В Ужгороді в мертвому селі цвіте квітка-хамелеон, яку радять поливати водою із ржавими цвяхами

В Ужгороді у скансені цвітуть дивовижні гортензії. Загалом на Закарпатті ця квітка дуже поширена.

Багато хто ці рослини вирощує біля будинків.

Гортензія – рослина для зайнятих людей. Догляд за нею мінімальний, а задоволення – величезне, адже цвіте вона довго і має гарний вигляд, цінується за різноманітність кольорів і форм суцвіть. Квітникарі кажуть, що поливати її найкраще водою, у якій протягом доби було настояно ржаві цвяхи. Така рідина укріплює рослини і сприяє їхньому буйному цвітінню.

Рід налічує приблизно 100 видів рослин, які ростуть нині майже на всій планеті.

Але найбільше її люблять індійці. Згідно з переказом, коли народився Будда, з неба посипалися блакитні бутони гортензії, і земля вкрилася солодким нектаром, з якого донині заварюють традиційний солодкий чай.

Існують різні версії про рослину, яку привезли до нас із Японії і чому її назвали саме так. Проте в усіх історіях описується дівчина, яку звали Гортензія. Вона надихала хлопців на благородні вчинки.

У перекладі з латинської назва квітки означає «вода і посудина». Можливо, через те, що рослина справді любить вологу, або через схожість насіннєвої коробочки з діжечкою для води.

Цікаво, що квітка-хамелеон може змінювати інтенсивність забарвлення залежно від стадії зрілості, так ще рожева гортензія легко перетворюється в блакитну.

Тому й не дивно, що закарпатці так полюбили гортензію, цвітінням якої можна милуватися вже зараз.

zakarpatpost.net