Інвалідність – не вирок долі: громадські організації Закарпаття підписали меморандум про співпрацю

Стратегія Олега Ляшка “Інтеграція” збирає довкола себе все більше прихильників. Це відзначив голова громадської організації “Громадська взаємодія людей з інвалідністю”, кандидат у народні депутати України від Радикальної партії Олега Ляшка Юрій Федун під час візиту на Закарпаття.

У ході робочої зустрічі представники місцевих громадських організацій обговорили проблеми, з якими щоденно зіштовхуються люди з інвалідністю та необхідність повноцінної їх інтеграції у суспільне життя.

“Інвалідність – не вирок долі, коли є повага, що дає змогу впевнено почуватися у суспільстві”, – зазначив у ході зустрічі Юрій Федун. – “Люди з інвалідністю не мають відчувати  зневагу від оточуючих, мають бути соціально адаптованими та мати змогу працювати на рівні з іншими”.

За словами громадського діяча, у 2016 році в Україні вперше було розпочато рух на реалізацію стратегії Олега Ляшка «Інтеграція», основна мета якої — через просвітницькі місії змінити ставлення суспільства до людей з інвалідністю. Згідно зі стратегією Олега Ляшка, люди з інвалідністю не мають відчувати зневаги від суспільства, бути соціально адаптованими та мати змогу працювати на рівні з іншими. Помічник лідера РПЛ Олега Ляшка Юрій Федун через електротравму з дитинства не має правої руки, тож він, як ніхто, розуміє положення людей з інвалідністю в нашій країні.

“Основний напрямок стратегії у тому, що людина з інвалідністю має лише певні проблеми, які їй треба допомогти знівелювати. Ми проводили заходи по всій Україні, які дозволяють суспільству  зрозуміти положення людей з інвалідністю, тим самим виховуючи шанобливе ставлення до них. А безпосередній захист таких людей забезпечимо через наші партійні осередки по всій країні, – розповів Федун. – “Олег Ляшко зобов’язує свої організації брати таких людей на роботу, рекомендувати до органів місцевого самоврядування, запрошувати їх до участі у якості кандидатів у депутати, таким чином змінюючи формат ставлення суспільства до людей з інвалідністю”.

У ході зустрічі представники громадських організацій підписали Меморандум на захист права людей з інвалідністю. Громадські лідери впевнені: сьогодні необхідно робити кроки назустріч, взаємодіяти щоб разом відпрацювати механізм розв’язання проблем людей з інвалідністю. Окремо учасники обговорили хід будівництва сучасного спортивно-реабілітаційного центру в Ужгороді. Цей об’єкт, аналогу якого немає в Україні, дуже довгоочікуваний, проте через брак фінансування роботи час від часу заморожують.

Меморандум про співпрацю між територіальною організацією РПЛ та громадськими організаціями набув чинності з моменту його підписання. А можливість реалізувати заявлені наміри підтвердив голова Закарпатської обласної організації Радикальної партії Олега Ляшка Володимир Шубець. На його думку, піклуватися про людей з інвалідністю без участі їх самих неможливо. Тому РПЛ залучає їх до співпраці, у  районних та міських осередках вже працюють люди з інвалідністю. Крім того Радикальна партія завжди готова вислухати потреби та, як потужна політична сила від рівня місцевих рад до Верховної Ради, здатна  відстоювати їх інтереси.

zakarpatpost.net