Не сакурами єдиними… Як зробити Ужгород вічнозеленим

Унікальна закарпатська природа дає нам можливість вирощувати в наших умовах багато видів екзотичних рослин. Вони ростуть не лише в Ботанічному саду, не лише у вазонах, але й у відкритому ґрунті. І прекрасно переносять зими, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

  • ⇒ Подавайте оголошення у газету «Закарпатські оголошення» ⇒ 050 222-50-50

Оскільки наш край позиціонується як туристичний, потрібно думати не лише про туристичні комплекси, але й про озеленення області.

Ужгород, для прикладу, можна засадити рослинами, які будуть зеленими в усі пори року.

Мова йде як про хвойні, які зараз активно використовуються в ландшафтному дизайні і мають завжди гарний вигляд (скажімо, туї, срібні ялини, ялівець та інші), але й про листяні.

Наприклад, на вулицях Ялти у великій кількості ростуть вічнозелені  дерева.  Вони завжди нагадують про тепло і літо й чудово почуваються в їхньому кліматі. Там багато подібних алей, які мають гарний вигляд, особливо взимку, коли інша частина тамтешніх рослин скидає листя. Таких дерев там більше половини з усіх насаджень, тому складається враження, що місто вічнозелене.

В Ужгороді таке з першого погляду здається фантастикою. Але насправді – усе можливо. У нас прижилося декілька видів лавру, який можна побачити навіть на вулицях, і взимку він продовжує зеленіти.

Листя в нього нагадує глянцеве, тверде на дотик, має темно-зелений колір. В Ужгороді ці рослини відносно невисокі, а на своїй батьківщині вони виростають до 18 метрів у висоту.

Завдяки схрещенню лавра з місцевими деревами селекціонери вивели дуже цікаві сорти, які цвітуть і плодонось. Передусім це лавровишня, лаврослива та лаврочерешня.

Із таких рослин створюють живі огорожі, вони є унікальною окрасою садів та парків. Ростуть вони переважно у вигляді кущів і є морозостійкими, витримують морози до мінус 20 градусів, а таких у нас фактично вже давно немає, можуть чудово почуватися навіть в умовах сутінок, де іншим деревам не вистачає сонячного світла.

Закарпатські садівники про них знають давно. Тож такі лаврогібриди дуже доречно висадити і в Ужгороді. Вони можуть стати чудовим доповненням сакурам, милуватись якими гості приїжджають весною всього на декілька тижнів.

Володимир ЗАКАРПАТСЬКИЙ, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net