Чому на Закарпатті найнижча явка на вибори в Україні

Шокуюче низька явка на вибори, низький рівень довіри до депутатів, які щоразу багато обіцяють і практично нічого не  роблять для області, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

  • ⇒ Подавайте оголошення у газету «Закарпатські оголошення» ⇒ 050 222-50-50

Закарпаття вкотре показало  своє істинне ставлення до парламентарів – сенсаційно низьку явку на дільниці. Цього разу область вкотре серед антилідерів за кількістю тих, хто взяв участь у волевиявленні. Хоча кількість самих кандидатів була величезною.

Газета «Неділя Закарпатські новини» вивчала, як голосували закарпатці і чому переважна більшість людей не пішли на дільниці.

Чому на Закарпатті найнижча явка на вибори в Україні

Потрапити до парламенту цього разу хотілося дуже багатьом. Утім лише 41,16% наших земляків вирішили, що у бюлетенях варто за когось із них поставити галочку. Тобто у нас знову найнижча явка в Україні. Можливо, якби там був «квадратик» проти всіх, прийшло б більше людей.

Серед наших земляків рівень довіри до депутатів дуже низький, а це також впливає на результати.

Закарпатці чомусь є традиційно пасивними до долі навіть власного краю. Але пасивними є не лише вони, але й самі депутати, які працюють неефективно.

Найменше за всі роки серед закарпатських нардепів було як тих, хто виступав із трибун, так і тих, хто вибивав на область кошти, так і тих, хто пропонував на розгляд парламенту якісь законопроекти. Це офіційна статистика! Зате серед кнопкодавів і серед прогульників наші обранці в лідерах!

Чималий відсоток нашого електорату вирішив не йти на дільниці, мовляв, за нас і так уже все вирішили. Така зневіра навіть серед молоді дуже дивує.

Утім була ще й інша частка голосувальників, які на виборах вирішили підзаробити. Зокрема, журналісти зі «Стоп корупції» викрили цілу схему підкупу виборців на одному з округів, оприлюднили відео і передали дані правоохоронцям. Хоча все одно на загальну картину це не дуже вплинуло, та неприємний осад по собі залишило. Наприклад, з запису видно, що люди за голос отримували по 300-500 гривень. Якщо з сім’ї голосувало 4 людини, можна було заробити 2 тисячі. Це ж наскільки потрібно бути несвідомим, аби голосувати за гроші, навіть не замислюючись над тим, що ця людина зробила для Закарпаття, а що зробить, якщо стане депутатом? Та не про виборців такий «депутат» буде думати точно, а про те, як якомога скоріше повернути витрачені на вибори гроші.

Сумно, але досі голоси продаються і купуються… таке було і раніше, просто зараз за гречку вже ніхто навіть з хати виходити не буде…. тому кандидатам довелося трохи модернізувати підхід до людей.

Були цього разу на дільницях і інші правопорушення, кандидати навіть самі виявляли їх, повідом-ляли  про них правоохоронців, але ряд із них поліція чомусь відмовлялася фіксувати.

Цікаво, що зі старих депутатів до Ради пройшли четверо –  Василь Петьовка, Валерій Лунченко , а також Віктор Балога та Роберт Горват (результати щодо останніх двох оскаржуватимуть у суді опоненти). Серед нових обрали «Слугу народу» Михайла Лабу та самовисуванця Владіслава Поляка. Виходить, що нові обличчя у парламенті більшість закарпатців не надто цікавлять.

А що доброго зробили закарпатські нардепи для Ужгорода? А для Мукачева? Чому Хуст – місто понтів?

Повний текст читайте у свіжому номері газети «Неділя Закарпатські новини».

Купуйте свіжий номер газети «Неділя Закарпатські новини» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 26 липня.

zakarpatpost.net