Site icon zakarpatpost.net

Як катували закарпатців за допомогою «молитовного хреста» та вішали на шибениці

Зовні цей пристрій нагадує трохи шибеницю. За його допомогою залізним зашморгом фіксувалася шия, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Та його доповнювала інша залізяка, до якої кріпилися руки людини, яку вважали злочинцем. Таким чином жертва перебувала у хрестоподібному положенні.  Кажуть, що винайдено було цей засіб для катування  в Австрії в XVI -XVII століттях. Про це йдеться у книзі «Правосуддя в старі часи», виданій у Німеччині.

Чи таким чином катували закарпатців, відомості не збереглися, однак є точне підтвердження того, що непокірних вішали і навіть відомо, що шибениця знаходилася на вулиці Капушанській. Межувало це місце страти з кладовищем, залишки якого можна побачити і сьогодні. Навіть вулиця, на якому воно було розташоване, називалася Цвинтарною. Зокрема, під такою назвою вона згадується ще з XVII століття.

Саме там була панська шибениця, де вішали всіх, хто виступив проти феодала або завдав йому матеріальної шкоди.

Відомості про це збереглися у «Хроніці родини Палоці», багатої дворянської сім’ї, що жила в Ужгороді у 1622-1790 роках.  Зокрема, серед записів зустрічаються тексти такого змісту: «21 грудня 1644 р. я повісив трьох руських і ще цього ж дня я відтяв головуІвану Сливі»; «6 грудня 1644 р. – в Ужгороді я відтяв голови п’ятьом, а двох повісив» тощо.

Отже, ймовірно, що кладовище утворилося саме довкола шибениці, аби страчених не потрібно було відвозити кудись ховати.

Тому, як бачимо, інквізиція на Закарпатті була переважно політичною, а катували та вбивали передусім тих, хто виявляв непокору місцевим урядникам.

Повний матеріал читайте тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини».

У продажу від 9 серпня.

zakarpatpost.net

Exit mobile version