Вирощені своїми руками овочі найчастіше смачніше магазинних.

  • ⇒ Подавайте оголошення у газету «Закарпатські оголошення» ⇒ 050 222-50-50

Але коли мова заходить про моркву, багато садівників скаржаться, що їм не вдається виростити прямі коренеплоди. Вся справа в правильній техніці, інформує Ukr.Media.

У вас коротка кругла морква, яка більше схожа на картоплю?

Моркві потрібна легкий, повітряний грунт. Для цього можна додати до неї піску, додатково змішавши його з мохом.

Розпушіть грунт. Так, багато хто не є прихильниками цієї затії, але моркві потрібен пухкий грунт на 45 сантиметрів в глибину. Повинні бути відсутніми камені, бур’яни, грудки землі. Все, що може вплинути на зростання моркви.

Морква розколюється і відрощує ноги?

Не удобрювати грунт. Швидше за все, ви застосовуєте забагато компосту або перегною. При посіві намагайтеся рівномірно розподіляти насіння, щоб сходи не зросталися. Можна використовувати сівалку. При проростанні грунт потрібно тримати вологим. Поливайте часто, але неглибоко. Грунт не повинний тверднути повністю.

Як садити моркву

Підготуйте землю задовго до посіву насіння. Перш ніж копати, дайте грунту висохнути.

Для посадки на відкритому повітрі краще вибирати дні, коли тепла погода вже встановилася, і вдень температура повітря доходить до 15 градусів. Кожні три тижні можна робити досів, щоб отримати кілька врожаїв.

Розташовуйте насіння, залишаючи між ними 8-10 сантиметрів. Між рядами повинно бути близько 30 сантиметрів. Накрийте висіяні насіння піском, щоб не допустити повного висихання.

Не панікуйте, якщо протягом 2-3 тижнів не бачите паростків. Морква повільна. Краще вибирати для неї ділянку з гарним освітленням, щоб у неї завжди було пряме сонячне світло. Якщо ви підсаджуєте насіння протягом літа, їм потрібна тінь.

Підготовка грунту

При вирощуванні моркви та інших коренеплодів важливо враховувати стан грунту. Переконайтеся, що в ньому немає каменів. Камені заважають проростати моркві, в результаті виходять деформовані або дрібні коренеплоди.

Уникайте надмірного використання гною чи інших добрив. Якщо ваша морква знайшла «ніжки», розщепилася, занадто удобрений ґрунт.

Догляд

Після посадки накрийте грядку мульчею, щоб зберегти вологу і прискорити проростання, а також не перепаліть коріння прямими сонячними променями. Коли сходи зростуть приблизно на 2,5 сантиметра, прорідіть посадку. Скупченість призведе до поганого росту. Через 5-6 тижнів можна використовувати добриво. Залежно від сорту і умов вирощування, дозрівання моркви може зайняти від 2 до 4 місяців.

Навіть якщо ви дотримались всіх перерахований вище порад, не чекайте результату як в продуктовому магазині. Для продажу відбираються тільки ідеальні за зовнішнім виглядом овочі і фрукти, але це не робить трохи менш симпатичні несмачними.

zakarpatpost.net