Донорська кров врятувала чоловікові життя. Після спасіння він допоміг 2 мільйонам новонароджених

На цьому фото – австралійський Джеймс Гаррісон, йому 82 роки.

  • Головні закарпатські новини — у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Усе, що потрібно знати! Люби, читай, передплачуй газету зараз!

Він також відомий як ” людина з золотою кров’ю ” або ” людина з золотою рукою “, пише Kateryna Shterenberg. У віці 14 років він пройшов через серйозну операцію на грудях і йому терміново потрібно було близько 13 літрів донорської крові. Після операції він був у лікарні протягом трьох місяців.

Розуміючи, що донорська кров врятувала йому життя, він дав обіцянку почати здавати кров, як тільки йому виповниться 18 років.

Харрісон почав здавати кров в 1954 році. Незабаром з’ясувалося, що його кров містить незвично сильні і стійкі антитіла до антигену D резус-фактора. Кров Харрісона виявилася настільки унікальною, що його життя було застраховане на один мільйон доларів. На основі плазми його крові була створена сироватка, яка будучи введеної резус-негативній жінці, вагітній резус-позитивною дитиною, запобігає розвитку антитіл в крові плода і, тим самим, гемолітичну жовтяницю новонароджених. Харрісон здавав свою плазму в середньому кожні три тижні протягом 57 років. У травні 2011 року він здав її в тисячний раз, що є світовим рекордом. До 2015 року всі антирезусні препарати в Австралії виготовлялися з плазми Харрісона. У травні 2018 року Харрісон останній раз пожертвував кров.

За цей час плазма Харрісона допомогла врятувати життя більше двох мільйонів (!!!) новонароджених, включаючи його власну внучку.