Ось чому під час грози не можна мити посуд! Ви будете вражені!

«Не відкривайте воду під час грози, а то вдарить блискавкою».

  • Більше цікавих новин читайте у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купуйте газету у кіосках Закарпаття!

Це типовий бабусин рада, який більшість людей чули тисячу раз в житті. Але це ж не може бути правдою … або може? – пише vesti-ua.net

Про це пише Ліфтер.

За даними Національного агентства океанічних і атмосферних досліджень США, ваша бабуся була недалекому від істини: під час грози дійсно небезпечно приймати душ – і це ще не все!

«Якщо блискавка потрапить в будинок, вона піде або по проводці, або по каналізації, так що все, що підключено до стіни або до зовнішнього проводу буде електризуватися … Каналізація – вразливе місце для удару блискавки», – говорить Джон Дженсеніуса, фахівець по блискавках в НАОА.

Від чого краще триматися подалі? Від раковини, душа, ванни, посудомийної і пральної машин, а також від усього, що включено в розетку, – наприклад, лампи і проводового телефону.

Блискавка не обов’язково повинна вдарити прямо в будинок, щоб створити проблеми, пояснює доктор Мері Енн Купер, глава Програми дослідження блискавичних травм. За її словами:

«Блискавка може вдарити і на відстані. Скажімо, вона вдаряє в 15-30 метрах від будинку, але там поруч знаходиться ваша проводка або каналізація, і вона все одно потрапить в будинок ».

Якщо ви чуєте грім, це означає, що блискавка досить близько, щоб вдарити, тому відійдіть подалі від каналізації і електрику. З метою безпеки краще почекати не менш 30 хвилин після закінчення грози, перш ніж знову ними користуватися.

Можливо, ви думаєте: «У мене труби пластикові, так що мені нічого не загрожує». Помиляєтеся!

Хоча пластикові труби дають кращий захист, струм йде не по трубах, а за поточною в них воді. Дженсеніуса каже, що навіть калюжа може передати розряд струму, якщо неподалік вдарить блискавка.

Блискавки в людей потрапляють дуже рідко, але все ж таке трапляється. Якщо ви опинилися на вулиці в грозу, скоріше сховайтеся в приміщенні. Якщо ви в воді – негайно вибирайтеся на берег. Якщо сховатися в будівлі немає можливості, зійдіть в низину.

Блискавка завжди б’є в найвищу точку, тому тримайтеся подалі від пагорбів, височин і відкритих просторів. Чи не наближайтеся до окремо розташованих деревах, флагштоках, телефонних стовпів і парканів. Всі вони діють як громовідвід і можуть вдарити вас струмом.

zakarpatpost.net