Білі – зміцнюють імунітет, а мухомори – лікують рак та очищають шкіру. Закарпатець поділився унікальними грибними секретами

Для грибарів літній дощ – особлива втіха, адже зазвичай після нього дарів лісу більшає. Збирають літні гриби ще з середини травня, а серпень взагалі багатий на білі, підберезники і опеньки. А чи знаєте ви, що в Карпатах росте більше 200 видів грибів.

  • Більше цікавих новин читайте у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купуйте газету у кіосках Закарпаття!

Фунготерапія – термін доволі незвичний для закарпатців. Утім йому насправді більше двох тисяч років і він означає «лікування грибами». Наука прийшла до нас зі Сходу – з Китаю та Японії, де народна медицина добре розвинена.

Звичайно, гриби – продукт досить небезпечний, адже статистика щороку фіксує в області десятки отруєнь цим продуктом. Однак справжні знавці грибів кажуть, що з їхньою допомогою можна навіть лікувати навіть рак.

Скажімо, добре відомий галюциногенний мухомор, який офіційна медицина вважає отруйним, сприяє розщепленню пухлин, а ще чудово зцілює радикуліт та очищає шкіру. Рецепт приготування простий: мухомори слід подрібнити, скласти в банку і поставити в холодильник на дві доби. Після цього залити горілкою і ще на два тижні помітити в холодильник. Після цього суміш слід процідити, а настоянкою протирати хворі місця. Щодо лікуванню раку, то це ціла технологія, з якою експериментувати будь-кому не варто.

А от білі гриби, які на Виноградівщині збирає Анатолій,  зміцнюють імунітет і допомагають побороти простуду.

Чоловік не є професійним грибарем, однак тихе полювання дуже любить і в додому з лісу завжди повертається з дарами природи.

Також мешканець Вилока охоче поділився з газетою “Неділя Закарпатські новини” фотографіями знайдених ним грибів.

-У нас в деяких селах тільки білі грибами й називають, – зауважує Анатолій. – До лісу бажано йти зранку не тому, що тоді більше грибів, а тому, що тоді менше грибарів і легше «вполювати»  більший «пожинок». Звичайно, у багатьох є свої, «насиджені» місця. Я, наприклад,  білі шукаю біля грабів та осик, де багато вологи. Їхня грибниця може мати глибину до 30 сантиметрів і покривати кілька кілометрів площі під землею. Тому якщо вдалося знайти одного білячка, треба шукати ще, поруч неодмінно знайдуться й інші, тільки рухатися слід по спіралі за годинниковою стрілкою.

Крім білих Анатолій зібрав за два дні більше 30 кілограмів опеньок. Але про них ми розповімо іншим разом.

А загалом закарпатці  грибарять доволі активно… Правда, для цього багатьом навіть до лісу йти не треба. Достатньо пройтися міськими ринками та позаміськими трасами. Придбати дари лісу можна майже протягом цілого року: якщо не свіжі, то засушені.

zakarpatpost.net