Як карали тих закарпатців, яких вважали єретиками

Одним із найпоширеніших інструментів була «виделка єретика», яка нагадувала двосторонню сталеву виделку з чотирма гострими шипами, яку встромлювали в тіло під підборіддям і в районі грудей. Вона щільно кріпилася шкіряним ременем до шиї. Цей різновид виделки використовувався в судових справах як за звинуваченням у єресі і чаклунстві, так і при звинуваченнях щодо скоєння звичних злочинів, скажімо, дрібної крадіжки, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

  • Більше цікавих новин читайте у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купуйте газету у кіосках Закарпаття!

Також єретиків колесували. Засудженому залізним ломом або колесом ламали всі великі кістки тіла, потім прив’язували до великого колеса, і встановлювали його на жердину. Засуджений опинявся горілиць, вмирав від шоку і зневоднення, часто досить довго. Іноді замість колеса використовували просто дерев’яну раму або хрест.

Іншим знаряддям розправи була «Колиска Юди».

Засіб був із хитринкою. Тут не було ні зламаних хребтів, ні вивернутих кісточок, ні роздроблених суглобів, зате нерви жертви піддавалися справжнім тортурам.

Сенс катування  полягав у тому, щоб тримати людину в бадьорому стані так довго, як тільки можливо, аби вона не заснула. Платою навіть за короткочасний відпочинок ставало проникнення в тіло вістря піраміди. Біль був настільки сильним, що обвинувачений втрачав свідомість. Якщо це траплялося, процедуру відкладали поки жертва не приходила до тями.

Повний матеріал читайте тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини».

У продажу від 9 серпня.

zakarpatpost.net