Закарпатський косметолог розповів, як вберегтися від сонячних опіків. Чи допоможуть бабусині рецепти?

Лікар-косметолог розповів, чи варто після засмаги натиратися спиртом, морквяним соком, сметаною

Влітку кожному хочеться мати ідеальну шкіру…. як-не-як у цей час оголяється найбільше тіла, – пише газета  «Неділя Закарпатські новини».

  • Подавайте оголошення у газету «Закарпатські оголошення» ⇒ 050 222-50-50

Для цього дехто засмагає, навіть ходить  у солярій, а хтось – навпаки – ховається від сонця. А ще в цей період найбільше незручностей завдають веснянки та пігментні плями, які стають більш помітними. Тож що робити? Засмагати чи ні? Маскувати недоліки шкіри чи спробувати вирішити проблему так, аби приховувати нічого не було потрібно? Які взагалі косметичні процедури можна проводити в теплий період року?

Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» під час наших «Недільних бесід» ми говорили з лікарем-косметологом, автором багатьох наукових винаходів Євгеном ІНДРІКСОНОМ.

– Як вберегтися від опіків? Що робити, якщо вони є? Бабусі радять намастити тіло сметаною.

– Сметана не допоможе. Вона просто зволожує шкіру. Вже краще використовувати пантенол.  Це – один із тих прикладів, коли виникає запалення, маю на увазі опіки. Шкіра червоніє і до неї боляче доторкнутися, як і при порізі. Це називають так званим «обпалюючим поцілунком сонця». Що робити? Насправді шкіра здатна й сама відновлюватись, навіть якщо не мастити її нічим…. Приблизно за тиждень (у когось скоріше) все пройде. Хоча для цього існує багато косметичних засобів. Аби все пройшло швидше і більш безболісно, хтось радить нанести на шкіру олію. Цього робити не можна. У той же час деякі компоненти  ефірних олій (бергамоту, апельсина та інших цитрусових),  петрушки та інших рослин властива фототоксичність, і вони під дією сонячних променів провокують ще більші  опіки шкіри. Хтось радить натерти тіло горілкою. Вона забере запалення, почервоніння, не дасть шкірі потемніти. От спирт нашкодить, але менше. Поясню на прикладі. Шкіра – це тканина, це – білок. Будь-яка жінка, скажімо, варить вдома картоплю, яка за структурою теж є білковою, зливає воду, коли вона майже готова, і картопля сама доходить. Так само і шкіра. Спирт саме в даному випадку зупиняє запальний процес та глибину розпаду білка.

Аби мати гарну засмагу, потрібно перед тим, як іти на сонце, трішки часу витратити на себе. Варто користуватися сонцезахисними кремами з індексом захисту (SPF англ. Sun Protect Factor) від 50. 30-40 – мало. Якщо такий засіб рівномірно нанести на шкіру, вона не обгорить. Не треба переживати, що засмаги не буде. Усе буде. Більше того, засмага буде рівномірною та шкіра не «злізатиме» пластами потім.

У кого є якісь особисті нюанси зі шкірою, наприклад, вітіліго (захворювання, при якому на шкірі виникають світлі плями), надмірна пігментація (коричневі або світло-коричневі плями), SPF фактору – 50 замало.  У такому випадку потрібно брати 70 і вище. Його треба нанести заздалегідь, щоб він добре всмоктався у шкіру.

– Для кращої засмаги часом дівчата натираються морквяним фрешем, іншими бабусиними засобами. Чи це ефективно?

– Хтось каже, що коли нанести скраб із морської солі, швидше засмагне шкіра. На шкірі є гідроліпідна мантія, дуже тонка захисна оболонка. Її злущують, змивають і йдуть на сонце, щоб скоріше засмагнути. Рано чи пізно це призведе до катастрофи, бо цей шар відповідає за корисні імунозахистні  процеси.

А що робити, аби засмага протрималася довше? асмагла шкіра облізає. Це виглядає дуже негарно. Що робити? Чи є якісь особливості догляду за шкірою влітку?

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері газети «Неділя Закарпатські новини».

Купуйте свіжий номер газети «Неділя Закарпатські новини» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 2 серпня.

zakarpatpost.net