Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 17 липня

День на Закарпатті був багатим на події.

Як виживають закарпатські безхатченки

Проблема безхатьків для Ужгорода актуальна давно. Їх у місті не дуже багато, але вони є. Зараз, із потеплінням, безпритульні починають влаштовувати собі намети просто неба. Торік один з таких можна було побачити на Кірпічці, нещодавно – місце для ночівлі на Студентській набережній, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

  • ⇒ Подавайте оголошення у газету «Закарпатські оголошення» ⇒ 050 222-50-50

Газета «Неділя Закарпатські новини» вирішила дослідити, як виживають ті, хто опинився у складних життєвих умовах і через ряд причин зараз не має даху над головою. Ми пишемо як про керівників держави, міністрів, політиків, депутатів, так і про звичайних людей, ведемо репортажі як із-під адміністрації Президента, так і з місць, де живуть безпритульні, розповідаємо про всі грані життя. Наша діяльність полягає в тому, щоб показати життя таким, як воно: як у живих святих, закордонних мега-зірок, єпископів, лікарів, професорів, так і у ромів, що не мають документів. Ми вивчаємо  таємниці природи і розповідаємо вам про чудотворні джерела, зцілення, мироточиві ікони, тварин, рослини, екзотичні фрукти, що смердять і коштують більше 200 доларів і навіть поєднуємо серця закоханих.

Подекуди півтораметрові «вартові» зустрічають гостей Міжгірщини. Обабіч дороги Пилипець-Ізки-Келечин цілі плантації борщівника. Небезпечна рослина розрослася і в центрі Келечина, де планують відкрити музейний комплекс А.Волошина, пише газета «Господарські поради».

Околиця Пилипця. Обабіч дороги цілі плантації отруйного борщівника. Колись кормова культура мутувала настільки, що стала справжнім лихом для людей і тварин.

Річка, котра протікає ліворуч від дороги, теж заховалася в заростях борщівника. Неподалік жінка у світлій хустині випасає двох корів. Бабуся Олена, так її звати, навідріз відмовляється фотографуватися. Але про небезпечну рослину, виявляється, вона знає чимало ще й веде війну проти отруйного ворога!

Жінка пригадує, що в радянські часи борщівника в цих місцях не було взагалі. Потім з’явилося з десяток рослин неподалік річки, але люди ще не знали про їх небезпеку, тому на парасольки уваги не звертали. Діти грали з ними, робили зі стебел трубочки і в результаті отримали сильні опіки.

У мережі Фейсбук відкрито нову сторінку Закарпатської обласної державної адміністрації

У соціальній мережі Facebook почала наповнятися нова сторінка Закарпатської ОДА. Знайти і вподобати її можна за посиланням: Закарпатська обласна державна адміністрація

Для користувачів на сторінці оперативно розміщуватиметься актуальна інформація про діяльність керівництва та структурних підрозділів облдержадміністрації, події, заходи та ухвалені рішення.

Користувачі Фейсбук також можуть тут залишати свої повідомлення, відгуки і пропозиції.

Корінь гірчака зміїного (народні назви – ракові шийки, змійовик) за формою дійсно схожий на плазуна. Саме ця частина рослини надзвичайно багата дубильними речовинами, флавоноїдами і вільними поліфенолами. В силу такого роду «начинки» змійовик є відмінним лікарем: має  в’яжучу, кровоспинну і протизапальну дію, пише популярна на Закарпатті газета «Поради здоров’я»

Дуже важливий момент – заготівля цієї рослини. Можна це робити влітку, як тільки рослина відцвіте, але травник Василь Марко радить дочекатися осені, оскільки саме в цей час коріння сягає максимуму своєю біологічною цінністю. Причому чим старший (а отже, більший) корінь, тим він сильніший. Після викопування корінці слід промити, порізати на дрібні шматочки і відразу ж закласти на сушку. Якщо протягнути час, вони зіпсуються – стануть бурими, хоча всередині здоровий корінь повинен бути рожевого кольору.

Лікарською сировиною є висушені корінці. Вони стануть в нагоді в будь-якому випадку, якщо є запалення, кровотеча, в тому числі стоматит або геморой. Можна сказати, що доктор-корінь лікує людину знизу доверху.

Найчастіше ракові шийки застосовуються при лікуванні захворювань шлунково-кишкового тракту: коліти, гастрити, ентероколіти. Наприклад, можна 15 г подрібненого кореня всипати у термос, залити 200 мл окропу, настояти біля години. процідити. Вживати настій по 1 ст. ложці тричі на добу при здутті живота. коліках, проносах.

Найбільш проблемними на позачергових виборах до Верховної Ради України можуть стати мажоритарні округи в Донецькій, Закарпатській та Дніпропетровській областях, повідомила агенству «Інтерфакс-Україна» голова правління громадянської мережі «Опора» Ольга Айвазовська.

«Найбільш проблемними можуть бути округи в прифронтових районах Донецької області. Як уже показали оголошені підозри – в Закарпатській області, щодо підкупу, найбільш маніпулятивними є і округи в Дніпропетровській області, де майже десяток двійників кандидатів на округ», – сказала Айвазовська, повідомляє Радіо Свобода.

Вона зазначила, що у цих та інших регіонах працюють довгострокові спостерігачі «Опори».

Сьогодні ранішній спокій мешканців вулиці Лермонтова, що в м. Перечин, перервало жалісливе навчання кошеняти, яке потрапило в пастку, рятуючись від собаки.

Переляканий котик так “заховався” від пса під великою кам’яною брилою, що самостійно звідти вибратися вже не зміг.

Допомогти тваринці намагалися й небайдужі містяни, але їхня “рятувальна операція” зазнала невдачі. Отож, довелося на допомогу кликати професіоналів Служби 101.

Близько восьмої ранку на місце виклику прибули бійці ДСНС місцевої пожежно-рятувальної частини. Надзвичайникам знадобилося кілька хвилин, щоб за допомогою спеціального обладнання визволити маленького чорного пухнастика з кам’яного полону, повідомляють в У ДСНС України у Закарпатській області.

Як закарпатець їв живі котлети. Ні, вони не рухалися, вони навіть не з м’яса

Вони з пророщеної гречки.

Жива їжа набуває все більшої популярності як на Закарпатті, так і в Україні та світі. Останнім часом у магазинах Ужгорода можна купити багато продуктів здорового харчування, навіть солодощів із сирих, термічно необроблених, тобто без приготування на високих температурах, компонентів.

Загалом їжу можна розділити на дві категорії: жива і мертва.

Жива їжа – це та, що захищає людину від хвороб, подовжує молодість, насичує організм корисними речовинами, перешкоджає ожирінню, наповнює енергією і дарує життєві сили.

На Закарпатті цвіте гречка.

Більшість із нас гречку бачать лише в магазинах та супермаркетах.

А її, виявляється, вирощують і в нашій області.

Журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» сфотографував унікальне гречане поле в Берегівському районі.

Гречані посіви простягаються на сотні гектарів.

А над квітками невпинно трудяться мільйони бджіл, збираючи пилок, із якого потім буде гречаний мед.

Цей продукт є надзвичайно корисним, містить фруктозу  та глюкозу, білок і цілий комплекс вітамінів, славиться кровотворною ефективністю, його призначають при низькому гемоглобіні і як загальнозміцнюючий засіб. Також його використовують у якості антисептика. Пов’язки з медом широко застосовуються для знезараження і загоєння гнійних виразок шкіри, а для лікування фурункулів, карбункулів і вугрів готуються невеликі коржі з рівних пропорцій меду і житнього борошна, які накладаються на запалену ділянку шкіри і фіксуються пластиром до появи легкого печіння.