АНОНС. Чому Закарпаття не охопила політична зелена істерія

21 липня в Ужгороді відзначилося певним символізмом. Якраз близько двадцятої вечора, коли вже закривалися виборчі дільниці, місто накрила потужна гроза, яка навіть повалила пару дерев. Це був ніби привіт від Михайла Булгакова і його Воланда. Усі телеканали перестали транслюватися, тому результати екзитполів довелося довідуватися через Інтернет під грім і блискавку за вікном. Театральних ефектів не бракувало, але ще більше емоцій викликали пізніші результати по мажоритарних округах, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Обкладинка свіжого номера газети «Неділя Закарпатські новини»

Що й казати, нинішні парламентські вибори зламали чимало прогнозів.  Хоча багато експертів категорично виступали проти мажоритарної складової, заявляючи, що по територіальних округах пройдуть старі персони, проте саме мажоритарка максимально оновила склад парламенту. Виборців настільки дістали нинішні злидні (а ще більше – повна безнадія), що вони голосували передусім за принципом «проти», викреслюючи усіх, кого хоч трохи впізнавали. Натомість перевага віддавалася різним котам у мішку.

Певним дисонансом до цієї загальноукраїнської тенденції став вибір закарпатців і мешканців Донецької області, які віддали голоси переважно уже відомим політикам. Вибір Донбасу зрозумілий. У прифронтовій зоні люди найбільше прагнуть закінчення війни, тому там проголосували за тих, хто, на їхню думку, здатний наблизити мир, чия агітація будувалася саме на цьому. Складніше із Закарпаттям. Тут електорат чітко розділився на тих, хто демонстративно не голосував, і на  тих, хто проголосував переважно за старі кадри. Хоча і тут не бракувало прихильників нових сил, але вони опинилися у меншості. Ігнорування виборів характерне для цілої України, просто на Закарпатті воно проявилося найчіткіше через те, що неіндустріальна і малоземельна область лідирує за кількістю заробітчан-відходників. Але і  серед тих, хто був на місці, чимало теж не пішли на дільниці. Вплинули на це і короткі терміни кампанії, і особливо загальна апатія та зневіра публіки. Закарпаття поступово звикає, що з Києва сюди не приходить нічого доброго, тому й інтерес до загальноукраїнських справ з кожним роком усе зменшується.

Чому закарпатці голосували інакше? Що чекати після виборів?

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері газети «Неділя Закарпатські новини».

Купуйте свіжий номер газети «Неділя Закарпатські новини» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 26 липня.

zakarpatpost.net