П’яний закарпатець підійшов до жінки і без пояснень почав її бити, а далі відлупцював ще й власну доньку

Чому жертви домашнього насилля терплять знущання над собою?

Мешканець Страбичова, що на Мукачівщині, із законом мав проблеми й раніше, його судили за крадіжки. Утім цього разу до відповідальності чоловіка притягнули за рукоприкладство. І при цьому тероризував він найрідніших людей – дружину та доньку, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

  • ⇒ Подавайте оголошення у газету «Закарпатські оголошення» ⇒ 050 222-50-50

Проблема алкоголізму для Закарпаття надзвичайно актуальна. При цьому майже жоден алкоголік не визнає, що він є залежним від спиртного, бо існує стереотип, що трохи випити корисно, що так роблять всі. Однак це докорінно неправильно. У той де час п’яний чоловік дратує будь-яку жінку, тож у родинах починаються конфлікти і, крім того. Напідпитку скоюється найбільше злочинів – у тому числі вбивств. А п’яні чоловіки часто полюбляють у нашому краї розпускати руки. Утім залишається великою загадкою, чому жінки терплять домашню тиранію, чому не розлучаються, чому не поважають себе, чому не починають життя з чистого аркуша без чоловіка-п’яниці Такий шлюб ні до чого доброго призвести не може, більше того – такі стосунки можуть закінчитись трагедією.

Терпіла витівки свого благовірного і Марія (імена з етичних міркувань замінено). Скоріш за все, бив він її не раз. Але того дня, 29 серпня, він відгамселив її так, що вона опинилася у лікарні.

Було близько 17.30. Василь перебував вдома у будинку напідпитку. Марія лежала на дивані. І раптом до неї підійшов чоловік та почав бити по голові та плечах кулаками. Лупцював сильно, ніби ошаленілий, не тямлячи себе. Нещасна навіть захищатися не могла. До того ж вона не сподівалася, що таке може трапитись. Своїми діями Василь завдав дружині серйозних травм, а саме: закриту черепно-мозкову травму та струс головного мозку.

А 19 листопада горе-батько побив дочку. Знову напідпитку удома чоловік влаштував із нею сварку. Під час конфлікту входив дівчину за плече і правою ногою завдав їй удар у ногу. Хоч травма була і не дуже серйозною, та мовчати родина більше не хотіла і заявила на кривдника у поліцію. Тож домашньому тирану нарешті довелося постати перед судом.

У суді Василь вже був не таким великим героєм, як вдома. Там він щиро каявся у всьому і визнав свою провину. Також він підтвердив факт побиття дружини та дочки і розповів усе, як було.

А що ж розповіли про все самі жертви домашнього насилля?

«Того літнього вечора я лягла відпочивати на диван, – зазначила Марія. – Раптом до мене підійшов чоловік. Він був п’яним. Без будь-яких причин, нічого не пояснюючи, Василь наніс мені  удар кулаком в голову. Після цього, підвившись, я отримала ще декілька ударів, в тому числі в голову та ділянку плечей».

Аліна, дочка Василя також виступила зі свідченням проти батька. «19 листопада приблизно о 16 годині між нами з батьком виникла сварка. – зізналася вона. –  Все відбувалося в нашому будинку. Він застосував до мене фізичну силу, схопивши за зовнішню поверхню правого плеча, здавив, і в цей момент наніс мені удар ногою в область коліна».

На жаль, домашнє насилля в нас не карається так, як у США та Європі, реальними тюремними термінами, хіба що… якщо наслідки надто серйозні. Тож і Василь отримав дуже лояльний вирок. Хоч суд і визнав його винним у нанесенні легких тілесних ушкоджень, але присудив йому лише штраф у сумі 1700 гривень (100 неоподаткованих мінімумів).

Але тут парадокс на законодавчому рівні. Гроші від сплати штрафу отримує не жертва, а держава… і від цього знову ж таки страждає родина, адже через рукоприкладство чоловіка сім’ї у дечому доводиться себе обме-   жити, аби оплати адмінстягнення. Такі прогалини лише підживлюють ґрунт для домашнього насилля, адже жінки, розуміючи наслідки, далеко не завжди звертаються до правоохоронців, заявляють про те, що коїться в них у хаті і мовчки терплять приниження та фізичний біль.

Та тут варто пам’ятати про ще один нюанс. Для чого продовжувати жити під однією стріхою з любителем розпускати руки? Якщо чоловік лупцює дружину (або навпаки), слід одразу розривати такі стосунки. Тоді й сплачувати штраф доведеться не з сімейного спільного бюджету, а домашньому тирану самотужки.

Марина АЛДОН, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net