Ландшафтний дизайнер розповіла, як гарно озеленити та уквітчати ділянки

А також, як закарпатцям зробити свій водоспад, які квіти висадити, щоб клумба цвіла цілий рік і як зробити високі грядки

  • ⇒ Подавайте оголошення у газету «Закарпатські оголошення» ⇒ 050 222-50-50

Зараз просто висадженими квітами на клумбах  уже нікого здивувати не можна. Перед будинками, приватними фірмами, багатоповерхівками вже давно почали створювати цілі рослинні шедеври. Щоправда, на Закарпатті є ще чимало й занедбаних, захаращених місць, але їх також можна привести до ладу. Тож як зробити ділянку гарною, як поєднувати між собою квіти, як за ними доглядати, чи можна грядки сумістити з сучасними рослинними композиціями? Про це багато іншого  у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» під час наших «Недільних бесід» ми говорили з ландшафтним дизайнером Сніжаною БОЙКАС.

Як часто і коли влітку потрібно поливати рослини?

Коли влітку дуже спектоно, зранку і ввечері. У місті поробили клумби, але за рослинами потрібно доглядати. Крім того, їх слід обприскувати, аби не було різних комах, які нищать квіти. А ще – скільки в них бур’яну, скільки недопалків. Це – просто жах. Ідеш і аж противно. Коли сонце спекотне, рослини поливати не можна, бо вони можуть згоріти. Свіжовисаджені потрібно поливати досить сильно, а якщо їм 2-3 роки, то полив має бути середнім.

Що робити, якщо хвойні рослини починають жовтіти?

Може бути декілька причин. Найчастіше – через шкідників. Усі думають, що від них треба захищати лише фруктові дерева, але насправді – всі. Обприскувати потрібно 2-3 рази на рік. Переважно  – від кліщів, вони люблять жити на хвойниках. Купити розчин можна в будь-якому магазині, де продається подібна «хімія». Є й ряд інших шкідників, наприклад, попелиця та інші.

Як влітку доглядати за клумбами і газонами?

Я використовую агротканину, аби їх не потрібно було прополювати. Якщо ж квіти однорічні, час від часу їх прополювати треба, а також удобрювати. Можна присипати довкола них ґрунт дрібною корою, тоді роботи менше. Вона не дає проростати бур’янам і клумба має гарніший вигляд.

Чи варто вимощувати доріжки в саду бруківкою?

Усе залежить від того, який стиль саду. Якщо сад сучасний, у стилі мінімалізму, то підійдуть залиті бетонні доріжки, між якими посіяно траву. Якщо стиль мішаний, можна використовувати натуральний камінь. Якщо ділянка маленька, в основному підійде бруківка.

Які рослини не варто садити одна біля одної?

Це питання дуже актуальне. Чи не кожен другий дизайнер-початківець робить такі помилки, коли висаджує поруч рослини, які ростуть швидко і ті, які ростуть повільно, або біля маленьких – великі.

Багато рослин міні, вони у 2-3 рази дорожчі за звичні і клієнти не хочуть їх купувати. Але вони практичні, бо дають малий приріст. Інші ж за 2-3 роки на гірці виростають надто великими і від цього порушуються пропорції. Коли йду переробляти за кимось гірки, таке бачу дуже в багатьох.

Наприклад, садять нано піхти (маленькі), що ростуть на 1-2 сантиметри на рік і звичайний смарагд, у якого приріст 50 сантиметрів на рік, або лаванду, що виростає великою біля дрібних рослин. Вони їх просто «заглушують» і краси не буде ніякої.

Як із мінімальними затратами облаштувати ділянку?

Це непросто. Рослини дорогі. Раніше за 2-3 тисячі доларів і водоспад можна було встановити, і красу довкола створити. Зараз – ні. За рослинами потрібен догляд, скажімо, нано рослини повільно ростуть, щоб їх продати, треба 5 років почекати.

Колись рослина коштувала 60 гривень, тепер – тисячі вартість зросла в рази.  Раніше все завозили з Польщі, зараз – переважно з Голандії, нашпиговані гормонами, без яких вони потім не хочуть рости, або ж вирощують у нас і вони дорогі.  Хороший газон теж обходиться недешево, якщо на ньому сіяти якісну траву. Крім того, якщо дощів немає, його треба зранку і ввечері поливати. Крім того, газон постійно потрібно удобрювати – весною, восени – одними, після кожного покосу – іншими добривами.  Косити також треба вчасно. Взимку сніг на них скидати не можна, трава згниє. Я висаджую насіння, що швидко проростає, а на наших міських газонах ростуть бур’яни. У мене є клієнти, які дуже старанно за ними доглядають.

Отже, з малими затратами можна зробити хіба що маленьку клумбочку, купити кілька рослин. Я взагалі пропоную не купувати 20-30 рослин на маленьку гірку, бо через рік-два вона вся заросте і їх потрібно пересаджувати. Треба знати, як рослини розростаються і посадити їх відповідно. Тому, якщо бюджет обмежений, раджу просто зробити невелику гірку.

Водоспади обходяться дорого. Там треба систему, щоб вода циркулювала. Встановлювати його треба в напівтінь, аби вона не закисала. На сонці водоспад зацвіте.

Як вписати у ландшафтний дизайн саду дитячий майданчик, щоб це мало гарний вигляд?

Дуже часто таке замовляють. Гойдалки, гірки, батут, пісочниці дуже модні. Та це й практично, бо діти будуть бавитись вдома, не ходитимуть до сусідів. Просто треба вибрати таку частину території, де майданчик можна вписати. Можна його акуратно від чогось відгородити рослинами, вигляд буде гарним. Вниз під гойдалки можна встановити гумові плитки, аби не засівати травою, бо там важко косити і вона не матиме нормального вигляду.

 Які рослини підходять для того, щоб створити живу огорожу?

Раніше найчастіше висаджували самшит. Але останні кілька років з’явилася гусінь, яка його нищить. Вона вже настільки звикла до хімії, що не реагує на неї. Тому я використовую для живої огорожі хвойники – тис, тую, навіть смарагд, просто верхівки, коли він підросте, можна обрізати. Ці рослини ростуть швидко і є дуже зручними для озеленення. Крім того, вони всмоктують пил, тому їх бажано щовечора поливати, аби його змити. Але після цього з’являється дивовижний приємний запах. Тис ягідний має ядовиті голки. Тому там, де є діти, його краще не висаджувати.

Яких основних правил потрібно дотримуватися при створенні декоративної водойми?

Не розташовувати її на сонці, під листяними деревами, бо листя падатиме у воду, часто чистити, обов’язково має бути циркуляція води, а якщо є гроші – найкраще поставити очисну систему. Є ще такі стімери, які плавають і збирають сміття.

Які квіти висадити, щоб клумба цвіла цілий рік, крім зими, звісно?

Само собою, цибулькові, весняні, літні, але найбільш універсальні – гортензії. Зараз їх можна купити багато різних, вибір шикарний. Ці квіти цвітуть приблизно півроку: з літа до кінця осені. А поки вони не розквітнуть, на весну можна висаджувати різні цибулькові. У Англії, наприклад, усе ще з давніх часів засаджено самшитом, а цибулькові вони висаджують у грудні, потім весною вони зацвітають, далі їх вибирають і висаджують квіти, що цвітуть пізніше. Через місяць і ті вибирають й висаджують нові. І так цілий рік.  Звісно, клумби в них дуже красиві. А в нас насадять цибулькові, а до них ще й інші. Тож згодом одні рослини забивають інші і це виглядає непривабливо.

Чи ще в моді альпійські гірки і які рослини для них підходять?

Вони завжди у моді. Просто у людей є різні смаки і що подобається одним, може не подобатись іншим і навпаки. На них бажано висаджувати тільки багаторічні рослини. Хоча якщо є бажання за всім постійно доглядати, можна висаджувати і однорічні. Але зазвичай клієнти просять зробити щось таке, щоб потім цим якомога менше займатися треба було. Тому ми все висаджуємо під плівкою, засипаємо камінням або корою. У такому разі гірку не потрібно прополювати. Навіть камінь ставлю на плівку, бо з-під нього може вирости бур’ян. Через це гірку, як дитину, одягаю в пелюшки, тобто у плівку. Для гірки підходить лаванда, спіреї, хвойники, загалом багато рослин, які і цвітуть, і у яких  листя красиве.

Основна помилка тих, хто намагається створити дизайн своїми руками.

Передусім – емоційні покупки. Наберуть різні рослини і не знають, що з ними робити, коли ту ж гірку, скажімо, роблять. Насадили все – гарно. Через рік-два – зарості. Треба знати швидкість зростання рослин, аби не було потім хаосу. Або купують рослини однакового росту, які швидко розростаються в ширину і одна іншу забивають. Беруться робити й газони. Але перед тим ділянку треба вичистити, щоб земля була свіжа, без бур’янів. Траву треба також правильно висіяти, а для цього слід знайти якісне насіння, що зараз непросто, удобрювати все, бо без цього гарної зони не буде. Які ж чудові газони і клумби у Європі. Але там садівники чи не кожен день щось  роблять для їхньої краси.  Також слід пам’ятати про боротьбу з бур’янами. Їхнє насіння розноситься повітрям, а деякі проростають навіть через захисну плівку навіть якщо її скласти у 3 або 5 шарів. Наприклад, пирій, хвощ. Важко позбутися і від топінамбура.

Якщо хтось хоче встановити в саду альтанку, якою вона повинна бути, щоб вписувалася в ландшафт? Є якісь правила?

Деякі клієнти самі знають, що хочуть, іншим пропонуємо. Наприклад, якщо будинок у сучасному стилі, такого ж намагаються дотримуватись і в ландшафтному дизайні. Ми показуємо, що б підійшло, аби притримуватися стилю. Альтанки переважно замовляють ті, в кого для цього є відповідна земельна ділянка. Мова йде про приватний сектор. Цікаво, але для дач їх не замовляють майже.

Що цікаве можна зробити в плані дизайну перед багатоповерховим будинком?

Мене саме нещодавно кликали на консультацію, що б можна зробити біля багатоповерхівки. Але там такі зарості, їх у першу чергу треба викорчувати. Вони просили в міської ради фінансування, щоб їм зробили дорогу, аби облагородили територію, щоб зеленгосп дав рослини, але їх все одно крадуть. Камер не боїться ніхто. Загалом перед багатоповерхівками можна зробити дуже багато що, але за всім потім потрібно доглядати. Робили ми якось клумбу  перед новобудовою, люди скинулися, вклали туди гроші, а потім ми прийшли через кілька місяців і не повірили очам – усе було в недопалках. І накидали їх ті ж жильці. Якось важко це зрозуміти. Тому можу порадити перед багатоповерхівками краще траву посіяти, посадити дерева, кущі, але й за цим доглядати. Можна рослини висаджувати під плівкою, під корою, щоб бур’яни не прополювати. Але повторю, за всім потрібно дбати, поливати.

Якщо ділянка мала, що найкраще висадити?

Маленькі рослини, які виростають невисокими. Є багато різновидів сосен, туї, тисів, піхти, які гарно виглядають і повільно ростуть. Навіть ялинки можуть бути метровими, можуть мати, наприклад, сині, червоні шишки і це має дуже цікавий вигляд. Піхти можуть мати голки, як макарони кручені, і це також незвично й ефектно. На маленьку ділянку раджу купити кілька рослин. Хай вони будуть дорогі, але краще ексклюзивні, ніж звичні. Тоді ділянка виглядатиме вражаюче. А коли насадять багато таких рослин, як у всіх, немає родзинки.

Як би ви порадили у плані ландшафтного дизайну озеленити Ужгород?

Робити все на совість. Влада має комунікувати з ладшафтниками. Люди прийшли б навіть щось безкоштовно посадити, щось зробити для міста, адже всі ми любимо Ужгород. Проте немає діалогу. Для нас самих це було б рекламою. За кордоном я спілкувалася з дизайнерами. Там роблять дуже цікаво. Розробила людина клумбу, біля неї ставлять табличку з іменем автора. І це дуже правильно. Шкода, що  в нас такого немає. Думаю, кожен з нас хотів би щось зробити для міста, хоча б допомогти порадою. Тим більше, що дизайнер не просто висадить абиякі квіти на клумбі. Він знає, як це зробити правильно. А роботи в нас у місті непочатий край. Крім того, дизайнер зробить клумбу, але він потім не буде ходити поливати рослини, за ними треба постійно доглядати. Ще одна проблема. Взяв хтось у оренду приміщення, йому поставили умову – зробити клумбу. Він найняв людей, зробив.  Але згодом плата змінилася і він змінив місце. Новий же орендатор зовсім не дбає про клумбу. Тож у нас за рослини повинен відповідати передусім господар будівлі, і міська рада має накласти відповідальність за це, тоді буде порядок.

А хто хоче мати город. Чи можуть грядки мати гарний вигляд?

Можна. В Англії таке є давно. Існує таке поняття, як високі грядки. Основу збивають із дерева, можна з брусів, із каменя, із цегли, засипають площу ґрунтом, перегноєм і всередину висаджують рослини. Вони ростуть на підвищенні. Такі грядки досить високі. Я пробувала такі робити вдома. Там усе дуже гарно росте, доглядати за ними легко, не треба згинатися, бур’яни менше ростуть. У цьому році ми таким чином посадили розсаду і я дуже задоволена. Такі грядки можна дуже гарно вписати в дизайн, між ними стелиться плівка, насипаються камінці, тож болотом ходити не потрібно. Все чисто, акуратно і дуже гарно. Можна присипати між рослинами корою. Це і краще утримуватиме вологу, і бур’яни менше ростимуть. Можна зробити крапельний полив, поставити таймер. Загалом, ідей багато. У Словаччині біля будинків-американок такі грядки роблять по краях ділянок, а по центру – клумби, висаджують фруктові дерева, які займають мало місця. І це – дуже гарно. Загалом у Європі високих клумб і високих грядок багато, бо це зручно і має привабливий вигляд. А ще над ними можна встановити пластмасові трубки, натягнути плівку і зробити парники. Вийде і дешево, і практично, і гарно, бо великі теплиці обходяться дуже дорого.

Як можна використати троянди при облаштуванні ділянки?

Їх зараз дуже багато різновидів і вони шикарні. Вписати їх у дизайн дуже легко. Але за ними також потрібно доглядати. Тепер багато тлі, їх треба обприскувати. Раніше сортів троянд було мало, можна було на пальцях порахувати різновиди. Тепер же є і півонієвидні, і хамелеони, і різнокольорові, і ґрунтопокривні, і повзучі троянди… Вони чудово виглядають біля зелені. Можна посадити високі туї чи якісь інші високі і біля них пустити килимком ґрунтопокривні троянди. Вийде надзвичайно ефектно. Вони швидко ростуть і мають дуже багато бутонів. Серед них є й маленькі, і великі, як півонії.

Марина АЛДОН, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net