеті з 1990 року, на висоті 4300 метрів над рівнем моря. У 2014 році китайсько-японська команда вчених оновила обладнання, додавши дуже чутливі детектори випромінювання. Вони здатні пригнічувати до 99,92% фонового шуму космічних променів.

Вчені додають, що в цілому з Крабоподібної туманності було отримано 24 сигнали. І всі вони виявилися з енергією понад 100 ТеВ і низьким фоновим шумом. При цьому найбільша енергія викиду склала 450 ТеВ. Виявлення космічних гамма-променів потужністю понад 100 ТеВ є ключем до розуміння походження космічних променів дуже високою енергії. Вони залишаються загадкою для астрономів з моменту їх відкриття у 1912 році.

zakarpatpost.net