Як подарунок Святої Марії зцілює закарпатцям печінки

Будяк червоноголовий, чортополох, Маріїн татарник, жаб’ячник… Як лише не називають цю унікальну рослину. Але найцікавіше, що у Болгарії вона має назву  подарунок Святої Марії. Мабуть, жодна рослина на Землі не удостоїлася такого високого звання. Загалом ім’я Богоматері згадується у назві розторопші на багатьох європейських мовах. А от літературна назва рослини походить від грецького слова, яке перекладається як «пензлик».

  • Більше цікавих новин читайте у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купуйте газету у кіосках Закарпаття!

Батьківщиною розторопші є Атлантичне узбережжя Європи – Італія, Болгарія.

Відома рослина завдяки дивовижним цілющим якостям.

У народі трава, яку ще іменують колючим лікарем, відома ще з давніх часів — епохи Діоскориду, відомого давньоримського військового лікаря, що жив у 90-х роках нашої ери. Він був і натуралістом, і фармакологом, а ще він відомий як один із засновників ботаніки.

Лікували нею різні, причому найважчі недуги, і досить успішно. Цікаво, що нині, через два тисячоліття, люди витрачають довгі роки на боротьбу з певними недугами, навіть не підозрюючи, що буквально під ногами є рослина, здатна зцілити масу захворювань. У розторопші міститься багатий комплекс із 400 цінних, корисних речовин. Завдяки цьому її використовують для лікування багатьох захворювань. А головне — вона не дає побічних ефектів, тому її можна споживати у будь-якому віці, без шкоди для здоров’я.

Розторопша вважається найсильнішою лікарською рослиною з усіх можливих, яку використовують для лікування хвороб печінки: гепатиту, цирозу, жовтяниці, ураження від алкоголю, ліків, токсинів, радіації.

Застосовується вона і при хворобах шлунку, селезінки, щитовидки, крові, відкладенні солей, розширенні вен, набряках, водянці, ожирінні, радикуліті, суглобових болях, геморої, алергічних захворюваннях. Відомі навіть випадки успішного зцілення за допомогою розторопші раку, оскільки вона здатна добре очищати організм.

У дерматології її застосовують для лікування вітіліго, псоріазу, облисіння, вугрів.

Основною лікарською сировиною виступає плід рослини, який вже досить дозрів. Але і коріння, і стебла, і листя використовуються у приготуванні тих чи інших цілющих відварів та  настоїв.

zakarpatpost.net