Якими продуктами можна отруїтися влітку, чи варто вживати м’ясо і як діє на організм у спеку алкоголь

А ще назвала продукт номер один, від якого закарпатці набирають вагу

  • ⇒ Подавайте оголошення у газету «Закарпатські оголошення» ⇒ 050 222-50-50

Влітку, коли багато свіжих овочів, фруктів та ягід просто гріх не змінити меню. Але в той же час – це період пікніків, отруєнь і шлункових розладів через те, що продукти неправильно зберігаються, адже часто закарпатці беруть на природу страви, які швидко псуються. Багато хто в період літніх відпусток просто завалюється на диван і запасає на зиму жир, через що набирає зайву вагу.

Тож як харчуватися влітку? Які продукти є небезпечними? Що найкорисніше зараз вживати? Як правильно формувати меню?

Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» під час наших «Недільних бесід» ми говорили з дієтологом Альоною НЕКРАХОЮ.

Що пити у спеку і скільки?

У зв’язку з тим, що дуже спекотно, люди більше пітніють, більше витрачають рідини, перше і головне правило – слід дотримуватись водного балансу. Влітку потрібно споживати води у 1,5-2 рази більше ніж зазвичай, бо волога витрачається скоріше і в більших об’ємах. Я б рекомендувала взагалі не вживати в цей період нічого, крім води, хоча можна пити трав’яні напої, зелений чай. Також важливо ні в якому разі не пити льодяну воду. Нам здається, що потрібно охолоджуватися і ми прагнемо до чогось холодного. Але робити цього не треба. Бажано вживати воду кімнатної температури. Якщо людина не звикла пити багато води, не можна одразу переходити на великі об’єми. Краще кожні 15 хвилин випивати по 2-3 ковточки, розділивши воду на порції. Це – найважливіше.

Але що в нас робиться? Люди п’ють різні лимонади, квас, газовані напої, пиво. Алкоголь взагалі раджу виключити з раціону, або вживати його у дуже помірних дозах. Якщо вже є така необхідність випити, то краще це робити ввечері, коли прохолодно. Дуже погано, коли під час відпочинку на водоймах вживають спиртне і пірнають у холодну воду. Це негативно впливає на судини.

Тому до води, щоб не пити її саму, хто вже дуже відмовляється від неї, можна додавати м’яту, лайм, лимон, робити натуральні морси.

Які найпоширеніші продукти, якими можна отруїтися влітку?

Влітку за харчуванням потрібно стежити по-особливому. Отруїтись можна багатьма продуктами. Термін придатності у спеку зменшується. Але… ні в якому разі не можна вживати майонезні салати, а також червоне м’ясо. Їжа повинна бути легкою. А отруїтись можна будь-чим, якщо їжа зіпсована… навіть домашнім сиром, якщо купувати його на стихійному ринку, з асфальту. Це – дуже небезпечно. Крім того, ніхто не знає, в яких санітарних умовах робиться цей сир, якими руками. Ми «купуємося» на те, що домашнє молоко з-під корови і воно корисне. Влітку на сир може сісти муха, відкласти личинки, жінка може навіть це не помітити. Також дуже легко отруїтися консервами, маринадами, зіпсованими яйцями. Тому дуже важливо зберігати продукти влітку у правильних умовах. Багато буває отруєнь і ковбасами, сосисками, шинкою. Дуже ризиковано вживати влітку фастфуд. Його не корисно вживати взагалі, але влітку найбільше. Звісно ж, небезпечними є й торти. Чому взагалі неодмінною часткою випускних у садочках і школах, які проходять саме влітку, є торти з масляним кремом?  Особливо для дитячого організму це дуже страшна небезпека. Набагато корисніше було б для випускників зробити фруктові смузі замість випічки, якісь сорбенти замість морозива. Наприклад, на кілограм полуниці  сік одного лимону і мед за смаком. Це все подрібнити у бленд ері і заморозити. Чим не морозиво? Виходить дуже смачно й корисно!

Взагалі влітку отруїтися можна навіть овочами, якщо їх неправильно зберігати або погано вимити. Тому треба стежити за умовами зберігання продуктів і купувати їх у належних місцях.

Які продукти найнебезпечніші під час пікніків? Що не варто з собою брати?

Той же майонез, свинина,  оскільки червоне м’ясо дуже важке. Крім того, якщо їдете на пікнік, потурбуйтеся, аби те м’ясо для шашликів було правильно приготоване, правильно зберігалося. Не можна приїхати на природу і залишити його більше ніж на годину. Треба брати з собою сумки-холодильники, важливий правильний маринад. Я б взагалі рекомендувала брати для шашликів не свинину, а більш пісні і нежирні сорти м’яса – курицю, індичку, молоду телятину. Також легко отруїтися рибою. Закарпатці люблять брати з собою на пікніки таранку, копчену рибу. Краще цього не робити. Також застерігаю тих, хто їде на море влітку, не купувати на пляжах в’ялену рибу, або напівкопчену і дуже всіх прошу не вживати молюски. Якщо ви купили раків і там попався один напівживий, отруєння може бути смертельно небезпечним.

Чим  найкорисніше харчуватися влітку?

Однозначно влітку треба переглянути раціон. Зараз просто шикарна пора, є багато овочів, фруктів, ягід. Вони обов’язково повинні бути на столі і займати більше половини раціону щодня. Також рекомендую переходити на легкі білки. Це може бути нежирна риба, кисломолочні напої, йогурти без наповнювачів, сир, яйця. Також влітку корисні цитрусові, треба їсти багато зелені , листових овочів, шпинату, щавель.

Чим корисні суперфуди?

Це зараз дуже модно. І чіа, і ягоди годжи, і амарант, і кіноа, і мікрогрін, і спіруліна. Звичайно, їх варто додати до раціону, якщо ви стежите за своїм правильним харчуванням. Вони дійсно популярні ї їх люблять. Суперфуди — щось середнє між їжею та харчовою добавкою (зазвичай рослинного походження),але не треба вважати ці продукти «чарівною пігулкою», яка дуже швидко дозволить позбутися всіх хвороб та зайвої ваги. Кіноа – це безглютеновий продукт, збагачений клітковиною, амінокислотами, фосфором, кальцієм, вітамінами групи В,стимулює травлення, очищає кишечник і підвищує ефективність його роботи. Особисто я відварюю кіноа і їм із салатом. Це і смачно, і корисно, і не відчувається важкість у шлунку. Насіння чіа часто використовують дівчата, які стежать за фігурою, додають їх у десерти, смузі. Це насіння також очищає організм, особливо від токсинів, нормалізує роботу кишечника, насичує організм корисними речовинами. Мікрогрін – це взагалі – невичерпне джерело поживних речовин.  Якщо його разом з зеленню додати в салат – це буде і дуже смачно, і корисно. Тому в раціон ці продукти варто включити, тобто розширити його.

Яка дієта корисна влітку?

Взагалі літо – пора відпусток, багато хто їде на море, всі хочуть мати гарний вигляд. Тож це –  дуже гарний привід для того, аби зайнятися своєю фігурою, відмовитися від шкідливої їжі і перейти на правильне  харчуванням  Тим більше, що влітку можливостей для цього більше, ніж у будь-яку іншу пору року. Зараз на ринку феєрія зелені, ягід, фруктів. Крім того, абияка дієта включає в себе споживання більшої кількості рідини. А, між іншим, є такі люди, які взагалі не п’ють воду, або випивають 1-2 стакани на день і пояснюють це тим, що не хочуть. Це – дуже тривожний дзвіночок. До води себе потрібно поступово привчати. До того ж, влітку пити насамперед хочеться. Тому це зробити легше. Але це не повинні бути газовані напої, холодні коктейлі, а просто вода.

Організм не потрібно перевантажувати. Багато людей влітку страждають від серцево-судинних захворювань. Тому холодними, тим більше алкогольними напоями, важкою жирною їжею захоплюватись не треба.

А як щодо морозива? Воно корисне?

Всі люблять морозиво! Але воно не корисне! У ньому велика кількість цукру, рослинного жиру, а це дуже негативно впливає на організм.

Літо – пора консервації. Що краще – консервувати продукти, чи заморожувати їх на зиму?

Любі ґаздині! Я вас дуже прошу, не переводьте гарний врожай методом консервування! Якщо ви знаєте якийсь суперовий спосіб консервування, то він, може, й має право на життя. Але я такого не знаю, адже зазвичай для консервації береться сіль, оцет, цукор. Це – отрута! Господині самі собі готують отруту! У той же час буде дуже корисно заморозити ягоди і фрукти. Їх можна споживати всю зиму, додавати їх у десерти. Тим більше, що корисних властивостей ягоди при швидкому заморожуванні не втрачають. Я розумію, що взимку хочеться з’їсти і огірка, і помідорів, а їх заморожувати не можна. Та є дуже гарний спосіб зберегти на зиму баклажани, болгарський перець і томати. Їх можна приготувати на грилі і в такому вигляді заморозити. Потім їх достатньо розморозити і вони будуть набагато корисніші, ніж мариновані. Що ж стосується огірків, то краще вже їх квасити. У замороженому вигляді дуже гарно зберігається і зелень. Ті ж кріп, петрушка, кінза, закарпатські лопатки.

Від яких саме продуктів людина найбільше набирає вагу?

Ви будете здивовані! Продукт номер один, від якого найбільше людина набирає вагу це – смажене соняшникове насіння в пакетах. По-перше, у ньому багато жиру. По-друге, якщо він смажений, то вже некорисний. А хто хоче набрати вагу, хай купує від бабусь насіння, але не смажене!

Ну і, звичайно, не сприятимуть схудненню  булочки, хліб, торти. Крім того, що це борошняні вироби, у них ще й міститься цукор. Навіть якщо людина не вживає цукор у звичному вигляді, п’є каву або чай без нього, то треба пам’ятати,  що він входить до складу  майже всіх магазинних продуктів. Особливо його багато у кетчупах, майонезах, соусах, фастфуді, напівфабрикатах. Ми його там не бачимо, але він є! А ще коли вживаємо і цукор, і біле борошно, і дріжджі, і пальмову олію, це – бомба. Від таких продуктів варто відмовитись взагалі, бо від них людина не тільки набирає вагу, але й починає старіти та хворіти.

Чи харчування дитини має відрізнятися від їжі дорослого?

Діти мають їсти більше кисломолочних продуктів. Але не варто давати дитині з собою кудись влітку йогурт, через годину він уже буде непридатним для споживання. Влітку разом з потом ми втрачаємо багато і корисних речовин. Тому в цей час організм треба поповнювати вітамінами і антиоксидантами. Тож ягоди і фрукти повинні замінити солодощі. Крім того, ні в якому разі дітям не можна давати морозиво, смажені ковбаси, масляні креми, шашлики. Тому якщо ви їдете на природу з діточками, будь ласка, потурбуйтеся про те, що вони будуть їсти, продумайте заздалегідь меню. Варто їх привчати до  овочів. Зверніть увагу й на магазинні соки. Люди добрі, ви колись вживали з фрукта сік? Однозначно, що він не може зберігатися 1,5 років, не може бути такий солодкий. Тому не раджу давати їх дітям.

Які ягоди та фрукти найкорисніше зараз вживати?

Сезонні. Завжди сезонними ягодами і фруктами раджу наїдатися. Крім того, завжди корисніші місцеві, у нас – смородина, малина, яфини, суниці, виноград і все, що родить щедра закарпатська земля. Раніше сезону не рекомендую вживати кавуни, принаймні не їсти перші, купувати їх у перевірених місцях.

Яким має бути літній сніданок?

Швидко, корисно, смачно та ні в якому разі не зашкодить фігурі – йогурт збити у блендері з ягодами або фруктами. Для солодкого смаку можна додати банан або трошки меду.

Якщо сніданок має бути більш поживним – вживайте яйця в будь-якому вигляді з зеленню або овочами та кусочком бездріжжового цільнозернового хліба.

Зараз почали продавати проростки різних рослин. Чим вони корисні?

У мікрогріні найбільший вміст рослинного білка. Це – шикарна альтернатива для тих, хто не вживає м’ясо. Проростки дуже корисні, в  них дуже багато антиоксидантів. Мікрогрін, або мікрозелень, або пророщене зерно – це молоді паростки зелені та овочів, які вживають в їжу через 7-10 днів з моменту проростання. Корисні речовини у проростках  до 40 разів перевищують показники в дозрілих овочах і зелені! Тому ми отримуємо в маленькій порції салату величезну кількість користі. Плюс це ще дуже смачно та красиво.

Що означає модне слово детокс-коктейлі?

Це – коктейлі для очищення організму та схуднення. Так, вони дуже популярні. Багато рецептів ви зможете знайти в Інтернеті. Мій улюблений та дуже корисний на основі стебла селери. Такий напій заряджає бадьорістю, покращує травлення і стан шкіри,підвищує настрій, заряджає енергією, допомагає нормалізувати водно-соляний баланс і при цьому не загрожує збільшенням у вазі. Корисно такі коктейлі вживати замість перекусів. Однак зловживати ними не можна.

Розкажіть про льон, чим він корисний, зараз його дуже модно вживати?

Підвищений вміст Омега-3 жирних кислот додав льон в категорію найбільш потрібних та корисних організму.

Справді дуже добре зранку розжовувати чайну ложку льону або вживати насіння льону з йогуртом на сніданок. Найбільш важливим тут є те, що насіння льону чистить організм від токсинів і допомагає йому засвоювати корисні речовини, які ми споживаємо. Якщо вживати насіння льону в складі звичних страв або спеціальних засобів два-три рази на тиждень, є можливість скинути зайву вагу, звільнити організм від шлаків і токсинів, поліпшити зовнішній вигляд, стан шкіри, волосся. Також льон підтримує імунітет, служить відмінною профілактикою різних інфекцій.

При всьому багатстві корисних властивостей і дієвих функцій насіння льону мають і деякі, хоч і незначні, протипоказання.

Крім того, якщо ви вживаєте клітковину, що теж зараз дуже модно, пам’ятайте, що її треба запивати великою кількістю води.

Марина АЛДОН, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net