Із улюблених плодів англійської королеви закарпатці роблять леквар та слив’янку

Батьківщиною цих дерев є Азія, а їхня смола використовувалася в давнину при виробництві чорнила, виведено їх було шляхом схрещення дикого терну та аличі.

  • Більше цікавих новин читайте у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купуйте газету у кіосках Закарпаття!

Закарпаття по праву вважається краєм багатим на сливи. Наші соковиті солодкі плоди продають по всій Україні. Наприклад, у Львові їх дуже нахвалюють і просять по 35 гривень за кілограм.

Лікарі встановили, що вживання слив в їжу допомагає запобігти раку, зміцнити імунітет і продовжити молодість. Британська королева Єлизавета Друга перед сніданком завжди з’їдає дві сливи зі свого саду.

Загалом слива наділена багатьма цілющими властивостями. Вона є чудовим проносним і сечогінним засобом, корисна при ревматизмі, гіпертонії, атеросклерозі, анемії, покращує кровообіг, регулює тиск, сприяє виведенню надлишку холестерину.

У народній медицині широко використовуються не тільки плоди, але і, наприклад, листя сливи. Так, компреси з подрібненим листям сливи володіють знезаражувальним ефектом і сприяють загоєнню ран на шкірі.

Китайці вважають сливу символом зими. Кожна пелюстка квітки сливи має своє значення: щастя, мир, удача, довголіття і благополуччя. А от на балканах колись тим, хто згрішив. Потрібно було посадити біля сливу, аби священик відпустив гріхи. Зараз там вздовж дороіг на всьому півострові рясно ростуть сливи.

А закарпатці зі слив дуже люблять варити леквар. Тут існують цілі традиції леквароваріння і ця трапеза триває в деяких селах майже добу. Чоловіки ж більше полюбляють міцні напорї і варять зі слив самогонку – слив’янку.

zakarpatpost.net