Неспокійний тиждень на Закарпатті: звільнення, корупція, нечесна боротьба за депутатство

Настрій тижню, без сумніву, задав Президент, візит якого запам’ятався сумбурною організацією, гучними заявами і резонансними наслідками. Відео спілкування Зеленського із митниками моментально стало вірусним у соціальних мережах. Уже за кілька днів стало зрозуміло: відтепер приїзду гаранту чиновники-посадовці чекатимуть у кожній області з особливим острахом, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

  • ⇒ Подавайте оголошення у газету «Закарпатські оголошення» ⇒ 050 222-50-50

Перші пішли…

Уже на початку тижня з’явилося розпорядження Президента про звільнення низки голів районних адміністрацій. З них – троє закарпатських очільників районів:  Хустського, Тячівського та Виноградівського. Офіційна підстава – завершення терміну перебування.

Пообіцяли…

11 липня відбулась перша нарада нового виконуючого обов’язки начальника Закарпатської митниці ДФС Василя Поїзда. Як відомо, після візиту Зеленського на Закарпаття в.о. голови ДФС Олександр Власов написав заяву про звільнення. Його обов’язки були покладені на Василя Поїзда. Під час першої наради Василь Поїзд заявив, що пріоритетом у його роботі буде боротьба з контрабандою та корупцією. Пообіцяв прискіпливо слідкувати за належним виконанням своїх службових обов’язків співробітниками митниці.

Взяли під контроль

Примхливий липень буревійною смугою накрив Закарпаття. Постраждали кілька населених пунктів. З-поміж них найбільше вразили руйнації у селі Сюрте Ужгородського району. Голова Закарпатської ОДА заявив про необхідність часткової компенсації мешканцям приватного сектора і необхідності відновлення дахів освітніх закладів за державний кошт у найстисліші строки. Тим часом на сайті Держсекретаріату Угорщини з’явилася інформація про прийняття рішення про надання позачергової допомоги для реконструкції даху понівеченої у наслідок буревію 7-го липня даху Сюртівської школи.

Покращили рейтинг

Мукачево у проміжному рейтингу прозорості випередило Одесу, Дніпро та Чернівці. За версією Transparency International Ukraine Мукачево стає ще прозорішим та випереджає великі туристичні міста. Так, нещодавно відома організація оголосила результати проміжного оцінювання прозорості 100 найбільших міст України. Місто над Латорицею підвищило свій підсумковий бал із 39,5 до 76,56, чим випередило Коломию, Одесу, Дніпро, Тернопіль, Кам’янець-Подільський, Чернівці, Вінницю та Білу Церкву. Експерти зазначають, що Мукачево наразі демонструє найкращу динаміку підвищення прозорості серед міст, які повідомили про оновлення.

Поговорили

Між іншим, прискіплива увага сусідів до Закарпаття помітно посилилася в останні перед позачерговими виборами тижні. Практично жодний день не обходиться без візитів угорських посадовців найвищих рівнів до нашого краю, які: відкривають, заявляють про підтримку, беруть участь… Таким опікуванням не надто вдоволені в українському МЗС. Заступник міністра закордонних справ Євген Божок провів зустріч з послом Угорщини в Україні Іштваном Ійдярто і попросив Будапешт бути обережним і дотримуватися «червоних ліній» під час взаємодії з українськими громадянами угорського походження в Закарпатській області. На цьому тлі особливо дисонують брудні технології, які застосовуються у 73-му окрузі, на результати в якому сподівається угорськомовний електорат, і підозри в підкупі, що спровокували масові обшуки, якими розпочався вже поточний тиждень…

Пригрозили

Прокурором Закарпатської області повідомлено начальнику Закарпатського обласного управління лісомисливського господарства про  підозру  у  зловживанні  своїм службовим становищем, що заподіяло природно-заповідному фонду понад 2,6 млн гривень збитків (ч.2 ст.364 КК України). Підозрюваний виступив із заявою-спростуванням, але підозру таки вручено…

Не випустили

Винуватиці страшного ДТП в Ужгороді відмовили у зміні запобіжного заходу. Нагадаємо, аварія сталася на Слов’янській набережній, у її результаті постраждав водій іншої машини. Випадок набув потужного резонансу, оскільки винуватиця кермувала чужою машиною і не мала прав. Її вже назвали «ужгородською зайцевою»…

А ще наш тиждень був сповнений тривожними повідомленнями про замінування, гучними обіцянками заїжджих і місцевих політиків… Цілком прогнозовано, що й наступна семиденка не дасть заспокоєння… Проте й зовсім очевидним є наш оптимізм і віра у кращі часи!

Віра МЕЛЬНИК, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net