Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 13 липня

День на Закарпатті був багатим на події.

Син накинувся на батька і зарізав його

  • ⇒ Подавайте оголошення у газету «Закарпатські оголошення» ⇒ 050 222-50-50

Алкоголь не лише псує життя закарпатців, але й часто стає причиною великих трагедій, коли через вживання спиртного діти втрачають і розум, і людську мораль та здіймають руку на батьків, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Трагічний випадок стався нещодавно у смт Батьово. У Олексія (імена у матеріалі замінено)  виник конфлікт із сином. Було близько 19 години. 24-річний молодик був добряче напідпитку. Він повернувся додому і зчепився з батьком. Сварка спалахнула в кімнаті. Під час з’ясовування стосунків Дмитро двічі вдарив Олексія кухонним ножем – в ділянку грудної клітки та шию. Рани виявилися смертельними, тож від  нанесених тілесних ушкоджень 54-рiчний чоловік помер на мiсцi.

Малюк не міг втриматись і почав наближатися до неї. І вона не втекла

Вона зазирала своїми темними очима хлопчику ніби прямо в серце хлопчику і безмовно просила: «Дай горішок!»

Цікавий випадок трапився днями з родиною ужгородців. І поділитися ним вони вирішили з популярною на Закарпатті газетою «ПОРАДИ».

«В неділю ми вишли прогулятися містом. Хотіли піти на Кірпічку покормити качок, тож взяли з собою зернини. А син дуже просив горішки, тож дорогою ми купили натуральні, не підсмажені. Утім Дениса боліли ноги і він захотів посидіти. Вздовж Швабської лавиць немає, тож ми завернули до шостої школи, аби малий відпочив, – розповіла Світлана Немеш.

За словами, жінки хлопчик дуже апетитно поїдав кедрові горішки. Аж раптом вона помітила неподалік білочку.

«Білки дуже кумедні та гарні тваринки. Не дивно, що у багатьох виникає бажання доторкнутися до них, спробувати погодувати з руки. Тож захотілося це зробити і мені. А коли я показала тваринку Денису, він засяяв від радості. Однак я розуміла, що білочка уже ж тварина дика. Тому треба бути обережним. Аби її не налякати, тож перші кілька секунд навіть поворухнутися боялася», – продовжила вона розповідь.

Колись в Ужгороді були унікальні сади, які фактично нині можна класифікувати як ботанічні. Там вирощувалося багато видів як місцевих, так і екзотичних рослин, привезених із різних куточків світу. Передусім – це сад Лаудона, закладений у 1800-х роках, де були колекції дерев та квітів з усієї Європи. З однієї з поїздок у Єгипет відомий ужгородець навіть привіз руку мумії. Зараз від того саду залишився всього маленький клаптик з небагатьма насадженнями. Варто згадати також про сад Кутки, закладений церковним діячем Іваном Куткою на узвишші  вулиці Берчені (колись  Болотної), який називали поселенням самітника. Цікавою місциною був і Монаший сад, або звіринець Другетів на Підградській, де також росло багато цінних дерев. Звіринець існував у середині XVI ст і служив місцем, де володар замку в будь-який час міг полювати, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Загалом таких живих куточків в Ужгороді багато. І вони потрібні, адже в будь-якому місті хочеться людям відчути подих природи, відволіктися від суєти щоденних турбот не милуванням запиленими вулицями, а квітами, древами, загалом рослинністю.

Тож мова піде про Ботанічний сад, який в Ужгороді хоч і є, але існує ніби в певній прострації, адже фактично вважається закритим для відвідувачів.

Ужгородський  ботанічний сад

Потрапити в Ботанічний сад, звісно ж, можна, але екскурсії туди ніколи не рекламуються, тож туди приходять одиниці місцевих, що вже казати про гостей.

Вперше за все життя Людмила запропонувала чоловіку повернутись додому, пожити хоч трохи для себе… але він не захотів

Життя кожної родини заробітчан унікальне по-своєму. Звісно, часом після заробітків родина розпадається взагалі, а ті, що зберігаються, іноді, проходять важкі смуги випробувань, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Для деяких районів Закарпаття (переважно в селах) сезонні роботи – справа звична, їздити заробляти гроші за кордон тут,так би мовити, родинний бізнес. Ця «професія» передається з покоління в покоління.

Людмила була з традиційної родини заробітчан. Її дід, батько, брати їздили на лісосіки в Росію, а потім на будівництво у Чехію, тож коли у 17 років до неї почав свататись Федір із сусіднього села, батько в першу чергу спитав, чим він займається.

Коли з’ясувалося, що хлопець заробітчанин, батько без вагань вирішив: «Ідеальний зять! Треба видавати за нього дочку!»

В Україні у липні вартість хліба продовжить зростати. Про це у коментарі журналісту УНН повідомив виконавчий директор ГО “Економічний дискусійний клуб” Олег Пендзин.

“У липні продовжить зростати у вартості хліб. Він буде дорожчати так, як і минулий місяць на півтора — два відсотки”, — сказав Пендзин.

Також, він зазначив, що через зменшення посівної площі подорожчає цукор.

Хоча Україна й правова держава, та закони чесно виконуються далеко не всіма і не завжди. Крім того, далеко не всі закарпатці знають свої права й готові їх відстоювати.

Однак деколи виникають ситуації, коли це робити необхідно. Тоді на допомогу приходять адвокати.

Тож як діяти, якщо людина потрапила в аварію, як вирішувати майнові спори, що робити, якщо просять хабар, як не стати жертвою рейдерських зазіхань і захистити бізнес, що робити, якщо страхова компанія відмовляється виплачувати компенсацію?

Про це та багато іншого під час наших «Недільних бесід» розповіла адвокатка Наталія ДУБЧАК.

Справа з таємничою смертю Катерини Карнаухової тягнеться досить давно і нещодавно ви змогли добитись ексгумації, перегляду обставин. Що можете розповісти про цю справу.

До мене звернулися військовослужбовці, які знають батька Катерини, адже він – ветеран АТО, декілька років провів на Сході, захищав нашу державу. Я дуже багатьом ветеранам АТО допомагаю, тож мене попросили взятися за цю справу. На той час справа розглядалася у відділі поліції Берегова. Для було мене досить дивно, що залучили  дуже малу кількість слідчих, хоча на таку справу могли б залучити весь склад. Протягом місяця роботи жодних першочергових заходів не було проведено. Це стало підставою для того, що ми вимагали спрямування справи для розслідування в область.

Ми проводили певні акції із залученням громадськості, аби нас почули. На сьогодні проведено безліч експертиз, подано безліч адвокатських запитів через те, що попередньою причиною смерті було названо «смерть у зв’язку з хворобою». А це була версія, якої притримувалися протягом року всі правоохоронні органи. Хоча, коли дівчина приходила на службу у поліцію, пройшла повне медичне обстеження, здала всі аналізи, була здоровою, ніколи ні на що не скаржилася. Це нас насторожило. Я розіслала в наукові, в медичні установи по всій Україні запити, аби дізнатися, що то за діагноз, який поставили Катерині, адже мені, як не медику він не був знайомий.

Територія біля колишньої “України” багато років була захаращеною. Фактично приводити до ладу її мали взятися забудовники.

Утім будівництво торгово-розважального центру зупинилося і невідомо, чи його відновлять, коли і хто це буде?

У той же час там постійно кипить стихійна торгівля, продають і алкоголь. Тож біля кіоску, який давно розвалюється, можна було побачити, як бігають щурі.

Клумби нагадували африканські джунглі і заросли так, що там могли поселитися будь-які дикі тварини… як у лісі.

Утім днями там трохи прибрали, покосили траву, пропололи клумби, підкопали рослини. Зараз площа хоч і не європейська, та має хоч акуратніший вигляд.

Черівона доріжна, відомі актори, шикарні сукні, камери, усмішки і багато емоцій.

У Одесі відкрився 10-й Міжнародний Одеський кінофестиваль.

Побував на ньому і журналіст газети “Неділя Закарпатські новини”.

Це – найважливіша кіноподія в Україні і щороку на неї запрошують навіть акторів зі світовими іменами. Цього разу це були американська актриса Роуз МакГоуен, найбільш відома за серіалом «Зачаровані» і  лауреат Каннського кінофестивалю кінорежисер Майк Лі.

Традиційно серед вітчизняних акторів на кінофесті можна було побачити відому акторку з Ужгорода Рімму Зюбіну, яка зараз живе і працуює в Києві. Вона була у вишуканій сукні від відомого українського модельєра Гоші Альтшулера. Цікаво, що вбрання, за словами самої Римми, він створив їй усього за три дні. Утім поспішати його змусила сама ж акторка.

За фактом умисного тяжкого тілесного ушкодження правоохоронці розпочали слідство. Особи обох учасників інциденту встановлено. Відносно кривдника вирішується питання про притягнення його до відповідальності

Вчора, 12 липня, вранці до поліції надійшло повідомлення про госпіталізацію до лікарні з тілесними ушкодженнями 46-річного мешканця села Стройне, Свалявського району. За викликом виїхала слідчо-оперативна група, яка встановила, що напередодні уночі, між потерпілим 42-річним чоловіком та його 25-річним зятем, виникла конфліктна ситуація. Під час сварки 25-річний взяв дерев’яну палицю та кілька разів вдарив нею тестя. Внаслідок цього,чоловік і отримав тілесні ушкодження, з якими у подальшому  був госпіталізований до лікарні.

За даним фактом правоохоронці розпочали слідство. Вже відкрито кримінальне провадження за частиною 1 статті 121 Кримінального кодексу України, тобто Умисне тяжке тілесне ушкодження. У справі триває досудове розслідування, у ході якого слідчі мають встановити усі обставини даного інциденту. Відносно 25-річного вирішується питання про притягнення його до відповідальності.

zakarpatpost.net