На Закарпатті цвіте рослина, яку називають блакитним золотом і яка лікує 99 недуг

Її стеблами захищали себе від чуми, її квіти носили у вигляді амулетів, її листя єгиптяни  використовували при муміфікації, її заспокійливим ароматом насолоджувалися європейські вельможі, а закарпатці просто милуються цвітінням, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Оскільки ця унікальна рослина здатна зцілювати від 99 хвороб, її називають блакитним золотом.

У нашому краї масово цвітуть  дивовижні середземноморські квіти.

Назва цієї рослини походить від латинського слова, що в перекладі на українську означає «митися». У давньому Римі лаванда була важливою частиною ритуалів купання, бо мала дезінфекційні та антисептичні властивості. Там її додавали у воду при прийнятті ванни. Вона здатна нейтралізувати неприємні запахи та надати тілу приємного аромату.

Крім того, рослина наділена багатьма цілющими властивостями.

У медицині навіть зараз вона використовується для лікування головного болю, особливо при мігрені, від укусів комах, опіків, прищів і безсоння. Вона чистить шкіру, робить її пружною та гладкою, а волоссю надає блиску та шовковистості.

Збирати квіти лаванди найкраще в кінці червня – початку липня, а найефективніше на свято  Івана Купали, коли всі рослини досягають піку своїх магічних сил.

Лаванда посилює опірність організму перевтоми і інфекційних захворювань, зменшує негативні прояви атеросклерозу та інсульту.

В емоційній сфері, лаванда знімає перепади настрою, утихомирює гнів, приносить спокій і ясність, підвищує концентрацію уваги, захищає розум від «атак» всяких образ і стресів. Усуває перезбудження, безсоння, плаксивість і істеричні реакції. Як косметичний засіб використовують ефірну олію лаванди для догляду за шкірою будь-якого типу, так як лаванда наділена омолоджуючим впливомом і балансуючим ефектом.

Крім того, для лікування використовують лавандовий чай і лавандовий мед.

Найбільше у світі лаванди вирощують у Франції. Але не тільки там… засаджують нею цілі поля в Італії, Іспанії, Болгарії, Угорщині  та ряді інших країнах.

На Закарпатті лаванда росте переважно просто як квітка для оздоблення території. Однак у нас також її почали додавати до сирів, робити з неї прянощі, олії та мед.

zakarpatpost.net