В Ужгороді живе істота, яка має 25 тисяч зубів

Різноманіття і унікальність живих форм та організмів міста вражає

  • Більше цікавих новин читайте у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купуйте газету у кіосках Закарпаття!

Чи знаєте ви, що мурахи ніколи не сплять? А що равлик – єдиний первісний молюск, який із води перебрався на сушу? А чому французи називають жуків-сонечок овечками Бога?

Щодня більшість ужгородців пересуваються містом майже на автопілоті і мало хто дивиться під ноги взагалі. А поруч із нами у місті живуть не лише люди, а й сотні тисяч інших істот… щоправда, зовсім крихітних, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

І в цій суєті багато хто через неуважність наступає на них, вбиваючи їх, хоча відомо, що все живе у світі приносить свою користь. Крім того, вони є більш давніми створіннями, ніж ми, адже деякі з них живуть на планеті уже більше ніж 540 мільйонів років, як равлики, а людина – лише 2,5.

На жаль, про братів наших найменших багато кому з закарпатців відомо дуже мало. А вони приносять багато користі природі.

Отже, декілька цікавих деталей.

Наприклад, чи не найцікавішими істотами є равлики.

Вчені стверджують, що вони живуть на планеті вже більше 500 мільйонів років. Равлики можуть адаптуватися до будь-якого середовища, не потребують багато їжі. Навіть тоді, коли людство втручається в їх середовище, вони здатні вижити і пристосуватися до комфортного існування поруч з нами. Також вчені підтверджують той факт, що равлики набагато розумніші, ніж ми про них думаємо. Вони навіть можуть приймати різні рішення, що базуються на власному життєвому досвіді. Равлики не здатні жувати, вони перетирають їжу своїми 25 тисячами зубів, які розташовані у вигляді тертки. Їдять вони все: маленьких личинок, траву, листя, черв’яків. Розшукують їжу на дотик, своїми ріжками-щупальцями. П’ють ці створення не тільки ротом, а й за допомогою шкіри. А ще ці милі маленькі істоти володіють неймовірною силою: вони можуть нести на собі вагу, яка в 10 разів перевищує їхню власну. Равликів широко використовують у косметології. Слиз, який вони виділяють лікує та омолоджує шкіру. А віднедавна вчені почали їх використовувати в якості донорів нервової тканини для лікування мозку.

zakarpatpost.net