Як подарунок Святої Марії зцілює закарпатцям печінки

На Закарпатті цвіте розторопша, яку  у нас ще називають чортополохом, а у Болгарії –  подарунок Святої Марії. Мабуть, жодна рослина на Землі не удостоїлася такого високого звання.

  • Більше цікавих новин читайте у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купуйте газету у кіосках Закарпаття!

Загалом ім’я Богоматері згадується у назві розторопші на багатьох європейських мовах. А от літературна назва рослини походить від грецького слова, яке перекладається як «пензлик».

Розторопша вважається найсильнішою лікарською рослиною з усіх можливих, яку використовують для лікування хвороб печінки: гепатиту, цирозу, жовтяниці, ураження від алкоголю, ліків, токсинів, радіації.

Застосовується вона і при хворобах шлунку, селезінки, щитовидки, крові, відкладенні солей, розширенні вен, набряках, водянці, ожирінні, радикуліті, суглобових болях, геморої, алергічних захворюваннях. Відомі навіть випадки успішного зцілення за допомогою розторопші раку, оскільки вона здатна добре очищати організм.

У дерматології її застосовують для лікування вітіліго, псоріазу, облисіння, вугрів.

Основною лікарською сировиною виступає плід рослини, який вже досить дозрів. Але і коріння, і стебла, і листя використовуються у приготуванні тих чи інших цілющих відварів та  настоїв.

zakarpatpost.net