Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 15 липня

День на Закарпатті був багатим на події.

12 липня о 19 годині  до рятувальників  поступило повідомлення про те, що знайдено тіло жінки.

  • ⇒ Подавайте оголошення у газету «Закарпатські оголошення» ⇒ 050 222-50-50

Потопельния була 1952 року народження.

Тіло жінки витягнули з Тиси водолази о 21. 50 у селі Фанчиково Виноградівського району.

Його передали правооохоронцям.

Рясно заквітчані тераси  квітами, що не просто ростуть у горщиках, а створюють собою цілу рослинну композицію. Таке можна побачити біля багатьох кафе. Квітів дуже багато і всі вони доглянуті, акуратні.

Журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» побачив у Львові справжній квітковий рай.

Загалом там подібні дизайнерські ландшафтні композиції – не дивина. Майже всі літні тераси буяють у різнобарв’ї рослинності.

На жаль, в Ужгороді тераси прикрашені бідно, про квіти не особливо дбають, їх не завжди поливають і вони в’януть. Виняток – хіба що мережеві заклади, біля яких дійсно доглянута зелень.

У Львові ж тераси просто розкішні. Там і різні дерева, і кущі, і масово квіти  в’ються, звисають,  заквітчують фасади.

Якщо турист таке побачить, ужгородські тераси його нічим не здивують. А Закарпаття ж позиціонує себе, як туристичний регіон. Вразити чим гостей крім сакур Ужгород не має чим.

5-6 горщиків із засохлими квітами не здивують нікого. У нас на озелененні прийнято традиційно заощаджувати. А цього робити не можна. Сама природа дала Закарпаттю всі умови для того, щоб тут був справжній квітковий рай.

Якщо оцінювати Львів та Ужгород по 10-бальній шкалі уквітчаності, то головне місто Закарпаття потягне лише на 2-3 бали. При цьому в інших містах області ситуація суттєво гірша.

Раніше судимий за крадіжки закарпатець вирішив розжитись на чужому добрі і почав обкрадати  деревообробні підприємства. Утім цупив не дрова, а те, в чому на той час мав потребу, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Усе почалося з крадіжки коліс до автомобіля Toyota Land Cruiser Prado із деревообробного цеху у Великому Бичкові.

Для цього він проник до приміщення для сторожа. На підмогу взяв собі знайомого. Сторож саме спав. Тож він по черзі перекотив до огорожі три колеса, а четверте не встиг, бо охоронець прокинувся і намагався йому перешкодити. Але чоловіка це не спинило. Він  вдарив охоронця кулаком у обличчя, після чого викрав і четверте колесо, перекинувши його, як попередні три,  через огорожу.

Через кілька днів він вирішив украсти з пилорами, де працював і все знав, трьох гусей. Там підприємець утримував підсобне господарство, тож птиці було багато. Тому невдовзі поцупив ще й двох курей, а пізніше – трьох півнів, після цього – ще одну гуску та ще трьох курей.

Але й на цьому не спинився.  Напившись зі своїм дядьком, дочекався, коли той засне і, скориставшись його безпорадним станом, викрав з гаманця, що лежав на тумбочці біля ліжка у нього вдома, 900 доларів.

Цю унікальну рослину люблять всі! Вона є окрасою будь-якої водойми.

Як її лише не називають: і водяною лілією, і царицею русалок, і німфою, і квіткою просвітління…

Всього в світі налічується близько 50 видів водних лілій, розповсюджених по всій Земній кулі.

Побачити унікальні рослини можна й у невеличкій водоймі на території скансену в Ужгороді, у селі, де ніхто не живе.

Ростуть водяні лілії біля дерев’яного водяного млина, а біля них плавають декоративні помаранчеві рибки.

За грецьким переказом водяна лілія виникла від білої німфи, яка загинула від нерозділеного кохання і ревнощів до Геркулесу. Ця та інші легенди відбивають надзвичайну красу квітки, викликають підвищений інтерес до цієї рослини.

Ужгородка Маргіта Чомбокош сьогодні відзначає 100-річчя!

Корінна ужгородка Маргіта Павлівна народилася 15 липня (у паспорті помилково вказали 15 червня) 1919 року. Живе у власному будинку з онуками та правнуками, найбільше допомагає дружина онука – Надія Василівна, повідомляє Ужгородська міська рада.

Маргіта Чомбокош із чоловіком-військовим мали трьох дітей, але всі вони вже померли. Жінка була домогосподаркою, займалася родиною.

Зараз бабуся має добрі пам’ять, апетит, гарний настрій, але не встає після того, як впала торік. Рідні відзначають вольовий характер Маргіти Павлівни, розповідають, що вона дуже побожна, часто до неї навідується священник із римо-католицької церкви.

Тепла пора своєю погодою вкотре нагадує, що час вирушати у мандри.

Про те, де можна відпочити влітку написав сайт IGotoWorld.com.

Почнемо відпочинок в Карпатах із селища Східниця Дрогобицького району Львівської області, що знаходиться у долині на північно-східному схилі Карпат. Тут ви зможете не лише приємно провести час, а й відновити здоров’я. Східниця найбільше відома своїми мінеральними водами, першу з яких почали видобувати у 1976 році. Уявіть тільки, на маленькій території міститься аж 38 різних джерел. Тому селище стало курортним місцем.

Ще одне місце у Карпатах, яке слід відвідати, – це Ворохта. Якщо ви хочете усамітнитися і не бачити нескінченні потоки туристів, то вам сюди. Із Ворохти починається сходження на найвищу гору Карпат – Говерлу.

У селі Ганичі Тячівського району сталася дорожньо-транспортна пригода, в якій загинув пішохід – 19-річний місцевий житель.

За фактом розпочато слідство, справу розслідуватимуть слідчі ГУНП в Закарпатській області.

Вночі, 15 липня, о 03:20 год, на лінію «102» надійшло повідомлення про те що у селі Ганичі Тячівського району на дорозі лежить невідома особа.

Як встановили працівники Дубівського відділення поліції, які прибули на місце події, невстановлений транспортний засіб здійснив наїзд на пішохода, 19-річного місцевого мешканця. Внаслідок отриманих травм молода людина загинула на місці події.

Після проведення розшукових заходів автомобіль, причетний до аварії – «Mitsubishi Оutlander», поліцейські розшукали. Правоохоронці з’ясовують, хто перебував за кермом машини.

Сьогоднішнім гостем прес-центру газети «Неділя Закарпатські новини» є дієтолог Альона НЕКРАХА.

Починаються літні пікніки. Від чого варто відмовитись? Які страви можуть бути небезпечними?

Передусім від продуктів, які швидко псуються. Є такі, що псуються вже тоді, коли ми до лісу чи річки навіть доїхати не встигли. У першу чергу, це майонезні салати, різні тортики, вживання яких на природі загрожує дуже серйозними отруєннями, м’ясо, риба, тож шашлики краще везти з собою тоді, коли вони замариновані вдома. Добре мати з собою сумку-холодильник. У той же час найкраще запаковуватися овочами, фруктами, ягодами. Також на природі не варто захоплюватись смаженою їжею, що приготована на багатті. Вона не є корисною, особливо жирне і пересмажене м’ясо. Загалом з шашликами зі свинини потрібно бути дуже обережними.

Літнє меню має відрізнятися від зимового?

Звичайно взимку нам холодно і хочеться чогось більш жирного, багато хто набирає вагу. Також взимку немає в такій кількості, як влітку овочів, хоча їх обов’язково треба вживати. Тому я завжди пропоную робити заготовки – але не маринувати продукти, адже в консервації нічого корисного немає, а лише поєднання оцту, солі та цукру в банці, що дає в кишечнику потім ефект бомби сповільненої дії. Таке їсти можна в дуже мінімальній кількості. Овочі, ягоди та фрукти найкраще заморожувати. Не варіть варення! Не знищуйте корисні властивості продуктів! Не засипайте їх цукром! Просто складіть їх у морозильну камеру. Вони володітимуть такими ж якостями, як і свіжі. Таким чином потім можна насолоджуватися всю зиму і броколі, і цвітною капустою, заморожувати можна навіть запечені помідори, баклажани та перець. Практично всі овочі піддаються заморожуванню.  І вони дуже смачні. Таким чином на вашому столі завжди буде літо. Тому заготовляти продукти потрібно вже.

Третій мотопробіг за єдність України стартував сьогодні в Ужгороді.

Понад два десятки учасників мотопробігу з площі Театральної вирушили за маршрутом, який цьогоріч охопить 31 місто, повідомляє Ужгородська міська рада.

Зокрема, частина мотоциклістів нині долучиться й у Мукачеві, естафету передаватимуть від міста до міста, від області до області.

Уже традиційна акція має на меті продемонструвати територіальну цілісність України та єдність її багатонаціонального суспільства.

Як повідомили організатори, загальна протяжність мотопробігу становитиме 3310 км. Фініш – 23 липня в Одесі.

У Мукачеві знову до ранку палала будівля Нової пошти

Вогнеборці ліквідували пожежу на складах Нової пошти в м. Мукачево

О 05:38 15 липня до закарпатських рятувальників надійшло повідомлення про пожежу на вул. Кооперативній в м. Мукачево. Там зайнялася складська будівля поштової організації “Нова пошта”, про це повідомляє УДСНС в Закарпатській області.

Для ліквідації займання до місця було направлено вогнеборців 17-ї, 18-ї  та 19-ї державних пожежно-рятувальних частин м. Мукачево. Усього працювало 5 одиниць техніки та 22 чоловіка особового складу. О 06:14 пожежу на площі близько 30 кв. м. вдалося локалізувати й о 07:05 повністю ліквідувати.

Завдана матеріальна шкода та  причина займання встановлюються. Загиблих та травмованих на пожежі не було.

Нова пошта виплатить клієнтам, вантаж яких постраждав під час пожежі, компенсації

Про це  повідомили zakarpatpost.net представники Нової Пошти:

“На тимчасовому складі «Нова Пошта» сталася пожежа. Постраждалих нема, йдеться у повідомленні. – Наразі з’ясовується причина загоряння.

Завдяки оснащенню складу по всім правилам протипожежної безпеки, вдалося швидко й ефективно загасити пожежу. Компанія виплатить компенсації клієнтам, вантаж яких постраждав, згідно оціночної вартості відправлень.

Середня вартість квартир в Ужгороді складає 700 тисяч гривень, але все залежить від кількості кімнат, поверху, місця розташування будинку, наявності комунікацій, а також чи це новобудова, чи старе житло.

Так, за інформацією газети «Закарпатські оголошення», найбільшим попитом в Ужгороді користуються двокімнатні квартири і здебільшого у новобудовах.

Однокімнатна квартира в новобудові 15-квартирного будинку неподалік готелю «Ужгород»  коштує 712 241 грн.

Двокімнатна квартира на вулиці Володимирській – 1 466 168 грн., у районі Дастора – 1 254 102 грн., у центрі – 1 173 123 грн., на Тельмана – 416 тисяч, на Грушевського – 576 тисяч, на проспекті Свободи –  572 тисячі, на Легоцького – 624 тисячі гривень.

На Студентськиій набережній в Ужгороді хтось розсипав горіхи.

Біля них одраху ж зібралися охочі поласувати ними.

Чорні комашки з червоним малюнком на спині зараз просто окупували всі набережні.

Вони нерідко опиняються і під ногами перехожих.

Це – клопи-солдатики.

Цікаво, що їх ще називають москалями. Таку назву вони отримали через забарвлення, схоже на мундири російських солдатів.

Живляться клопи соком рослин, найбільше люблять липи, а також меншими родичами. Серед них поширеним явищем є канібалізм.

Живуть солдатики колоніями від декількох десятків до близько сотні особин.

На 71 окрузі з центром у Хусті проходить дуже жорстка боротьба за депутатський мандат.

Сьогодні, як повідомило місцеве видання, о 7 ранку в село Білки Іршавського району до Петра Добромільського додому з автоматами прийшли проводити обшук слідчі з головного слідчого управління, з підозрою у підкупі виборців.

Чоловікові не дали навіть проводити зйомку у себе вдома!

Він балотується у депутати по тому ж 71 округу.

Наразі відомо про арешт осіб у Виноградівському, Ужгородському та Іршавському районах. За інформацією з ГУБЕЗ спецоперація триватиме до 21 липня включно.

“Сьогодні о 7:00 в Закарпатті розпочалася масова спецоперація по затриманню осіб які здійснюють підкуп виборців. Затриманим вручено підозри і їм загрожує від 3 до 7 років увязнення з конфіскацією майна. На жаль серед затриманих є багатодітні матері та сільські вчителі і лікарі, ба навіть представники правоохоронних органів. Відомо про арешт осіб у Виноградівському, Ужгородському та Іршавському районах”, – написав у “Фейсбук” професор УжНУ Федір Шандор.

zakarpatpost.net