Квіти не для жінок! Відтепер ваші стереотипи красиво зруйнуються

Заробити плетіння квіткових гірлянд та вінків суто чоловічою справою.

  • Більше цікавих новин читайте у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купуйте газету у кіосках Закарпаття!

Нащадки давніх племен Саудівської Аравії провінції Джізан та Асір завжди любили прикрашати себе яскравими гірляндами, пише УП.Життя.

І традиційно цим ремеслом займаються саме чоловіки. Їх так і називають: “квіткові чоловіки”.

Деякі фотографії Саудівської Аравії можуть створити враження, що це суцільна пустеля. Але в королівстві зростає понад 2000 видів флори, пише Bored Panda.

 Всі фото: Bored Panda

Квіткові гірлянди та вінки щоранку роблять на локальних ринках, таких як Саб’я або Адаїр.

Чоловіки приходять на ринок зранку, до спеки та обирають вже готові вінки. Але деякі купують трави та квіти для своїх власних творінь.

Дикий базилік, гуньба сінна (пажитник) та календула – найбільш популярні.

Квіти – це чоловічий бізнес. Жінок на ринки не допускають. На літніх людях можна побачити взуття зроблене з пальмового листя.

Ще 20 років тому ці племена жили ізольованим життям без електрики, доріг та за консервативними звичаями.

Головний шик для квіткових майстрів похилого віку – підібрати квіти, які пасуватимуть до кольору їх бороди, що пофарбована хною.

Вінки коштують декілька євро. Найвишуканіші зроблені з білого жасмину. Вони такі крихкі, що продавці тримають їх у переносних холодильниках. Деякі вінки (як наприклад на фото) можна носити до двох днів.

Вінки носять не лише з естетичних міркувань, але й з медичних. Фітомедицина дуже популярна у Саудівській Аравії.

Вважається, що це допомагає від головного болю. Можна навіть побачити людей, які засовують собі в ніс листя дикого базиліку, коли нездужають. Сурма, якою чоловіки підводять собі очі, теж має лікувальні властивості.

Квіткові чоловіки також мешкають і в Ємені. Війна між двома країнами породила багато непорозумінь в спільноті. Адже люди належать до одних племен, хоч і проживають в інших країнах.

Квіткові чоловіки й досі віддають перевагу горам як місцю проживання. Вони вирощують каву та кат – наркотичну рослину. Жувати кат дозволяється лише в цій частині країни. В інших випадках зберігання наркотиків карається тут смертною карою.

До кінця 80-х квіткові чоловіки провінції Асір жили у будинках з червоної цегли. Сторожові вежі використовували для безпеки та зберігання зерна.

Всередині будинків можна побачити стіни, розмальовані за тією ж схемою, за якою й плелись квіткові гірлянди.

Цей вид мистецтва називається Al-Qatt Al-Asiri, стіни розмальовували жінки й витвори потрапили у список об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО.

Чоловіки продовжують доглядати старі родинні будинки та сторожеві вежі. Деякі вже досягли віку понад 200 років.

Вінки та гірлянди – це буденний аксесуар. Але найкращі витвори зберігають для весіль та Рамадану.

Іноді друзі намагаються виглядати однаково.

Але попри любов до квіточок племена відомі своїми бойовими навичками. Довгий час чоловіки неохоче фотографувались, але світ змінюється.

Деякі хлопці виставляють свої фото в Інстаграм. Це можливість показати себе коханій дівчині до весілля. Суспільство тут й досі консервативне, але соціальні мережі надають молоді можливість мати приватний контакт.

Дітям подобається носити зі своїми батьками національний одяг та вінки. Вбрання доповнене традиційною зброєю – кинджалом, що називається “джамбія”. У найзаможніших він зроблений з рога носорога.

На місцевому ринку продавець тримає у руках антикварний кинджал з рога вартістю 100 000 доларів. Про зникнення носорогів люди нічого не знають.

Пропонувати вінки гостям – це традиція.

zakarpatpost.net