Як закарпатець їв живі котлети

Ні, вони не рухалися, вони навіть не з м’яса

Вони з пророщеної гречки.

Жива їжа набуває все більшої популярності як на Закарпатті, так і в Україні та світі. Останнім часом у магазинах Ужгорода можна купити багато продуктів здорового харчування, навіть солодощів із сирих, термічно необроблених, тобто без приготування на високих температурах, компонентів.

Загалом їжу можна розділити на дві категорії: жива і мертва.

Жива їжа – це та, що захищає людину від хвороб, подовжує молодість, насичує організм корисними речовинами, перешкоджає ожирінню, наповнює енергією і дарує життєві сили.

Мертва їжа – це та, що забирає життєві сили, призводить до різних захворювань, стає причиною ожиріння, скорочує тривалість життя, прискорює процес старіння.

Тобто їжа, яку не варять, смажать, не запікають, є живою, наприклад, фруктовий салат, а жирне випечене м’ясо – мертвою. Фактично один і той же продукт може стати як живим, так і мертвим, утім мова йде про овочі, фрукти, ягоди та горіхи зелень, пророщені зерна та насіння. М’ясо, напівфабрикати, продукти в упаковках, до живої їжі не відноситься взагалі.

Але що робити, якщо людина м’ясо любить, а хоче жити правильно, вживати тільки корисні продукти?

Вихід є. Наразі з’явилися ресторани та кафе, де можна спробувати сирі страви, які нагадують звичні, наприклад, котлети… із гречки. Завдяки додаванню спецій вони майже не відрізняються від м’ясних. Роблять їх із пророщеної зеленої гречки, молотого насіння льону, моркви, часнику та кабачка. Компоненти подрібнюють, змішують і підсушують у дегідраторі при температурі до 40 градусів.

Така страва нагадує традиційну, але є більш корисною і багатою на вітаміни.

zakarpatpost.net