Нині – Преображення Господнє. Що треба знати про свято

19 серпня християни відзначають велике двунадесяте (тобто, одне з дванадцяти) свято Преображення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа, пише Укрінформ.

  • Більше цікавих новин читайте у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купуйте газету у кіосках Закарпаття!

Згідно з євангельським переказом, Ісус Христос відкрив своїм учням, що Він має йти до Єрусалима, зазнати багато страждань від первосвящеників і книжників, бути убитим і на третій день воскреснути. Через декілька днів після цих слів Ісус привів трьох апостолів – Петра, Іакова і брата його Іоанна – на гору Фавор і преобразився перед ними. “Просяяло лице Його як сонце, одяг же Його став білим як світло”, – говориться в Євангелії від Матвія. Також явилися преображенному Христу два старозавітних пророки – Мойсей та Ілля – і розмовляли з Ним. А із світлої хмари, що осяяла їх, пролунав голос Бога-Отця: “Цей є Син Мій Возлюблений, в Якому Моє благовоління; Його слухайте”. Апостоли, які почули це, злякалися і впали ниць.

Як вважають богослови, Преображенням на горі Фавор Христос виявив апостолам Славу Свого Божества, щоб під час Його подальших страждань і смерті вони не засумнівалися в тому, що Він Ісус – Єдинородний Син Божий.

Преображення Господнє у народі називають Другим Спасом. Це  одне з найбільших хліборобських свят, яке ще називали святом урожаю. На Спаса люди освячують у церкві овочі, фрукти, мед. Найбільшою популярністю та шаною користуються яблука, через що існує ще й третя назва свята – “Яблучний Спас”. Існує повір’я, що в цей день Мати Божа роздає діткам на тому світі золоті яблука, а тим, чиї батьки не дотримувались постів, – не дає.

zakarpatpost.net