Як і за що закарпатцям відрізали голови

Є в «Кімнаті тортур» один цікавий манекен – кат, біля якого можна помітити велику залізну старовинну сокиру та дерев’яну колоду. От саме так і найчастіше страчували закарпатців у Середньовіччі. Більше того, у місті була навіть гільйотина, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

  • Головні закарпатські новини — у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Усе, що потрібно знати! Люби, читай, передплачуй газету зараз!

Знаходилась вона у дворі колишнього жупанату, а зараз художнього музею імені Бокшая. Про страшну машину смерті  розповіла нам одна зі співробітниць музею.

За її словами, колись біля урядової будівлі були і тюремні камери.

Цю деталь нині можна науково довести. Про в’язницю розповідає у своєму виданні про Ужгород і Йосип Кобаль.

«До кінця Першої світової війни у будинку розміщувалася адміністрація Ужгородського комітату. У 1840 році до лівого крила добудували приміщення комітатської в’язниці.  Для в’язнів звели окрему капличку, присвячену Святому Хресту. На жаль, її точне місце невідоме.  Можливо, це будівля вглибині внутрішнього подвір’я», – підкреслює історик.

Отже, якщо була в’язниця, були й засоби для катування. Щоправда, про саму гільйотину у книжці немає нічого, але за угорського уряду смертна кара в нашому краї була дуже поширеною, а публічних місць для страт в Ужгороді було декілька. Тож цілком можливо, що одне з них знаходилось саме біля камер, де утримували в’язнів.

Повний матеріал читайте тільки у газеті «Неділя Закарпатські новини».

У продажу від 9 серпня.

zakarpatpost.net