Як із мінімальними затратами облаштувати ділянку. Поради закарпатського ландшафтного дизайнера

Зараз просто висадженими квітами на клумбах  уже нікого здивувати не можна. Перед будинками, приватними фірмами, багатоповерхівками вже давно почали створювати цілі рослинні шедеври.

  • Більше цікавих новин читайте у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купуйте газету у кіосках Закарпаття!

Щоправда, на Закарпатті є ще чимало й занедбаних, захаращених місць, але їх також можна привести до ладу. Тож як зробити ділянку гарною, як поєднувати між собою квіти, як за ними доглядати, чи можна грядки сумістити з сучасними рослинними композиціями?

Про це багато іншого  у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини»  ми говорили з ландшафтним дизайнером Сніжаною БОЙКАС.

Як із мінімальними затратами облаштувати ділянку?

Це непросто. Рослини дорогі. Раніше за 2-3 тисячі доларів і водоспад можна було встановити, і красу довкола створити. Зараз – ні. За рослинами потрібен догляд, скажімо, нано рослини повільно ростуть, щоб їх продати, треба 5 років почекати.

Колись рослина коштувала 60 гривень, тепер – тисячі вартість зросла в рази.  Раніше все завозили з Польщі, зараз – переважно з Голандії, нашпиговані гормонами, без яких вони потім не хочуть рости, або ж вирощують у нас і вони дорогі.  Хороший газон теж обходиться недешево, якщо на ньому сіяти якісну траву. Крім того, якщо дощів немає, його треба зранку і ввечері поливати. Крім того, газон постійно потрібно удобрювати – весною, восени – одними, після кожного покосу – іншими добривами.  Косити також треба вчасно. Взимку сніг на них скидати не можна, трава згниє. Я висаджую насіння, що швидко проростає, а на наших міських газонах ростуть бур’яни. У мене є клієнти, які дуже старанно за ними доглядають.

Отже, з малими затратами можна зробити хіба що маленьку клумбочку, купити кілька рослин. Я взагалі пропоную не купувати 20-30 рослин на маленьку гірку, бо через рік-два вона вся заросте і їх потрібно пересаджувати. Треба знати, як рослини розростаються і посадити їх відповідно. Тому, якщо бюджет обмежений, раджу просто зробити невелику гірку.

Водоспади обходяться дорого. Там треба систему, щоб вода циркулювала. Встановлювати його треба в напівтінь, аби вона не закисала. На сонці водоспад зацвіте.

zakarpatpost.net