Щоб отримувати хороші врожаї винограду, треба дотримуватися простих правил.

Наприклад, уникати помилок, які допускають садівники, інформує Ukr.Media.

  • Більше цікавих новин читайте у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купуйте газету у кіосках Закарпаття!

Більше сонця

Садити виноград в тіні марно. В таких умовах урожай точно не отримати. Виноград, опинившись у затінку дерев або споруд, не плодоносить, поки добереться до сонця і там на верхівках дерев не дасть безліч грон. В тіні ж нічого не буде, хоча кущі начебто будуть рости нормально.

Садіть глибше

Садити виноград треба, заглиблюючи на 40-50 см. Більш дрібна посадка ніби дозволяє кущу швидше розвивати, але перша ж малосніжна зима викличе сильне підмерзання коренів, а значить, і загибель частини рукавів. Тому копаємо ями глибиною не менше 50 см і саджанці ставимо так, щоб п’ятка була на глибині не менше 40 см, якщо саджанці короткі — не біда, нехай перший рік зростають як в ямі.

Шпалери вище

Перші два-три роки шпалеру ставити не обов’язково. Вона буде заважати при догляді, до кущів складніше підійти. Тому перші три роки лози зазвичай підв’язують на спеціально вбитий кілок до кожного куща. Але без надійної опори виноград толком плодоносити не буде. Тому на три роки ставимо для винограду шпалеру з чотирма дротами. Потім залишиться розтягнути лози по шпалері віялом.

Жадібність або жалість

Людям шкода обрізати правильно. Між тим в перший рік треба залишити тільки один найсильніший пагін. Якщо залишити багато, то вийдуть тонкі і короткі «мишачі хвости». Залишений пагін восени вкорочують до двох бруньок. Тобто залишається сучок з двох бруньок. Це дуже важливо, щоб отримати на наступний рік два сильних пагони, які знову обрізають на дві бруньки. Та й потім під час плодоношення у винограду прибирають до 80% усіх приростів. Так що і жадібність, і жалість для винограду протипоказані.

В міру поливайте

До розм’якшення ягід кущі поливають раз на два тижні, після початку розм’якшення поливи припиняють. Виняток роблять лише в посушливі роки. Після збору врожаю кущі знову поливають. Взагалі, треба стежити за станом кущів, поливаючи їх, коли верхівки починають розпрямлятися. Що говорить про нестачу вологи. А в другій половині літа верхівки вже не показник — вони повинні самі розпрямитися в серпні, що буде сигналом для початку чеканки.

zakarpatpost.net