Закордонні виші доступніші, аніж наші

Багато випускників обирають закордонні вузи. Там краща якість навчання і європейський диплом, пише Погляд.

З 1 липня в Україні стартувала реєстрація електронних кабінетів вступників. А вже з 10 липня абітурієнти зможуть подавати електронні заяви у виші. Вступ хвилює не тільки випускників, але й їхніх батьків. Адже обрати спеціальність, а заодно і майбутню професію,  не легко. На сьогоднішній день в державі діють понад 200 університетів. Вибір факультетів і спеціальностей справді вражає. Однак багато хто з українців обирає не вітчизняні, а закордонні вузи. Багатьох  приваблює перспектива отримати диплом європейського зразка і можливість розпочати кар’єру саме в Європі.

Ірина, яка навчається в місті Ружомберок у Словаччині, розповідає, що умови навчання в її університеті хороші. Оскільки перша вища освіта в Словаччині безкоштовна, вона  платить лише 80 євро за проживання  в гуртожитку.  Ірина вивчає англійську та італійську мови. Вчитися, за її словами, досить складно. Все базується на довірі до студентів, ніхто нікого не примушує. Умови проживання в гуртожитку дуже комфортні. Все обладнання нове, завжди тепло та чисто. В студентів є можливість підробітку у вільний від навчання час. Роботодавці беруть їх на неповний робочий день. Ірина каже, що задоволена своїм вибором місця навчання. Це хороша можливість навчитися самостійності та відповідальності. Опинитися серед людей з іншим менталітетом, побачити як живе інше суспільство.

Богдан, який вчиться на логіста у Вроцлаві в сусідній Польщі, розповідає, що навчатися йому не важко. Його університет приватний, він платить 1000 доларів за рік (в Україні така спеціальність коштує 940 доларів). Знімає квартиру разом з друзями, за кімнату платить 900 злотих щомісяця. Кожний студент, окрім навчання, проходить практику. Також у місті є багато варіантів для роботи.

Карина навчається на англійській філології в місті Лодзь у Польщі. Оскільки навчання від початку ведуть англійською мовою, вчитися досить складно. Проте якщо не лінуватися і старатись, то все можна здати. За навчання дівчина платить 1000 євро за рік (в Україні така спеціальність коштує 955 євро). Що стосується умов проживання в гуртожитку, то все залежить від ціни. Що вона вища – то кращі умови.

Євген ЛАЗОРЕНКО

zakarpatpost.net