Що робити, аби на Закарпатті не було безпритульних тварин? Думка спеціаліста

Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» ми говорили з ветеринарним лікарем із Ужгорода Вікторією РАДЬКО.

  • ⇒ Подавайте оголошення у газету «Закарпатські оголошення» ⇒ 050 222-50-50

Багато хто заводить тварину, потім викидає. Як цього уникнути?

Яку б тварину людина не вирішила завести, потрібно розуміти, що це – відповідальність як мінімум на 15 років. Ми з чоловіком їздимо відпочивати по черзі, щоб хтось вдома залишився з собаками. У мене є такі знайомі, які ще не купили собаку, але вже думають, як оформити документи на неї, бо часто їздять за кордон і хочуть її забирати з собою. За твариною потрібно доглядати, годувати її, лікувати, робити щеплення, тобто це – як ще одна дитина у родині. Жодна тварина не просить людину її заводити, тому людина має до неї ставитись відповідально. Але, на жаль, у нас питання відповідальності дуже розмите. Тому потрібна жорстка система штрафів, усіх їх потрібно чіпувати, аби можна було ідентифікувати, кому та собака належить. Тоді й безпритульних тварин на вулицях не буде. А щодо чіпів, то якщо тварину вкрали, так її легше знайти й повернути, якщо собака опинилася на вулиці, господаря можна оштрафувати. Коли  наших земляків будуть карати штрафами, вони перестануть заводити тварин просто так.

У вас вдома є тварини?

Я маю великий розплідник і цим займаюся вже багато років. Колись у мене були ротвейлери, бордоські доги і англійські бульдоги. Тепер маю три породи: чіхуахуа, пінчер мініатюрний і французький бульдог. Із собаками дуже багато їжджу на виставки  практично по всьому світу. Торік, наприклад, виставила їх у Голландії, Німеччині. У мене є кобель, який на сьогодні найбільш титулований у Європі. Усі мої собаки – чемпіони. Також маю двох кішок.

zakarpatpost.net