Чому закарпатець разом із хворим сином напали на стареньку жінку

Шукали в будинку не коштовності, а горщики

Пограбувати жінку чоловіки вирішили не вночі, а серед білого дня.

  • Більше цікавих новин читайте у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купуйте газету у кіосках Закарпаття!

Подія трапилась на Тячівщині. Батько з сином  проникли до чужого будинку о 13 годині через двері, які не були зачинені, бо господиня на той час кудись вийшла…  Відтак непрохані гості залізли на горище, перекидали все догори дном. Забрали стару металеву та дві алюмінієві  каструлі  та дві неробочі електричні плитки, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Здавалося б, дрібниці. Але таким чином злодії думали, що про крадіжку ніхто не дізнається, а речі вони збиралися продати і трохи підзаробити.

Утім це не єдиний злочин, вчинений закарпатцем. Днем раніше близько 10 години ранку він проник до ще однієї жінки. Але вона його «засікла». Тож чоловік схопив палицю, яку знайшов на її подвір’ї, і вдарив господиню по голові, та так, що зламав їй тім’яну кістку. Нещасна втратила свідомість і впала на землю. Але злодій і не думав іти геть. Він перевернув її на спину та ще раз вдарив у груди тією ж палицею, переломивши грудину.

У судовому засіданні чоловік свою провину визнав.  Пояснив, що разом із сином, який є психічно хворим, зайшов на територію чужого подвір’я та через незачинені дверцята проник на горище будинку, а потім з підвалу взяв корзину та мідний дріт.

«На подвір`ї нікого не бачив і нікого не бив, – запевняв він. – Викрадене ми віднесли додому. Крім того, разом із сином іншим разом ми зайшли на інше подвір’я. Син зайшов до будинку і передав мені три чи чотири каструлі та електроплитку, які ми віднесли до пункту прийому металобрухту. Господиню не бив і взагалі її не бачив. Під час досудового розслідування свою провину у нанесенні тілесних ушкоджень визнавав, бо перед допитом мене побив  син тієї жінки, а працівники поліції погрожували побиттям».

Однак каструлі, як виявилося, чоловік не здав, а продав, запевняючи покупця, що вони не крадені.

«Вони прийшли до мене додому з сином і запропонували купити каструлі. Я дав їм 20 чи 30 гривень. А через три дні до мене навідалися працівники поліції і посуд довелося віддати їм, бо стало відомо, що речі поцуплено», – наголосив він.

Одна з потерпілих розповіла, що коли прийшла додому від доньки, у хаті все було перекидано догори дном, а двері були відчиненими, злодій їх вибив.

«Я побачила, що двері вибито. У будинку злодії розібрали телевізор, з холодильника витягнули мотор, забирали усе  з шафи, а у спальні я знайшла  вила. Також виявила, що викрали електричну, газову плитку, чотири каструлі, пластмасове відро, кабель та праску. Після цього я пішла у сільську раду та викликала поліцію. Разом з дільничним ми пішли до обвинуваченого додому, де він зізнався у всьому та навіть розповів, як саме все відбувалося», – заявила вона.

Суд визнав чоловіка винним, однак міру покарання обрав до нього лояльну, засудивши до двох років позбавлення волі, але звільнивши від ув’язнення, якщо протягом двох років  іспитового терміну він не вчинить нового правопорушення.

Загалом за рік в Україні скоюється більше 11 тисяч пограбувань. Найчастіше жертвами стають жінки та діти. Що ж стосується саме квартирних крадіжок, то їх за період з січня по грудень 2018 року в Україні було зареєстровано 21 226, з яких розкрито тільки 1015, у 2017-му – 26 637 (1515 розкритих), а в 2016-му – 29 607 (2461). Експерти впевнені, що число таких злочинів насправді у рази більше, просто далеко не всі звертаються до поліції, оскільки переконані, що справа все одно нікуди не просунеться.

Іван ДУХНОВИЧ, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net