Закарпатка розповіла, як склала ЗНО з хімії на 200 балів

 

За даними Українського центру оцінювання якості освіти, у 2019 році три закарпатки склали зовнішнє незалежне оцінювання на максимальні 200 балів. «Неділя» поспілкувалася з випускницями шкіл, щоб з’ясувати в них, у чому секрет успіху, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

  •  Подавайте оголошення у газету «Закарпатські оголошення»  050 222-50-50

Аделіна Федак – випускниця Великолучківської ЗОШ І-ІІІ ступенів Мукачівського району. Аделіна – одна з 77 випускників України, які цьогоріч склали хімію на максимальну кількість балів.

– Аделіно, вітаємо вас із цим результатом! А скажіть, хімія –  ваш улюблений предмет у школі?

– Сказати, що це був мій улюблений предмет у школі, я не можу. Мені подобалися всі уроки. Я просто люблю вчитися.

– Чим вас приваблює хімія? Чому такий інтерес до цього предмету?

– Хімія повсюди. Хімія оточує нас. Знати принципи того, як і з чого все утворено, чим ми дихаємо, що ми їмо, що п’ємо – це все хімія, і це все цікаво. Мені було цікаво вивчити і таблицю Менделєєва, і різноманітні формули. Так, для декого це складно, але мені просто. Навіть коли ми вивчали якийсь елемент, я обов’язково шукала фотографії в Інтернеті. Мені було цікаво подивитися, як виглядають той чи інший метал, рідина, газ. В останні кілька місяців перед ЗНО я вже дивилася навіть на етикетках продуктів, які там є елементи. Якщо я могла відтворити формулу, то була задоволена.

– Як готувалися до ЗНО? У вас була якась система навчання?

– За рік до ЗНО почала готуватися з репетитором. Тож система була обрана з моїм учителем. З минулого літа ми вчилися, два дні по дві години занять, тобто чотири години на тиждень. Плюс я ще виконувала велику кількість домашнього завдання.

– Як ви почувалися під час ЗНО? Були впевнені у високому результаті?

– Під час самого тесту я вже не хвилювалася, тому що це вже був четвертий раз, як я складала. До того двічі приходила на пробне тестування. Тому сама обстановка і процедура проведення вже були відомі. Безпосередньо після складання тестів розуміла, що зробила все, що могла. Виконувала завдання майже півтори години. Найбільше часу пішло на те, щоб внести відповіді в бланки, щоб не помилитися випадково клітинками. Дуже часто буває, що учні втрачають велику кількість балів, коли неправильно працюють із бланками. Коли вийшла з класу, то не була повністю впевнена в результаті, сумнівалася. Я зрозуміла, що виконала все правильно тільки тоді, коли прийшла додому і перевірила відповіді.

– Яка була перша реакція на результати?

– Я була в ейфорії, можна так сказати. І я, і всі мої родичі знали, що згідно з офіційними відповідями написала добре, але коли отримали офіційний результат – це було щастя.

– Поділіться рецептом успіху, як досягти такого високого результату?

– Я скажу так: важлива систематичність. Велика кількість фактів, тем, термінів – і їх треба встигнути вивчити до ЗНО. Також треба виконувати велику кількість задач. Тобто важливо «набити руку» на тестах.

– З яких ще предметів ви складали ЗНО?

– Українська мова і література (197 балів), історія України і фізика. Історія України потрібна  для оцінки державної підсумкової атестації в школі. Інші предмети – для вступу у виш. Я не очікувала із жодного предмету таких високих балів, просто хотіла скласти якомога краще, щоб у мене був шанс вступити в університет. Насправді, поки я не перейшла до 11 класу, то не знала, наскільки ЗНО – це важливо і складно. Сама підготовка – це складно, морально важко, тому що ти постійно думаєш про ЗНО, хвилюєшся, чи будуть складні питання, потрібно себе налаштовувати, що треба постійно готуватися, повторювати. Чесно, кілька разів я хотіла здатися, тому що морально було складно. Усі іспити – складні, а ЗНО – найскладніший іспит. Вимагає великої кількості знань за всю середню і старшу школу. Якщо всього цього не вивчити, не повторювати, не закріпити ці знання, то дуже складно абітурієнтам скласти іспити.

– Аделіно, які у вас плани на майбутнє навчання? Де плануєте вчитися далі?

– Я давно планую вступати в медичний вуз. З самого початку планувала вчитися за межами Закарпаття.

– В який саме вуз плануєте подавати документи?

– Я ще документів не подавала, але, скоріше за все, це буде медичний університет, який саме – поки не казатиму. Ми читали відгуки про університети, спілкувалися зі студентами та випускниками, і так обирали.

– У вас у родині є медики? Чому саме медичний вуз?

– Лікарів немає в сім’ї. Але я завжди любила біологію, особливо програму за 9 клас, де вивчали будову людського тіла. Тому я собі так вирішила, що хочу стати лікарем.

Тетяна ЛЕШКО, газета «Неділя Закарпатські новини», екслюзивно для zakarpatpost.net