Неймовірно! Виявляється, запахи впливають на вагу людини

Науковці з Університету Отаго у Новій Зеландії виявили, що між ожирінням і сприйняттям запахів, тобто нюхом, є достатньо жорсткий зв’язок, пише Укрінформ.

  • Більше цікавих новин читайте у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купуйте газету у кіосках Закарпаття!

За цією теорією, чим краще людина відчуває запахи, тим більша ймовірність, що вона буде стрункою, і навпаки.

Згідно із поясненням доктора Мей Пенг, провідного автора дослідження, запах з п’яти почуттів – найважливіший у впливі на харчову поведінку за допомогою розрізняння та поділу ароматів.

Вона та її колеги виявили, що здатність людей із надмірною вагою виявляти і розрізняти запахи не настільки ефективна, як у худих. Це призводить до того, що огрядні люди потрапляють під ризик неправильного вибору їжі, тому що їм потрібні інші види стимуляції для насолоди їжею. Наприклад, вони можуть вибирати або вважати бажаною більш солону і смачну їжу. Наприклад, бекон і кленовий сироп – замість вівсяних пластівців із низьким вмістом жиру і меншою кількістю цукру.

За допомогою систематичного огляду і метааналізу дослідники зібрали всі пов’язані наукові статті світу, які стосувалися форми тіла і здібностей розрізняти запахи у людини.

Слід зазначити, що вага тіла має відповідати певному критерію, щоб зв’язок став очевидним, тому зниження здатності розрізняти запахи було більш помітним серед людей, близьких до ожиріння.

Учені припускають, що, коли людина страждає на ожиріння, її метаболізм регулює кілька пептидів і гормонів, котрі впливають на шляхи передачі сигналів кишковика й мозку.

Також дослідження засвідчило, що видалення частини шлунка може поліпшити здатність до розрізнення запахів, хоча інші операції, пов’язані з ожирінням, не справляють аналогічного впливу на нюх людини.

zakarpatpost.net