Кетчуп, від якого пальчики оближеш — мінімум часу, максимум смаку

Традиційно кетчуп готується із подрібнених і уварених до густоти стиглих помідорів, приправлених сіллю, оцтом і прянощами, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

  • Більше цікавих новин читайте у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купуйте газету у кіосках Закарпаття!

Часто у таку страву додають цукор, а останнім часом дедалі частіше її склад урізноманітнюють іншими овочами і фруктами. Це дозволяє отримувати кетчупи з цікавішим насиченим смаком.

Отже, почнемо з помідорів. Вимиті помідори очистіть від шкірки, зріжте «попки» і прилеглу до них м’якоть, укладіть в каструлю, додайте трохи води і варіть на слабкому вогні під кришкою до розм’якшення. На це піде від 15 до 30 хвилин.

Якщо до складу рецепта входять інші овочі або фрукти (солодкий і гострий перець, морква, цибуля, яблука, айва), підготуйте їх, як завжди, потім дрібно наріжте (моркву краще натерти на тертці) і тушкуйте або разом із помідорами або окремо. Коли маса зготується і трохи охолоне, протріть її крізь сито або подрібніть блендером.

Отримане пюре перелийте в каструлю і поставте варити на слабкому вогні, не накриваючи кришкою і постійно помішуючи. Варіть пюре до значного зменшення об’єму, бажано удвічі. На це піде від 30 до 60 хвилин.

  • Приготуйте закусочні рулетики з огірків і всі подруги проситимуть рецепт! Дуже смачно і швидко!

Солити кетчуп і додавати до нього цукор можете на початку уварювання, але, якщо за рецептом це потрібно зробити за смаком, додайте наприкінці готування.

Перш ніж додати цілі прянощі, оберніть їх марлею і зав’яжіть у вузлик. Цей мішечок покладіть у кипляче пюре на 5 хвилин до закінчення варіння, а наприкінці вийміть: якщо прянощі мелені, додайте їх також за 5 хвилин до кінця. Столовий оцет улийте через 2-3 хвилини після прянощів, а натуральний і вино – перед самим кінцем.

Якщо у рецепті вказані цитрусові, спочатку за допомогою ножа або тертки зніміть із них цедру, потім вичавіть сік. І цедру, і сік додайте у каструлю за 10-15 хвилин до кінця варіння, в цей же час всипте подрібнену свіжу зелень і тертий хрін.

Гарячий кетчуп розлийте по підігрітих стерилізованих півлітрових банках або пляшках і закупорте.

Томатний із цибулею

5 кг помідорів, 1 склянка дрібно нарізаної цибулі, 1 ст. ложка солі, 150-200 г цукру, 1 склянка 9-процентного оцту, по 1 ч. ложці чорного перцю горошком, гвоздики і гірчичного насіння, шматочок кориці, 0,5 ч. ложки насіння селери.

Більше унікальних рецептів  домашнього кетчупу читайте ексклюзивно лише у свіжому номері газети «Неділя Закарпатські новини».

У продажу – від 9 серпня.

zakarpatpost.net