В Ужгороді дозріває рослина, яку вирощували про дворі Володимира Великого і яка завжди в’ється за годинниковою стрілкою. ФОТО

Цю рослину вирощували ще при дворі Володимира Великого. Вперше хміль в пиво додали близько тисячі років тому. Ця історична подія сталася у Франції в монастирі бенедиктинців в 882-му році. Автором ідеї став настоятель Адальхард Корбійский. Він також описав процес збору дикого хмелю в господарській книзі для абатів.

  • Більше цікавих новин читайте у газеті «Неділя Закарпатські новини»! Купуйте газету у кіосках Закарпаття!

Шишки в’юнкої рослини можна назбирати і в Ужгороді. Вони обвили  перила підвісного мосту біля Боздоського парку. Рослина зараз  вкрилася плодами, схожими на шишки.

Як правило, хміль зацвітає в середині літа, переважно в липні. А до серпня  починає дозріває.

Цікаво, що стебло рослини завжди в’ється за годинниковою стрілкою, а плоди бувають чоловічими та жіночими.

А чи знаєте ви, що хміль використовують не лише для пивоваріння.

Препарати з нього  мають заспокійливі, снодійні, сечогінні, протисудомні, болезаспокійливі та антибактеріальні властивості.

А ванни з використанням шишок очищають та омолоджують шкіру, а якщо ополіскувати волосся настоянкою хмелю, воно швидше ростиме.

Шишки хмелю мають також седативну, кардіотонічну, болезаспокійливу, протизапальну, сечогінну дію. Хміль тонізує шлунково-кишковий тракт, поліпшує апетит.

У медицині настій шишок хмелю призначають при неврозах, безсонні, гастритах, при захворюваннях нирок, ниркових мисок, як засіб, що заспокоює роздратування сечового міхура при циститах. Настій шишок хмелю зміцнює серцево-судинну систему, особливо при слабкості міокарда.

zakarpatpost.net