Хроніки виборчого протистояння «Токар-Балога» в окрузі 69


Позачергові вибори минули, а післясмак лишився. Переможець виборів – у напрузі, але з мандатом. Робить вигляд, що нічого не змінилось.

  • Більше цікавих новин читайте у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купуйте газету у кіосках Закарпаття!

Кримінальна справа про порушення на окремих ДВК розслідується, а виявленні факти вже дозволяють говорити, що заяви Едгара Токара щодо фальсифікацій результатів виборів не є безпідставними. «Чому ж не вдалося довести це в суді?» – запитаєте… Про ці та інші перипетії виборчого процесу читайте далі. Буде багато тексту, але без хронології подій важко зрозуміти, як працює машина під назвою «ВИБОРИ» у Мукачівському окрузі.

Вдруге про це навряд чи хтось напише.

Розповідати про те, що виборчі кампанії у Мукачеві проходять в’яло та без ентузіазму, не варто. Всі звикли, що все давно вирішено і альтернативи немає, але цього літа щось пішло не так. Квітневі президентські вибори та перемога Володимира Зеленського послабила позиції діючого нардепа Віктора Балоги – колишнього соратника Петра Порошенка. Його намагання асоціюватися з новою командою та президентом Зеленським помітні були у соцмережах, однак після представлення кандидатів від політичної партії «Слуга народу» на політичному рингу 69 округу з’явився Едгар Токар. Йому за місяць виборчої кампанії вдалося не тільки перейняти рейтинг партії на себе, а й отримати реальну підтримку серед людей, впізнаваність та стати першим реальним конкурентом діючого нардепа на виборах – раніше опонентів Віктору Балозі політсили висували завідомо слабших, які не заважали йому відчувати себе «господарем Закарпаття».

У п’ятницю, 12 липня, фактично за тиждень до виборів, штаб кандидата в народні депутати України від політичної партії «Слуга народу» Едгара Токара оприлюднив результати соціологічного дослідження, яке провів Карпатський центр полінгових досліджень, керівником якого є професор Ужгородського національного університету, завідувач кафедри соціології і соціальної роботи УЖНУ Федір Шандор. За даними дослідження, яке робили у 69-му окрузі  9-11 липня 2019 року, Едгар Токар випереджав свого основного конкурента Віктора Балогу на 12.7%.

Інформація швидко розійшлася соцмережами, тим більше наступного дня авторитетне столичне агентство оприлюднило свою соціологію, яка підтвердила, що Токар з серйозним відривом перемагає на окрузі. Звісно, реакція на рейтинги у людей завжди не однозначна, адже Віктор Балога двічі перемагав, набравши близько 60% голосів виборців, однак в штабі діючого нардепа заворушились.

В суботу, 13 липня, Віктор Іванович після прощальної вечірки в парламенті повернувся в округ і вже у понеділок зранку на місці білбордів з рекламою Олега Ляшка красувались полотна з рекламою лідера «Єдиного центру», який вперше в житті вирішив у такий спосіб про себе нагадати. І почалося – зустрічі в районах, засівання мільйонними обіцянками, меценатська допомога по церквах, клубах і школах, гостини для чиновників, прийом для вчителів, лікарів та інших представників бюджетної сфери міста та району. Така методика ведення виборчої кампанії типова для політиків старого формату, тим більше що син – мер міста, мусить допомогти батьку власним авторитетом та адміністративним впливом, бо ж місцеві вибори не за горами.

Напередодні виборів у штаб Токара надійшла інформація, що в міськрайонну лікарню Мукачева за тиждень помістили 450 пацієнтів, які буцімто передбачувано голосуватимуть за Віктора Балогу. Едгар Токар разом з помічниками поїхав на дільницю, аби перевірити готовність до виборів та поцікавитись ситуацією у лікарні. Оскільки була інформація, що частина з цих пацієнтів щоразу лікуються саме у день виборів багато років підряд. Звісно, тоді перевірити цей факт було важко, а зараз цим займається слідство.

І ось день виборів.

Неділя. Більшість виборців, як зазвичай йдуть до церкви. На виборчих дільницях не людно, на 12.00 – явка низька. У штабі Едгара Токара вже о 8.15 зафіксували перше порушення на дільниці. Спостерігачі, яким доручили контролювати перебіг виборів, складають перші акти.

Спочатку про не дотримання вимог щодо кількості урн: на кожну дільницю видається конкретна кількість скриньок для голосування, усі вони мають бути опломбовані та стояти у залі для голосування, аби ніхто не спокусився їх використати у цілях когось із кандидатів, наповнивши бюлетенями з позначками в потрібному місці.

Балаган у ОВК 69

Упродовж дня виборів спостерігачі фіксували видачу бюлетенів без документів, голосування у кабінках по двох, перебування членів ДВК у кабінці для голосування разом з виборцем, підвезення автобусом людей ромської національності на дільниці. Усі акти з порушеннями були завірені членами Дільничних виборчих комісій (ДВК), які мали передати їх разом з іншою виборчою документацією, в Окружну виборчу комісію (ОВК). Однак, як виявилось пізніше в ОВК акти про порушення до уваги не брали, бо не розпаковували пакети з документацією.

Оскільки повідомлення про порушення проігнорували, а були підозри про спотворення результатів виборів, 22 липня о 6 ранку кандидат в народні депутати від політичної партії «Слуга народу» Едгар Токар подав до окружної виборчої комісії заяву про повторний підрахунок голосів на 13 проблемних дільницях. Голова окружної виборчої комісії Олександр Гнатів не поставив на голосування розгляд заяви кандидата та продовжив приймати протоколи від ДВК. Саме це недопрацювання членів ОВК  69, чи то умисно, чи через незнання процедури, спричинило хвилю судів та засідань.

Вже ввечері на своїй сторінці у Фейсбуці Едгар Токар написав, що не збирається відступати і якщо ОВК відмовить у перерахунку голосів на проблемних дільницях, то  оскаржуватиме її дії в суді.

Наступного дня, 23 липня, Віктор Балога на своїй сторінці у соцмережах написав: «ЦВК встановила результати виборів на нашому 69-му окрузі. Але мої опоненти хочуть перераховувати голоси. Не маю нічого проти. Хочете перераховувати – давайте перераховувати. Але усі голоси, на всіх дільницях по всьому окрузі. Щоб більше ніхто, ніколи не сумнівався у виборі закарпатців. І хай результати встановлюють комісії, у яких мої опоненти і так мають більшість, а не суди.

Я не знаю, які на цих виборах були порушення, які б могли бути підставою для оскарження результатів. Бо жодна спостережна місія ні від ОБСЄ, ні від ОПОРИ не зафіксувала нічого такого, що могло би вплинути на результат виборів. Але у моїх опонентів кажуть, що порушення були і хочуть перерахувати голоси на дільницях, де я отримав найбільшу підтримку…»

Вже в обід в ОВК 69 з’явився юрист пана Балоги з частиною актів про порушення та заявою про перерахунок голосів на всіх 133 дільницях округу. На вечірньому засіданні члени ОВК поспішно розглянули обидві заяви, посперечалися та відмовили обом кандидатам у перерахунку.

Едгар Токар прокоментував ситуацію у ФБ: «Дива не сталось! Окружна виборча комісія 69 відмовила у перерахунку голосів за моєю заявою та заявою опонента. Вийшла гарна картинка для ЗМІ, бо ОВК нібито показала свою незаангажованість, однак серед членів ОВК проголосували «проти» – 7 осіб, серед яких і представниця Віктора Балоги – Оксана Пархоменко.

«Дивна ситуація»,- подумаєте Ви, адже її патрон зранку заявляв, що підтримує і не боїться перерахунку голосів на дільницях… Тож у підсумку ОВК позбавило нас можливості перевірити факти та претензії до підрахунку голосів на 16 дільницях, які цікавили нас, та на 13 дільницях, які цікавили опонента, в межах ОВК та спонукають нас іти до суду оскаржувати рішення, чого згідно із заявою В.Балоги він нібито уникає через заангажованість судів. Те, що відбулось – дешева вистава від досвідченого політика для виборців, яких він ні в що не ставить…».

Після відмови ОВК юрист Едгара Токара повторно подав заяву про перерахунок голосів, оскільки ще було кілька годин до півночі останнього дня, коли можна було це зробити, за законом. Наступного дня до ОВК надійшла повторно заява від Віктора Балоги про перерахунок на 133 дільницях округу, яку комісія згодом підтримала.

День знадобився членам ОВК 69, щоб визначити процедуру підрахунку. 27 липня, на 6-ий день після виборів, підрахунок розпочали та впродовж дня перерахували 4 дільниці із 133, де виявили шість раніше не врахованих бюлетенів на користь кандидата в народні депутати від партії «Слуга народу» Едгара Токара.

Ввечері 27 липня Центральна виборча комісія винесла постанову в якій визнала протиправними дії членів ОВК 69 про проведення повторного підрахунку на усіх 133 дільницях, оскільки члени ОВК порушили процедуру прийому актів про порушення та перевищила повноваження, ухваливши рішення про перерахунок голосів в усьому окрузі, а не лише на дільницях, які згадувались в скаргах кандидатів, разом з тим, другу заяву Балоги подали з порушенням термінів. Тож ЦВК зобов’язала ОВК скласти підсумковий протокол згідно з протоколами виборчих дільниць та передати їх для встановлення результатів виборів. Таким чином,через незнання виборчого законодавства члени ОВК 69 порушили право кандидатів на законне встановлення результатів, оскільки юридичну силу мали лише заяви, які відхилили при першому розгляді.

Судові справи

Аби оскаржити протиправні дії Окружної виборчої комісії та скасувати протокольне рішення №3 ОВК від 23.07.2019 р. (яким було відмовлено в повторному підрахунку по першій заяві Токара), юристи Едгара Токара звернулися до Закарпатського окружного суду, який частково задовольнив позов та зобов’язав ОВК 69 повторно розглянути заяву кандидата в народні депутати. Однак на засіданні члени ОВК не змогли прийняти рішення, оскільки за перерахунок проголосували 6 членів комісії, проти – теж 6, двоє утрималось. За словами голови ОВК Олександра Гнатіва, він утримався знак протесту проти недосконалості виборчого законодавства, де, зокрема, не передбачено витрат на оплату праці членів ОВК у таких спірних ситуаціях, як перерахунок голосів. На тому й розійшлися, не оголосивши рішення.

Наступного дня у Києві, у Верховному Суді України, розглядали апеляційну скаргу щодо рішення Шостого апеляційного адміністративного суду, який відмовив Едгару Токару в скасуванні Постанови ЦВК від 27 липня 2019 року, якою було скасовано постанову ОВК №69 про проведення повторного підрахунку голосів по усіх ДВК.

Під час розгляду справи представники ЦВК з’ясували, що ОВК 69, попри рішення Закарпатського окружного суду, досі так і не прийняла рішення про перерахунок голосів, адже члени ОВК проголосували: за – 6, проти – 6, утрималися – 2. Одразу після засідання Верховного Суду України представники ЦВК телефоном зобов’язали ОВК 69 прийняти рішення, інакше їм загрожувала кримінальна відповідальність. Тому члени ОВК у терміновому порядку, у внутрішній групі Viber, оголосили про засідання, зібрали кворум та, не дочекавшись усіх членів комісії, за кілька хвилин прийняли рішення відмовити у перерахунку голосів кандидату в народні депутати України Едгару Токару.
Кримінальні  провадження

За словами Едгара Токара, Головне управління Національної поліції в Закарпатській області, за його заявою, проводить досудове розслідування по кримінальному провадженню, перевіряються кілька епізодів ймовірних порушень виборчого законодавства на окремих дільницях одномандатного виборчого округу 69.

25 липня цього року слідчий суддя Ужгородського міськрайоннного суду надав слідчим тимчасовий доступ з вилученням оригіналів документів з ОВК 69, зокрема списки 133 дільниць округу. Через кілька днів слідчі вилучили списки виборців села Суха Іршавського району Закарпатської області, де згідно з наявними підписами взяли участь в голосуванні 1005 осіб. Однак після звірки списків голосуючих та тих осіб, хто перебуває за кордоном, виявили, що члени ДВК, за попередньою змовою, видали бюлетені 93 особам, які у день виборів фізично були за межами країни. За цим фактом 5 членам ДВК оголошено підозру у вчиненні кримінального правопорушення.

Списку із проблемної дільниці у Мукачівській центральній районній лікарні, де у день виборів масово голосували роми та були зафіксовані порушення, досі немає. Слідчі зафіксували факт відсутності списків по двох дільницях, одна з них – вищезгадана спецдільниця в лікарні. Чи виявлять слідчі нові порушення – буде зрозуміло з часом.

Попри те, що слідство виявило порушення виборчого законодавства, докази отримали пізніше, ніж були судові засідання щодо перерахунку голосів. Тому їх не змогли використати у доказовій базі, аби довести свою правоту. Отже на цей час результати виборів – на користь Віктора Балоги, хоча Едгар Токар крапку в цій справі ще не ставить.

Оксана Алмаші

zakarpatpost.net