Закарпатська адвокатка розповіла, як закарпатці ділять дітей

Адвокатка розповіла про нові деталі смерті брегівської поліцейської, а також про те, як закарпатці ділять дітей та чому жінки дозволяють себе бити

  • ⇒ Подавайте оголошення у газету «Закарпатські оголошення» ⇒ 050 222-50-50

А ще про хабарі, корупцію та покривання злочинів

Обкладинка свіжого номера газети «Неділя Закарпатські новини»

Хоча Україна й правова держава, та закони чесно виконуються не всіма і не завжди. Крім того, далеко не всі закарпатці знають свої права й готові їх відстоювати.

Однак деколи виникають ситуації, коли це робити необхідно. Тоді на допомогу приходять адвокати.

Тож як діяти, якщо людина потрапила в аварію; як вирішувати майнові спори; що робити, коли просять хабар; як не стати жертвою рейдерських зазіхань і захистити бізнес; що робити, коли страхова компанія відмовляється виплачувати компенсацію?

Про це та багато іншого під час наших «Недільних бесід» розповіла адвокатка Наталія ДУБЧАК.

– Розлучення. Що з майна найчастіше ділять закарпатці?

– Житло, автомобілі і земельні ділянки. На сьогодні судитися досить дорого, тому що мінімальний судовий збір за подання позову становить близько  800 гривень разом із послугами банку. Крім того,  облікувати і довести наявність рухомих речей, скажімо, меблів, килимів, досить важко. А все те, що в період шлюбу зареєстровано за подружжям, числиться в державних реєстрах, тому це найчастіше і ділять.

– А чи ділять дітей? Нещодавно на Тячівщині чоловік вкрав дитину і зник з нею. Подружжя перед тим розлучилося, і хлопчика присудили матері. Що вона може офіційно зробити, щоб повернути сина? І чи часто суди віддають дітей чоловікам?

– Викрадення дитини звучить досить неправильно, бо батько свою дитину не може вкрасти. Ця категорія справ досить важка, бо інколи, маючи неприязні стосунки між собою, батьки роблять боляче своїм другим половинкам і маніпулюють дітьми. Часто таке буває, що судові рішення не можна виконати. Щодо ситуації на Тячівщині, то навіть визначення місця проживання дитини з матір’ю не перешкоджає батькові брати участь у її житті, спілкуватися з нею. А от знайти дитину, якщо батько виїхав з нею за межі місця проживання, досить складно. Жінці варто звернутися до правоохоронних органів, аби вони встановили місцезнаходження чоловіка, потім дитину  треба відбирати всіма можливими шляхами. Знайшовши її, можна втратити час, якщо викликати державних виконавців, якщо є судове рішення про примусове відбирання. Тому жінка повинна просто силою забирати дитину, якщо в неї є бажання проживати разом з нею. Загалом дітей при розлученні закарпатці ділять часто. При розірванні шлюбу у 80-90 відсотках випадків ставиться умова про визначення місця проживання дитини. Хтось наполягає, щоб дитина проживала з батьком, але суди в 90 відсотках справ приймають рішення на користь матері.

Нещодавно в Ужгороді чоловік спалив себе біля прокуратури. Причиною стало те, що раніше працівники газового господарства йому відключили газ, а суд він програв. Якщо виявлено порушення з боку газовиків чи представників обленерго,  як себе захистити?

Від аварій ніхто не застрахований. Ситуацій на дорозі може бути багато, але якщо винуватець намагається перекласти вину на жертву, як діяти?

Питання домашнього насилля. У області таке є. Але чи звертаються до адвокатів за захистом, адже в суді жертва просить суддю вибачити свого ката і запевняє, що вони вже помирились.

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері газети «Неділя Закарпатські новини».

Купуйте свіжий номер газети «Неділя Закарпатські новини» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 19 липня.

zakarpatpost.net