Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 19 липня

День на Закарпатті був багатим на події.

Ужгородка Світлана Семаль вважає, що людина навіть в літньому віці може підтримувати гарне самопочуття і жити активно. Для цього, за її словами, потрібно не лінуватися і допомагати своєму організму.

  • ⇒ Подавайте оголошення у газету «Закарпатські оголошення» ⇒ 050 222-50-50

Так, поряд з медичними препаратами, які прописані доктором, вона п’є і природні ліки. А що і як приймати, їй підказала бабуся Галя, з якою жінка познайомилася багато років тому, оздоровлюючись в одному із санаторіїв Львівщини, пише популярна на Закарпатті газета «Поради ЗДОРОВ’Я».

Було це 20 років тому –  ще у суворі дев’яності. Прибрати когось тоді вважалося іграшкою. І було не важливо – заможна це людина, статки якої можна було прибрати до рук, чи простий смертний, який просто став на дорозі, пише популярна на Закарпатті газета «ПОРАДИ».

У нашому селі двоє таких захотіли помірятися силами. Дійшло до того, що вони почали одне одному погрожувати. Всі звикли вже до таких сутичок. Але ніхто й не хотів між ними встрявати. Знали,  що обоє роблять свої чорні справи і набивають кишені неправедними грішми.

Якось дійшло до серйозних розбірок. І от одного разу один крутелик убив іншого і закопав у лісі. Так говорили всі в селі. Це було дуже схоже на правду, адже того – іншого – і справді люди вже давно не бачили. А чоловік, який у той час якраз ішов у ліс по гриби, обмовився – начебто бачив цих братків лісі. І той, який загинув,погрожував іншому помститися – навіть із могили.

Весільний бізнес на Закарпатті доволі розвинений, або це – край , де працюють за кордоном, а значить знають, що таке долари

Весілля для закарпатців – особливе свято, на яке чекають усі – і батьки, і сусіди, і родичі, і друзі наречених. Хоч наші земляки все частіше розлучаються, все одно щоразу весілля роблять так, якби воно відбувалося всього раз у житті… тож відповідно грошей на нього не шкодують.

Тож які особливості весіль на Закарпатті, які традиції досі збереглися, які курйози стаються під час одруження, у скільки обходиться нашим землякам організація свята?

Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» під час наших «Недільних бесід» ми говорили з весільними ведучими  Едуардом Коваленком і Володимиром Гончаренком.

Який найцікавіший звичай доводилося бачити на весіллі? Маю на увазі не знімання фати під пісню «пожежників», а щось інше.

Едік:

Усі традиції на Закарпатті є дуже цікавими. До того ж деколи учасниками традицій були самі учасники свята – близькі родичі молодят. Мені найбільше запам’яталося, коли молодята обов’язково мають пройти через вогонь і  сокиру.

Володя:

Це був викуп нареченої. Ми працювали зранку. Молодята повинні були вийти з хати. На вулиці їх чекали близькі родичі. Та їх зупинила бабця, махаючи рукою, кинула їм під ноги сокиру, зіжмакану газету, яку підпалила сірниками і сказала: «От тепер ідіть через вогонь».

Армагеддон і автомобільний хаос у центрі Хуста перевершив усі можливі норми. Там коїться щось неймовірне. Незважаючи на те, що рішенням сесії міської ради майдан Незалежності є пішохідною зоною, зараз там справжній паркінг для кожного, хто лише забажає.

17 липня, о 13.07 неподалік від ресторану «Прінц» Мерседес Спринтер білого кольору майже здійснив наїзд на журналіста газети «Неділя Закарпатські новини». Машина проїхала буквально у 5 сантиметрах від ноги. Через переляк оперативно сфотографувати потенційного вбивцю за кермом не вдалося, автівка летіла на шаленій швидкості і зникла. На фото номерів не видно. Знайти водія також не вдалося. Тож поліцію викликати було марно.

Сьогодні журналіст вирішив проінспектувати місто і ситуація була не кращою.

Охоронець, що відкриває шлагбаум, весь час пропускав один за іншим автомобілі. Ми підійшли поспілкуватися і ось який у нас вийшов діалог:

«Добрий день. Чому ви пропускаєте машини в центр?»

«А що?»

«Як що? То – пішохідна зона!»

«А якщо їм треба розвантажити товар?»

«Для цього є відведені години – до 9 ранку і після 17 вечора. То – офіційний документ, затверджений на сесії Хустської міської ради!»

«А аж у них ся товар спортит? Як їм завезти?»

«Я же кажу, є відведені години, хай тоді і завозять!»

«Аж вам ся штось не любит, кажіть їм там… зверху, у міській раді!»

От і кажемо!

Шановна Хустська міська рада! Коли ви наведете порядок із паркуванням автомобілів у Хусті? Коли когось із дітей у пішохідній зоні один з водіїв уб’є?

Питання заробітної плати є одним із ключових. Саме від того, скільки людина отримуватиме за свою працю багато в чому залежить те, наскільки ефективно вона виконуватиме свої професійні обов’язки.

І хоч нині великою популярністю користуються різні соціальні пакети, безкоштовний проїзд, обіди та інші бонуси, саме на те, скільки можна реально отримати за роботу закарпатців цікавить найбільше.

Отже, за інформацією закарпатської газети «Робота та навчання», у середньому розмір оплати праці серед вакантних посад у жовтні становить  5-7 тисяч гривень. Саме стільки готові платити бетонярам, касиру обмінного пункту, водіям, прибиральниці, продавцям, кредитним експертам.

Здорове харчування стає модним.

Зараз усе більше вчених сходяться на користі використання в їжу термічно необроблених продуктів.

Тож як приготувати голубці так, аби їх не варити?

Просто! Спробуйте приготувати овочеві роли із проростками соняшника в рисовому папері.

Робиться це просто.

Беремо:

1 великий болгарський перець;
2 моркви;
2-3 огірки (свіжі);
100 г молодого стручкового горошку (сирого, можна попередньо заморозити і розморозити, але не варити);
пучок будь-якого зеленого салату.

Усі компоненти нарізаємо скибочками.

Лист рисового паперу потрібно розмочити в невеликій кількості води з двох сторін. Приблизно по півхвилини з кожного боку.

Перекласти лист рисового паперу на іншу тарілку, викласти на нього начинку і загорнути рол подібно голубчику.

Процесуальними прокурорами прокуратури Закарпатської області спільно із співробітниками територіального управління ДБР розташованого м. Львові та відділу по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю управління СБ України в Закарпатській області викрито масштабні зловживання посадовими особами Закарпатської митниці ДФС своїм службовим становищем.

Наразі встановлено, що працівники митниці налагодили механізм отримання неправомірних вигод від суб’єктів підприємницької діяльності під час митного оформлення експортних операцій.

Так, упродовж 2017-2019 років у зоні діяльності Закарпатської митниці ДФС, одним із українських підприємств здійснено 10 операцій з експорту виробів з металу.

Співробітниками ДФС, за результатами проведеної внутрішньої перевірки щодо однієї такої операції, скеровані матеріали до правоохоронних органів, проте не взято до уваги дев’ять аналогічних.

Наразі, в рамках даного кримінального провадження проведено ряд обшуків, вилучено документи.

Знімальна група “Першого кабельного” перевірила Стеблівському дитсадку

Команда “Дитячого захисника” відзняла чергову інспекцію, і цього разу під прицілом ведучих опинився садочок у селі Стеблівка.

Яна та Наталія оглянули усі важливі приміщення ДНЗ на які найбільше у батьків було нарікань. Кухня з мурахами та сковорідками на яких бруд немов ще з минулих століть, діряві рушники, волога підлога на якій малеча може травмуватися – про це і більше пильнуйте у новому випуску програми “Дитячий захисник” та пишіть про свої враження у коментарях.

Величезні діри у старезній підлозі, місцями залатані, а місцями ні. Страшно дивитись на жахіття, в якому навчаються деякі закарпатські діти!

І це при тому, що держава зобов’язана забезпечувати їм конституційне право на навчання у комфортних умовах.

Та який там комфорт!

А які в навчальному закладі вбиральні?

У селах у багатьох школах туалети досі на подвір’ї, та ще й такі запущені, що просто не вистачає слів, аби описати їх.

Фото школи на Міжгірщині у соцмережі оприлюднила Viktoria Tilniak.

“Ось у такі Школі навчаються наші діти. Ділянська Школа”, – написала вона.

Зараз під час передвиборчої кампанії претенденти на депутатський мандат багато обіцяють закарпатцям.

Тож невже досі чинний депутат цього не бачив і про це не знає?

А що наобіцяють батькам ті, хто наразі балотується до Верховної Ради?

Такі машини називають скутерами з кабіною.

Триколісний італійський моторолер у центрі Одеси пахне кавою.

Журналіст газети “Неділя Закарпатські новини” там ніби відчув аромат Закарпаття.

То – мобільна кав’ярня.

В Ужгороді схожі є давно.

Вперше кавова машина з’явилася в місті у 2013 році.

Цікаво, що власник ідею підгледів саме в Одесі.

Загалом мобільний варіант кав’ярні досить цікавий і багатьом подобається.

Місячний дохід будівельника в Чехії рівнозначний зарплаті медика за півтора роки праці.

Україна увійшла в трійку лідерів за кількістю лікарів-заробітчан у Чехії. МОЗ цієї країни і далі спрощує умови працевлаштування іноземців у чеських лікарнях, а вітчизняні лікарі та медсестри емігрують через низьку зарплатню та важкі умови праці вдома, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Пан Юрій працює одразу за трьох – він травматолог, черговий лікар і єдиний спеціаліст на 74 тисяч жителів району, який може зробити комп’ютерну томографію. Тому чоловік не може взяти відпустку, лікарняний або виїхати без попередження хоча б на два дні за межі району, адже якщо станеться щось термінове – аварія, ургентний випадок – просто не буде кому зробити КТ. Лікарів не вистачає, бо вони звільняються і їдуть за кордон – до Словаччини або Угорщини.

Адвокатка розповіла про нові деталі смерті брегівської поліцейської, а також про те, як закарпатці ділять дітей та чому жінки дозволяють себе бити

  • ⇒ Подавайте оголошення у газету «Закарпатські оголошення» ⇒ 050 222-50-50

А ще про хабарі, корупцію та покривання злочинів

Обкладинка свіжого номера газети «Неділя Закарпатські новини»

Хоча Україна й правова держава, та закони чесно виконуються не всіма і не завжди. Крім того, далеко не всі закарпатці знають свої права й готові їх відстоювати.

Однак деколи виникають ситуації, коли це робити необхідно. Тоді на допомогу приходять адвокати.

Тож як діяти, якщо людина потрапила в аварію; як вирішувати майнові спори; що робити, коли просять хабар; як не стати жертвою рейдерських зазіхань і захистити бізнес; що робити, коли страхова компанія відмовляється виплачувати компенсацію?

Про це та багато іншого під час наших «Недільних бесід» розповіла адвокатка Наталія ДУБЧАК.

– Розлучення. Що з майна найчастіше ділять закарпатці?

– Житло, автомобілі і земельні ділянки. На сьогодні судитися досить дорого, тому що мінімальний судовий збір за подання позову становить близько  800 гривень разом із послугами банку. Крім того,  облікувати і довести наявність рухомих речей, скажімо, меблів, килимів, досить важко. А все те, що в період шлюбу зареєстровано за подружжям, числиться в державних реєстрах, тому це найчастіше і ділять.

zakarpatpost.net