Як закарпатці лікуються зміїним коренем

Корінь гірчака зміїного (народні назви – ракові шийки, змійовик) за формою дійсно схожий на плазуна. Саме ця частина рослини надзвичайно багата дубильними речовинами, флавоноїдами і вільними поліфенолами. В силу такого роду «начинки» змійовик є відмінним лікарем: має  в’яжучу, кровоспинну і протизапальну дію, пише популярна на Закарпатті газета «Поради здоров’я»

Дуже важливий момент – заготівля цієї рослини. Можна це робити влітку, як тільки рослина відцвіте, але травник Василь Марко радить дочекатися осені, оскільки саме в цей час коріння сягає максимуму своєю біологічною цінністю. Причому чим старший (а отже, більший) корінь, тим він сильніший. Після викопування корінці слід промити, порізати на дрібні шматочки і відразу ж закласти на сушку. Якщо протягнути час, вони зіпсуються – стануть бурими, хоча всередині здоровий корінь повинен бути рожевого кольору.

Лікарською сировиною є висушені корінці. Вони стануть в нагоді в будь-якому випадку, якщо є запалення, кровотеча, в тому числі стоматит або геморой. Можна сказати, що доктор-корінь лікує людину знизу доверху.

Найчастіше ракові шийки застосовуються при лікуванні захворювань шлунково-кишкового тракту: коліти, гастрити, ентероколіти. Наприклад, можна 15 г подрібненого кореня всипати у термос, залити 200 мл окропу, настояти біля години. процідити. Вживати настій по 1 ст. ложці тричі на добу при здутті живота. коліках, проносах.

Вони відмінно розбираються з камінцями в жовчному або в сечовому міхурі. У цих випадках травник використовує неміцний відвар кореневищ: 1 ч. ложку сировини заварюють в 200 мл води, тримають ще 10 хвилин на слабкому вогні. Вживають відвар двічі в день по склянці за годину до їди.

Щоб позбутися таких проблем, як гінгівіт або стоматит, досить просто кілька разів прополоскати рот теплим відваром, але більш концентрованим.

Відвари корінців ракових шийок як дезінфікуючий засіб використовують і для зовнішнього застосування: ними обробляють виразки, екземи, рани. Його застосування також сприяє швидкій зупинці кровотечі. У таких випадках також можна прикладати компреси, використовуючи відвар зміїного кореня або його настоянку.

За словами травника, в народній медицині це засіб використовують навіть в боротьбі з онкологією, наприклад, спиртовий настій застосовується при раку легенів, шлунка, сечового міхура. Настоювати протягом місяця, пити по чайній ложці.

Великою перевагою зміїного кореня є майже повна відсутність протипоказань. Однак тривале застосування рослини викликає стійкий запор – дубильні речовини роблять свою справу. Тому, застерігає Василь Марко, після тижневого курсу лікування обов’язково потрібно зробити перерву. Ще одним загальноприйнятим обмеженням є дитячий вік.

zakarpatpost.net