Закарпатський дієтолог розповіла, якими продуктами можна отруїтися влітку

Чи варто вживати м’ясо і як діє на організм  у спеку алкоголь

Обкладинка свіжого номера газети «Неділя Закарпатські новини»

Влітку, коли багато свіжих овочів, фруктів та ягід просто гріх не змінити меню. Але в той же час – це період пікніків, отруєнь і шлункових розладів через те, що продукти неправильно зберігаються, адже часто закарпатці беруть на природу страви, які швидко псуються. Багато хто в період літніх відпусток просто завалюється на диван і запасає на зиму жир, через що набирає зайву вагу. Тож як харчуватися влітку? Які продукти є небезпечними? Що найкорисніше зараз вживати? Як правильно формувати меню?  Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» під час наших «Недільних бесід» ми говорили з дієтологом Альоною НЕКРАХОЮ.

– Назвіть найпоширеніші продукти, якими можна отруїтися влітку?

– Влітку за харчуванням потрібно стежити по-особливому. Отруїтись можна багатьма продуктами. Термін придатності у спеку зменшується. Але… ні в якому разі не можна вживати майонезні салати, а також червоне м’ясо. Їжа повинна бути легкою. А отруїтись можна будь-чим, якщо їжа зіпсована… навіть домашнім сиром, якщо купувати його на стихійному ринку, з асфальту. Це – дуже небезпечно. Крім того, ніхто не знає, в яких санітарних умовах робиться цей сир, якими руками. Ми «купуємося» на те, що домашнє молоко з-під корови і воно корисне. Влітку на сир може сісти муха, відкласти личинки, жінка може навіть це не помітити. Також дуже легко отруїтися консервами, маринадами, зіпсованими яйцями. Тому дуже важливо зберігати продукти влітку у правильних умовах. Багато буває отруєнь і ковбасами, сосисками, шинкою. Дуже ризиковано вживати влітку фастфуд. Його не корисно вживати взагалі, але влітку найбільше. Звісно ж, небезпечними є й торти. Чому взагалі неодмінною часткою випускних у садочках і школах, які проходять саме влітку, є торти з масляним кремом?  Особливо для дитячого організму це дуже страшна небезпека. Набагато корисніше було б для випускників зробити фруктові смузі замість випічки, якісь сорбенти замість морозива. Наприклад, на кілограм полуниці  сік одного лимону і мед за смаком. Це все подрібнити у блендері і заморозити. Чим не морозиво? Виходить дуже смачно й корисно!

Взагалі влітку отруїтися можна навіть овочами, якщо їх неправильно зберігати або погано вимити. Тому треба стежити за умовами зберігання продуктів і купувати їх у належних місцях.

Що пити у спеку і скільки? Які продукти найнебезпечніші під час пікніків? Що не варто з собою брати? Чим  найкорисніше харчуватися влітку?

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері газети «Неділя Закарпатські новини».

Купуйте свіжий номер газети «Неділя Закарпатські новини» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 12 липня.

zakarpatpost.net