Фахівець розповів, чи можна в закарпатських містах зустріти ядовиту змію

Ужгородський зоолог розповів, чому плазунів убивають, чи живуть вони у містах і що робити при зустрічі з ними.

«Нещодавно косив, то змії аж підскакували. Я різав їх, як траву», «Під капот автомобіля заповзла гадина. Вбив її, щоб дитину якусь не вкусила», «Купалася у річці і побачила слизьке довге чудовисько. Чоловік закидав його камінням, бо дуже страшно було!»

  • ⇒ Подавайте оголошення у газету «Закарпатські оголошення» ⇒ 050 222-50-50

Таке зараз можна почути чи не на кожному кроці. Закарпатці переповідають страшні історії, зазвичай більше надумані, ніж реальні і виставляють фото вбитих плазунів у соцмережі. Часто вони позабавляють життя абсолютно не отруйних змій і цим навіть пишаються.

Отже, чому символом медицини є саме полоз, а не отруйна змія? Чи взагалі варто боятися від змій? Чому вужі та полози цілковито безпечні? Які міфи про плазунів досі популярні на Закарпатті? Що треба робити при зустрічі зі змією? Про це та інше під час наших «Недільних бесід» ми говорили з  завідувачем кафедри зоології УжНУ, кандидатом біологічних наук, справжнім знавцем змій Федором КУРТЯКОМ.

Чи можна в закарпатських містах зустріти ядовиту змію?

Ні. Навіть якщо говорити про міста, розташовані у гірських ділянках, вони усе ж знаходяться в долинах річок, на висоті меншій, ніж зустрічається гадюка. Свого часу, щоправда, гадюка була описана з території Виноградівського, Ужгородського районів біля Руських Комарівців. Але в подальшому ці знахідки підтверджені не були. Ще в 50-х роках була описана гадюка в лісі на Шахті у межах Ужгорода. Але знову ж таки ці знахідки не було підтверджено в подальшому. Єдине, на території Виноградівського району може зустрічатися інший вид змій – гадюка степова, що має назву ренальді, оскільки були знахідки за 40 кілометрів від кордону з Угорщиною. Тому якщо хтось побачить в межах Берегівського, Виноградівського районів гадюку, дуже прошу звернутися до нас на кафедру. Але випадків укусів цих змій на території області не було. Убивати їх також не потрібно, бо це – найрідкісніший вид змій на території Європи. Відомих ні в Україні, ні в Закарпатті популяцій цих плазунів немає. Проте ймовірно, він може зустрітися десь у нас. А загалом у межах міст можуть формувати популяції вужі. Якщо є водойми – ставки, озера, там може жити звичайний вуж, якщо є річки, то водяний. Наприклад, в Ужгороді вуж водяний зустрічається на берегах Ужа. Крім того, мідянка. Люди створюють для неї сприятливі умови, викошують траву, вона живиться гризунами, де їх теж достатньо, тож вона досить часто поселяється в населених пунктах. В Ужгороді також можна її зустріти. Полоз лісовий також жив у лісі на Шахті. Зустрітися з ним можна і в Березному, Міжгір’ї, але в присілках або на окраїнах міст. Шум їх відлякує, а змії дуже добре відчувають вібрації.

zakarpatpost.net