Як потрапляють діти до закарпатських дитбудинків

Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» ми говорили з головним лікарем Свалявського обласного Будинку дитини Володимиром БЕЙРЕШОМ.

  • ⇒ Подавайте оголошення у газету «Закарпатські оголошення» ⇒ 050 222-50-50

– Як діти до вас потрапляють? З пологових, матері самі приносять, вилучають із сімей? Чи когось залишали у «Вікні життя»?

– Ні. За весь період наше «Вікно життя» не спрацювало чомусь жодного разу. Можливо, жінки бояться, що там ведеться відеоспостереження. Запевняю – його немає. Ми не будемо нікого здоганяти, шукати. За весь період, відколи я очолюю дитбудинок, всього раз нам підкинули дитину… і то її поклала на ганок, але тоді ще «Вікна життя» не було. Який принцип дії цього «Вікна»? Прийшла людина, відкрила зовнішнє вікно, поклала дитину, закрила його і пішла. Тільки через 5-7 хвилин спрацьовує звуковий сигнал для того щоб ми почули, що там хтось є. Тоді наші працівники забирають малюка через внутрішнє вікно.

Наразі до нас найчастіше потрапляють ті діти, що вилучені в батьків, із тих родин, у яких неналежні умови для виховання малюків, де існує загроза їхньому життю і здоров’ю. Це проводять соціальні служби. Таким чином до з’ясування обставин дитина перебуває у нас. Загалом зараз, напевно, по всій Україні проходить трансформація будинків дитини і поки що незрозуміло, якою буде їхня доля у 2020 році. Ми допомагаємо тим, хто опинився у нас, пережити якусь кризу. Але загалом (і це – без сумнівів) дитина повинна жити у родині. Тому, коли є бажаючі взяти малюка в сім’ю, наші працівники стараються допомогти. Щоправда, бюрократична тяганина досить серйозна. Із цього року збільшили період вступу в законну силу рішення суду про усиновлення (раніше було 10, тепер – 30 днів).  Між самим моментом, коли в потенційних батьків є направлення на дитину і коли її забирають від нас проходить десь 1,5-2 місяці… і з цього періоду місяць потрібно чекати, коли рішення набуде чинності. Саме ж направлення надає орган опіки і піклування. Прерогатива надається району, з якого дитина поступила, оскільки саме там вона перебуває на обліку. Система відкрита, дитину, яка перебуває на обліку для усиновлення, можна побачити через Інтернет. Усе відбувається прозоро. Утім все одно бюрократія досить велика.

zakarpatpost.net