Чи насправді ми еволюціонували, аби навчитися дихати повітрям, в якому кисню всього близько 20%

Жодні дослідження не довели ані здатності «дихати кишківником», ані можливості збагатити свої нутрощі киснем із пінистого соку, пише в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун у Facebook, пише популярна на Закарпатті газета «Поради Здоров’я».

  • Більше цікавих новин читайте у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купуйте газету у кіосках Закарпаття!

«Ідея, що кисень здатен всмоктуватися через шлунок і кишківник, тому варто пити штучно насичені киснем рідини, виникла в Радянському Cоюзі в 1960-ті роки. Жодні дослідження не довели ані здатності «дихати кишківником», ані можливості збагатити свої нутрощі киснем із пінистого соку. До того ж по мірі лопання бульбашок, в тому числі під час пиття, кисню стає дедалі менше. Але це на краще», – стверджує вона.

За словами Супрун, забагато кисню нам шкодить. «Ми еволюціонували, аби навчитися дихати повітрям, в якому кисню близько 20%». До того ж очільниця МОЗ зауважує, що кисень нічого не «спалює», як в пічці, бо всі процеси окислення здійснюються за участю ферментів та молекул. «Посилене постачання кисню не призведе до посиленої руйнації підшкірного жиру, наприклад».

Супрун підкреслила, що кількість кисню в нашому організмі не має підвищуватися. «Інакше набирають оберти вільнорадикальні ланцюгові реакції, старіння, пошкодження клітинних мембран і ДНК». За її словами, «навіть передчасно народженим дітям надлишок кисню буде шкодити і навіть викликати порушення зору, що сталося із музикантом Стіві Вандером».

Супрун підкреслила, що навіть в умовах мегаполісу не треба «пити» кисень, а треба глибше та частіше дихати.

Навіть якби людина була здатна «вдихнути» кисень нутрощами, кисневі коктейлі не стали би порятунком, наполягає Супрун: «одному літрі коктейлю в кращому разі буде 100-150 міліграмів кисню. За добу ж ми вдихаємо 550 літрів чистого кисню, або вдихаємо 4 літри за хвилину. По суті – замість двох літрів кисневого коктейлю ви можете просто зробити три глибоких вдихи».

У якості «кисневого коктейлю» очільниця МОЗ радить пробіжки парком чи лісом після дощу або аеробні вправи у добре провітрюваному тренажерному залі. «Саме робота м’язів та серця покращує кровопостачання і збільшує кількість кисню, що потрапляє в наш організм. І саме дихання чистим повітрям забезпечить нас киснем рівно настільки, наскільки треба», – резюмує очільниця МОЗ.

zakarpatpost.net