Чому закарпатські діти нюхають клей

Днями журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» став свідком, як на проспекті Свободи неподалік «Білочки» малий ром біля смітника прилаштувався на лавиці і нюхає клей.

  • Більше цікавих новин читайте у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купуйте газету у кіосках Закарпаття!

Дитяча наркоманія  та токсикоманія – проблема дуже актуальна. У центрі  Ужгорода серед білого дня можна помітити малих ромів із клеєм та целофановими пакетами в руках. Вони розгулюють людними місцями  й на них ніхто не звертає увагу.

Таке можна побачити  і в Мукачеві, і в Хусті, і в Берегові.

Якщо раніше виявляли наркоманів за шприцами, то зараз вони перейшли на інакші види отримання кайфу і уколи вважаються давно вчорашнім днем.

Існує багато альтернатив, які виявити важко.

Це і порошки, і  таблетки, і цигарки.

Щоправда, у кого немає грошей, шукають власні дешеві способи відключитися, скажімо, те ж нюхання певних речовин – бензину, клею, побутової хімії тощо.

Згідно з даними останніх соціологічних опитувань п’ята частка молодих людей знайомі з дією наркотиків. Але за рік кількість неповнолітніх, що вживають наркотики зросла майже на 6% . Серед учнів ПТУ і студентів ВНЗ цей відсоток ще більше (8,9% і 11,5%, відповідно). Поясненням може бути те, що наркотики, як дороге задоволення, більш доступні забезпеченішим і самостійним (порівняно зі школярами) студентам.

Аналіз показників у гендерному розрізі показує, що хлопці частіше, ніж дівчата пробують наркотики. При цьому, порівняно з минулим роком, відзначається збільшення числа юнаків, що захоплюються наркотиками на 9,1%, дівчат на 2,1% .

В місті молоді люди вживають наркотики вдвічі частіше, ніж у селах, при цьому в обох типах поселень зафіксовано збільшення числа юні, що пробують на собі вплив психотропних речовин.

Чому ж ситуація в нашому краї така невтішна?

Хтось вважає, що діти часто чують від батьків про матеріальні та інші труднощі, не хочуть самі з ними зіштовхуватись і намагаються затьмарити свідомість…

Утім… це не зовсім так, адже найдавніші відомості про вживання опію сягають V тисячоліття до нашої  ери. У Персії зберігся опис отримання і вживання “соку з маку”. У Давньому Єгипті опіумний мак також широко використовували ще 3,5 тис. років тому. За часів Гомера його застосовували у медицині. У своїх творах легендарний поет згадував про напій, що «знімає горе і дає забуття смутків». У Давньому Римі було визнано вживання близько 400 видів рослин з наркотичними властивостями.

Отже, проблема стара як людство.

Але ж здавалося б, у сучасному світі її не мало б бути.

За словами лікарів, зазвичай вживати наркотики діти починають у 13-14 років. Саме в такому віці психіка є найбільш вразливою і підліткам хочеться гострих відчуттів.

Тож єдине, що може хоч трохи вплинути на ситуацію – це діалог… між дорослими та юнню… саме розмови з близькими людьми і довіра можуть вберегти дитину від того першого маленького  кроку, з якого потім починається велика трагедія.

І ще одне. Незрозуміло чому в нас так хворобливо намагаються вирішувати злободенну проблему наркологічної залежності саме шляхом боротьби з нею… але ж чим більше із чим чимось боремося, тим більше  ця хвиля наростає, бо обмеження породжує в дітях лише внутрішній конфлікт та протест і їм ще більше хочеться спробувати заборонене.

Тож чи не краще просто пропагувати здоровий спосіб життя і показувати власний приклад, як жити правильно й повноцінно.

zakarpatpost.net