Секрети японського довголіття.

  • ⇒ Подавайте оголошення у газету «Закарпатські оголошення» ⇒ 050 222-50-50

Розповідаємо про книгу Naomi Moriyama під назвою «Японські жінки не повніють і не старіють», де можна виявити досить цікаві ідеї, інформує Ukr.Media.

Так, наприклад, у книзі відзначено, що в останні 25 років японські жінки лідирують за тривалістю життя, яка становить 86,4 року. Не тільки жінки, але і японські чоловіки є рекордсменами за тривалістю життя, і все завдяки правильному харчуванню.

У книзі відкриваються секрети японського довголіття, де автор описує кухню своєї матері, і ми маємо можливість дати оцінку віковій системі харчування, яка дозволяє надовго зберегти життєві сили.

Вікова система харчування — секрет японського довголіття

Отже, на японської кухні будь-якої господині, завжди присутні:

  • Риба
  • Морська капуста та інші морські рослинні продукти
  • Овочі
  • Продукти із сої
  • Рис
  • Фрукти
  • Зелений чай

В Японії завжди їдять свіжоприготовлену їжу.

Традиційна їжа — це смажена риба, чашка рису, варені овочі, суп місо, фрукти на десерт і зелений чай.

Японці споживають майже 10% усього світового видобутку риби, хоча вони складають близько 2% населення земної кулі. Таким чином, в раціоні японських жінок присутній добова доза Омега-3, що пояснює їх довголіття. Крім цього в їх раціон входить в 5 разів більше хрестоцвітних овочів, ніж зазвичай ми споживаємо.

Основний акцент в японській кухні робиться на сезонні продукти та на свіжість. На продуктах вказують не день розфасовки, а час. Таким чином господиня вибирає найсвіжіші продукти.

Японці їдять невеликими порціями, різноманітними за складом страви, з дитинства звикаючи їсти повільно, смакуючи кожен шматочок. Посуд з їжею в три рази менше за розміром, ніж та, якою ми користуємося.

Головні критерії в приготуванні страв

Що відзначають японські жінки:

  • ніколи не сервіруйте великими порціями, користуйтеся витонченим посудом;
  • ніколи повністю не заповнюйте тарілки, залишайте вільний простір;
  • кожен вид продукту подається в окремому посуді;
  • чим менше посуд, тим краще;
  • намагайтеся підкреслити природну красу продукту;
  • їжа повинна бути прикрашена лише злегка;
  • свіжість продукту — найголовніше.

Японська кухня легка і швидка в приготуванні

Японські жінки більшу частину страв готують на плиті, де крім традиційних методів використовують спеціальну сковороду, яка має форму півсфери. Японські жінки використовують тільки високоякісні рослинні олії та бульйони з сезонних овочів і трав. Японська їжа не тільки легко і швидко насичує, але і приносить естетичне задоволення.

Японці не їдять хліб, замінюючи його рисом

Це кардинальна відмінність у традиціях харчування народів Сходу і Заходу. Щодня вживаючи хліб з рафінованого пшеничного борошна, ми перевантажуємо організм високо-вуглеводною «пустушкою», що призводить до ожиріння. Набагато розумніше замінювати хліб на коричневий або невибілений рис.

В Японії — сніданок всьому голова

Він включає кілька різноманітних і корисних страв і швидше нагадує наш обід.

Судіть самі. Він складається з зеленого чаю, рису, приготованого на пару; місо-супу з зеленою цибулею і соєвим сиром тофу (місо виробляється шляхом ферментації соєвих бобів, рису, ячменю, пшениці або суміші з них за допомогою спеціального виду цвілевих грибів). Сніданок також включає листочки водоростей норі, омлет з яєць або рибу. Попри те, що порції дуже маленькі, вони покривають добову потребу людини в мінералах і вітамінах.

Солодощі та десерти японці їдять часто і потроху

Існують особливий вид десерту, вагасі, який подається до зеленого чаю. До його складу входить рисове борошно, солодке бобове тісто, горіхи, рослинний желатин, агар-агар, різні сухофрукти.

Для додання смакової гами додається квітковий нектар і зелений чай. Кожне тістечко віртуозно виліплено кінчиками пальців умілими майстрами. Існує близько 25 різновидів вагасі, які уособлюють пори року. Японці кажуть: «Скажи, яке вагасі ти з’їв, і я скажу тобі, яка пора року на вулиці». Адже вагасі — це не просто ласощі, це ще й Мистецтво з великої літери.

Фізичне навантаження, вправи та заняття спортом є невід’ємною частиною життя звичайних японців, які намагаються частіше ходити пішки, їздити на велосипедах, підніматися сходами і як можна менше їздити на машинах.

Близько 40 років тому японський дослідник Іосіро Хатано розробив програму, названу «10 тисяч кроків», яка на практиці підтвердила, що ті, хто проходять 10 тисяч кроків щодня, не страждають від хвороб, пов’язаних з підвищеним кров’яним тиском, зберігають стрункість і довше живуть.